خبرگزاری کار ایران

راهنمای کامپوزیت و لمینت دندان

راهنمای کامپوزیت و لمینت دندان
کد خبر : ۱۰۸۷۷۴۱

یکی ار بزرگترین چالش های دندان پزشکی بازیابی زیبایی از دست رفته ی دندان ها است. امروزه علاوه بر سلامت دندان ها زیبایی و ظاهر آنها بسیار با اهمیت است و افراد نسبت به تاثیر لبخندشان بر دیگران ارزش زیادی قایل هستند.

امروزه روش های مختلفی برای اصلاح طرح لبخند شناخته شده است که پزشک باید با توجه به شرایط و وضعیت دندان های هر فرد و بودجه ی مالی بیمار بهترین روش را انتخاب کند.

کامپوزیت و لمینت دندان

در روش های کامپوزیت و لمینت دندان ، نوع مواد مصرفی و روش آماده سازی دندان ها تاثیر بسزایی در رسیدن به نتیجه مطلوب دارند. روکش های دندانی به حفظ ساختار دندان ها، کیفیت مکانیکی و دوام و زیبایی وآنها کمک می کند. لمینت های سرامیکی پوسته های بسیار نازکی هستند که به قسمت خارجی دندان چسبانده می شوند. کامپوزیت ها معمولا از جنس موادی هستند که دندان ها را پر می کنند و شکلی خمیری دارند که در سطح خارجی دندان قرار داده می شوند. هر دو روش لمینت و کامپوزیت دندان برای اصلاح فرم دندان ها و تغییر رنگ آنها متناسب با دندان های فرد مورد استفاده قرار می گیرند. در هر دو روش، هدف اصلاح طرح لبخند است. در مواردی که روی سطح دندان ها لکه ایجاد شده باشد، برای اصلاح بد رنگی و شکل بد دندان ها و اصلاح فاصله بین دندان ها می توان از کامپوزیت و لمینت استفاده کرد. در مواردی که دندان های فرد کوچک و کوتاه باشد نیز می توان از این دو روش کمک گرفت. از جمله مواد و سیستم هایی که معمولا مورد استفاده قرار می گیرند می توانیم به پروسرا و آی پی اس ایمپرس اشاره کنیم.

ما در مرکز زیبایی و  دندانپزشکی دایادنت از جدیدترین دستگاه های cad cam برای تراش لمینت های سرامیکی استفاده می کنیم که این امکان را ایجاد می کند لمینت ها را با کم ترین ضخامت ممکن تراش دهیم که این خود عامل بسیار تاثیر گذاری در ظرافت و زیبایی لمینت ها است که لمینت های ما را نسبت به سایر مراکز متمایز می کند. بعد از تراش روکش های لمینت توسط دستگاه های cad cam، این روکش ها با استفاده از چسب های مخصوص روی دندان ها چسبانده می شوند.

موارد مصرف روکش های ونییر

•       روکش های ونییر برای تغییر و اصلاح شکل دندان ها و رسیدن به شرایط ایده آل مورد استفاده قرار می گیرند.

•       بعضی از عوامل مانند مصرف بعضی از داروها و مواد غذایی و بالا رفتن سن باعث تغییر رنگ شدید دندان ها می شوند که با روش هایی مانند بیلیچینگ قابل تغییر و درمان نیستند.

•       برطرف کردن مشکلات و نقص های سطح دندان مانند ترک های ریزی که روی مینای دندان بر اثر بالا رفتن سن و وارد شدن ضربه به وجود می آیند و به مرور باعث ضعیف شدن و تغییر رنگ مینای دندان می شوند.

•       اصلاح قسمت شکسته ی دندان ها

•       نزدیک کردن فاصله دندان در ناحیه دیاستماس و اصلاح فرم دندان هایی که چرخیده اند و موقعیت مناسب ندارند.

