خبرگزاری کار ایران

چیلر تراکمی هوایی و آبی ساخت ایران به کشورهای همسایه صادر می شود

چیلر تراکمی هوایی و آبی ساخت ایران به کشورهای همسایه صادر می شود
کد خبر : ۱۰۵۶۹۱۷

چیلر یکی از تجهیزات برودتی شناخته شده در صنعت تهویه مطبوع است. این دستگاه اغلب توسط وارد کنندگان وارد بازار ایران می شد و به فروش می رسید. در سال های اخیر برخی از شرکت های حوزه تهویه مطبوع موفق به ساخت و بومی سازی این محصول شده و همچنین به مرحله صادرات این تجهیزات برودتی رسیده اند.

به گزارش روابط عمومی شرکت مهندسی تهویه نگار، این گروه صنعتی با تکیه بر دانش بومی و تخصصی مهندسان ایرانی، چیلر تراکمی هوایی و چیلر تراکمی آبی را به کشورهای همسایه ایران از جملع افغنستان، عراق و جمهوری آذربایجان صار نموده و رشد درآمد ارزی برای کشور را کسب کرده اند. این در حالی است که تحریم های چند ساله کشورهای غربی و آمریکا مشکلات جدی را برای صنعت ایران به همراه داشته است و مشکلات بانکی و پرداخت های مالی سبب شده صادرات این دستگاه های برودتی با سرعت کمی صورت پذیرد.

به گفته کارشناسان تهویه نگار، بازار تهویه و برودت کشش بسیار خوبی در حوزه کشورهای خلیج فارس نظیر امرات متحده عربی، قطر و عمان دارد و شرکت های ایرانی نباید از آن ها غافل باشند. لازم به ذکر است که بازار سیستم های سرمایشی و گرمایشی در سال 2018 میلادی حدود 8 میلیارد دلار تخمین زده شده است که رقم قابل توجهی است و می تواند برای تولید کنندگان ایرانی هم جذاب باشد.

در ادامه این مطلب به منظور شناخت بهتر چیلر، سعی کرده ایم ضمن معرفی این ماشین صنعتی، انواع آن را نام برده و کاربرد هر کدام را توضیح دهیم

چیلر چیست؟

در بیان ساده چیلر ماشین انتقال گرما است.چیلر ماشینی است که از طریق سیکل جذبی یا تراکمی آب را سرد می کند و سپس به وسیله پمپ، این آب سرد شده را به یونیت های داخلی (فن کویل) که مستقر در داخل ساختمان هستند منتقل می کنند تا گرمای درون فضای منازل یا واحدهای تجاری را جذب کند. مجددا آب گرم شده به چیلر باز می گردد و خنک می شود.

دسته بندی انواع چیلر

مهم ترین فاکتور دسته بندی انواع چیلر، نوع سیکل کاری این ماشین است. این دستگاه بر اساس سیکل برودتی به دو دسته کلی تقسیم می شود:

  1. چیلر تراکمی
  2. چیلر جذبی

چیلر تراکمی هوایی و آبی ساخت ایران به کشورهای همسایه صادر می شود

این سیکل ها معروف به سیکل برودتی یا سرمایشی هستند و در نهایت هر کدام از آن ها سبب کاهش دمای آب و تولید آب سرد می شوند. اما نکته مهم این است که چیلرهای تراکمی مجهز به کمپرسور هستند و مصرف برق دارند و به مین دلیل به چیلر برقی هم معروف اند اما از سوی دیگر چیلرهای جذبی، بجای کمپرسور از تجهیزات دیگری استفاده می کنند و مصرف سوخت های قسیلی نظیر گازوئیل و یا گاز طبیعی دارند. البته در سال های اخیر به دلیل مشکلات و معایبی که چیلرهای جذبی داشته اند به مراتب تولید و کابرد ان ها در کل جهان کاهش یافته است اما هنوز هم در برخی پروژه ها که گرمای اتلافی زیادی وجود دارد از چیلر جذبی استفاده می شود.

مهم ترین اجزای چیلر تراکمی عبارت است از:

  • کمپرسور
  • کندانسور
  • شیر انبساط  یا اکسپنشن ولو
  • اواپراتور

البته یک نوع ماده مبرد هم بر اساس نوع دستگاه و شرایط آب و هوایی در طول این سیکل تبرید تراکمی وجود دارد.

شاخص ترین اجزای چیلرهای جذبی هم بر اساس زیر است:

  • ژنراتور
  • پمپ مبرد
  • پمپ محلول (پمپ سلوشن)
  • کندانسور
  • اواپراتور
  • محفظه جاذب یا ابزروبر
  • شیر انبساط

در چیلرهای جذبی دو نوع ماده واسطه در سیکل وجود دارد، یکی آب به عنوان مبرد و دیگری لیتیوم بروماید به عنوان ماده جاذب.

البته در این گزارش بیشتر تمرکز ما بر روی چیلرهای تراکمی هوا خنک و آب خنک است تا ان ها را بهتر بشناسیم و در نهایت بدانیم که برای محل سکونت و یا محل کار ما مناسب است یا خیر؟

انواع چیلر تراکمی

مهم ترین عامل دسته بندی چیلرهای تراکمی، نوع کندانسور بکار رفته در آن هاست. بر این اساس چیلر های تراکمی به دو دسته تقسیم می شوند :

  1. چیلر تراکمی هوایی (Air cooled chiller)
  2. چیلر تراکمی آبی (Water cooled chiller)

چیلر تراکمی هوایی و آبی ساخت ایران به کشورهای همسایه صادر می شود

کندانسور قطعه ای از چیلر تراکمی هست که با انتقال گرمای ماده مبرد در سیکل برودتی سبب فرآیند تقطیر و تبدیل آن از بخار به مایع می شود. حال اگر این کندانسور تنها به وسیله جریان هوای محیط و با کمک فن های الکتریکی این کار را انجام دهد، چیلر تراکمی را از منوع چیلر هوایی یا هوا خنک می نامند و در صورتی که این فرآیند انتقال گرما به وسیله مصرف و جریان آب باشد، چیار تراکمی را چیلر آبی با چیلر آب خنک می نامند. در نتیجه محصول خروجی تمامی چیلرها آب سرد در محدوه دمایی 6 الی 7 درجه سانتی گراد است و اینکه از کدام نوع چیلر استفاده کنیم به عواملی بستگی دارد از جمله:

  • کاربری پروژه (مسکونی، تجاری، اداری یا صنعتی)
  • شرایط مالی و میزان بودجه کارفرما
  • شرایط اقلیمی و آب و هوایی محل پروژه
  • ملاحظات فنی و عملکردی دستگاه

چیلر تراکمی هوا خنک (چیلر هوایی)

چیلر تراکمی هوایی و آبی ساخت ایران به کشورهای همسایه صادر می شود

این نوع چیلر به شدت در سال های اخیر مورد توجه مهندسان تاسیسات برودتی و مکانیکی قرار گرفته است و برخی از مزایای چیلرهای هوایی عبارتند از:

  • ضریب عملکرد یا راندمان بالا
  • راه اندازی و بهره برداری ساده
  • عدم نیاز به مصرف آب جهت تولید آب سرد
  • عدم نیاز به برج خنک کننده یا کولینگ تاور
  • نگهداری و تعمیرات آسان
  • توانایی کارکرد مناسب در شرایط آب و هوایی مختلف

یکی از مهم ترین چالش های استفاده از چیلر تراکمی هوا خنک، صدای کمپرسور و فن های بکار رفته در چیلر است که امروزه به لطف عایق های صوتی صدای کمپرسور تا حد قابل توجهی مهار می شود و استفاده از فن های جدید هم سبب کاهش صدای فن ها شده است

نقطه قوت اصلی چیلر هوایی عدم نیاز به آب هست. این ویژگی سبب شده در کشور ما که منابع آبی محدود است، استفاده از این دستگاه بیشتر مورد توجه طراحان و مهندسان قرار بگیرد.

چیلر تراکمی آب خنک (چیلر آبی)

اما نکته قابل توجهی که وجود دارد این است که چیلر تراکمی آب خنک یا آبی به دلیل استفاده از آب در بخش کندانسور و انتقال گرمای ماده مبرد به محیط، توانایی برودتی بیشتری دارد و در اکثر پروژه های زیر صفری مانند سردخانه های زیر صفری عملکرد بهتری دارد و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین چیلر تراکمی آبی ابعاد کوچک تری نسبت به چیلر هوایی دارد. از نقاط ضعف چیلر آبی این است که به دلیل نوع عملکرد کندانسور آبی، حتما باید به کولینگ تاور یا برج خنک کننده مجهز باشد. به همین دلیل تجهیزات جانبی این چیلر بیشتر است و سبب می شود تعمیرات و نگهداری پیچیده تری نسبت به چیلر تراکمی هوا خنک داشته باشد.

مینی چیلر چیست و چه کاربردی دارد؟

مینی چیلر همان چیلرهای کوچک است که تفاوت خاصی با چیلر ندارد، تنها ابعاد و ظرفیت برودتی کمی دارند و اغلب برای سرمایش واحدهای مسکونی بکار رگفته می شوند. به دلیل اینکه در خانه ها مهم است که سیستم ها به سادگی راه اندازی