•       اصلاح اندازه ی دندان های کوتاه، افزایش ارتفاع دندان های کوتاه کمک شایانی به اصطلاح طرح لبخند فرد می کند.

•       ترمیم رنگ نامناسب روکش های تمام سرامیک و متال سرامیک دندان ها

موارد منع استفاده از روکش های ونییر

موارد منع زیادی در استفاده از روکش های ونییر وجود ندارد. با این حال می توان به موارد زیر اشاره کرد:

•       بیماران مبتلا به دندان قروچه که این افراد فشار زیادی بصورت غیر ارادی به دندان های خود وارد می کنند. این موضوع باعث وارد شدن ضربه به دندان ها و روکش ها می شوند.

در این موارد روکشی محافظتی برای بیمار تجویز می شود که بعد از اتمام درمان، برای جلوگیری از وارد شدن فشار و ضربه به دندان ها توسط بیمار مورد استفاده قرار می گیرد.

•       روکش های ونیر باید تمام حاشیه های دندان را در بر بگیرند نه اینکه تنها روی سطح دندان چسبانده شوند.

•       استفاده زیاد از فلوراید ها و همچنین دندان های شیری، ممکن است اچ لازم برای انجام روکش های ونیر را نداشته باشند.

•       تاج های دندان باریک و کوچک که معمولا در دندان های پیشین پایینی دیده می شوند.

انتخاب مورد درمان برای روکش های ونییر

•       عامل بسیار مهم در استفاده از روکش های دندانی ونییر، ثبات و پایداری و ارتباط متناسب سطح اکلوژال دندان ها است.

•       در روش روکش های ونییر مانند سایر روش های ترمیمی، نسوج نرم و سخت نگهدارنده ی دندان ها باید سالم باشند.

•       افرادی که از دهان نفس می کشند کاندید های مناسبی برای انجام روکش های دندانی نیستند.

•       یکی از عوامل بسیار مهم در رسیدن به نتیجه ی مطلوب در روش روکش های دندانی ونییر، نگرش بیمار و مراقبت هایی است که بیمار انجام می دهد.

•       قبل از انجام روکش های ونییر بیمار باید عاداتی مانند جویدن ناخن ها را ترک کند. زیرا جویدن ناخن ها فشار زیادی را به روکش های دندانی وارد می کند.

انواع روکش های ونییر

روکش های ونییر معمولا به دو روش لمینت و کامپوزیت انجام می شوند که در ادامه به بررسی هر دو روش می پردازیم:

لمینت های سرامیکی:

پرسلن فلدسپات یکی از متداول ترین موادی است که در ساخت لمینت های دندانی از آن استفاده می شود.ماده ی اصلی تشکیل دهنده پرسلن فلدسپات، فلدسپار است که شامل آلومینیوم اکسید، پتاسیم اکسید، سدیم اکسید و سیلیکون اکسید می شود.پرسلن فلدسپات ها مزایای بی شماری دارند.این مواد شکننده هستند. شفافیتی که این مواد دارند باعث می شود که روکش هایی که با استفاده از این مواد ساخته می شوند ظاهری بسیار طبیعی داشته باشند. آماده سازی دندان در کلینیک زیبایی و دندانپزشکی دایادنت برای انجام لمینت بسیار مختصر است و آسیبی به دندان وارد نمی شود پس بنابراین مینای دندان بیمار کاملا حفظ می شود.

کامپوزیت:

شرکت های دندانپزشکی نسل جدیدی از کامپوزیت ها را طی سال های اخیر معرفی کرده اند که ویژگی های زیبایی و فیزیکی بهتری نسبت به قبل دارند. قبلا تصور می شد که کامپوزیت ها با لمینت های سرامیکی در ناحیه ی دندان های قدامی جایگزین شوند ولی ویژگی های زیبایی و فیزیکی کامپوزیت ها به شکل چشم گیری ارتقا یافته است. یکی از بزرگترین مزیت های کامپوزیت ها این است که مستقیما از آنها استفاده می شود و طول درمان طولانی مدتی نیاز نیست. در روش کامپوزیت مهارت و تجربه ی دندان پزشک تاثیر بسیار زیادی در رسیدن به  نتیجه ی مطلوب دارد.   کامپوزیت ها نسبت به ساییده شدن و تغییر رنگ حساسیت بیشتری نسبت به لمینت ها دارند. در انجام کامپوزیت دندان نیازی به آماده سازی های زیادی نداریم و مینای دندان برای چسبندگی مطلوب حفظ می شود. طبق تحقیقات مستند ثابت شده که پیوند چسبندگی لمینت به مینای دندان به قدر قابل توجهی بیشتر از کامپوزیت است. گزارشات نشان می دهد که روکش های کامپوزیتی دندان های آماده سازی شده را ترمیم نمی کند. هرچند می توان روکش های کامپوزیتی را بصورت غیر مستقیم در لابراتوار های دندان سازی ساخت ولی در اصل کامپوزیت ها به طور مستقیم در مطب ساخته می شوند.

 

مزیت های لمینت نسبت به کامپوزیت

لمینت ها شکننده هستند ولی بعد از باند شدن و چسبانده شدن به ساختار سالم دندان بسیار محکم و با دوام می شوند. اگر از لمینت ها به درستی مراقبت شود دوام بسیار زیادی خواهند داشت.

لمینت ها ساختاری شفاف دارند و نور از آنها عبور می کند و جزییات مینای دندان را به خوبی نشان می دهند درحالی که کامپوزیت ها این ویژگی را ندارند. برخلاف سایر روکش های ونییر، لمینت ها به خاطر سطح نرمی که دارند رنگ پذیری بسیار کمی دارند. لمینت دندان نسبت به کامپوزیت روشی ایمن تر محسوب می شود زیرا ما در کلینیک زیبایی و دندانپزشکی دایادنت برای انجام لمینت دندان ها را تراش نمی دهیم و آسیبی به مینای دندان وارد نمی شود.

مزیت های کامپوزیت نسبت به لمینت

•       کامپوزیت معمولا در یک جلسه توسط دندانپزشک در مطب انجام می شود این در حالی است که لمینت معمولا در چند جلسه انجام می شود و روکش ها در لابراتوار دندانپزشکی ساخته می شوند و در مطب توسط پزشک روی دندان ها چسبانده می شوند.

•       هزینه ی انجام کامپوزیت نسبت به لمینت ها کم تر است. لمینت ها باید جداگانه در لابراتوار های دندان سازی ساخته شوند. این در حالی است که کامپوزیت در داخل مطب مستقیما روی دندان بیمار چسبانده می شود.

•       اگر کامپوزیت ها آسیب ببینند این امکان وجود دارد که آنها را ترمیم کنیم. این درحالی است که اگر لمینت دچار آسیب شود قابل ترمیم نیست و باید جایگزین شود.

مراقبت های بعد

•       مراقبت های بیمار و رعایت نکات بهداشتی تاثیر بسزایی در رسیدن به نتایج مطلوب در انجام روکش های لمینت و کامپوزیت وجود دارد.

•       مراقبت ها باید تلاشی دو طرفه هم از طرف بیمار و پزشک باشد.

•       بیمار نباید از جرم گیری با استفاده از التراسونیک استفاده کند بلکه بصورت منظم و دستی جرم گیری را انجام دهد.

•       از خمیر دندان هایی که مقدار بالایی فلوراید در ترکیبات خود دارند استفاده نشود

•       بیمار باید عاداتی را مانند جویدن ناخن و... را ترک کند

•       حین ورزش های رزمی و... که احتمال وارد شدن ضربه به دندان های فرد وجود دارد حتما از محافظ های مخصوص پلاستیکی استفاده شود.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه لمینت و کامپوزیت می توانید به وب سایت کلینیک دایادنت به آدرس https://dayadent.ir/ مراجعه نمایید.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز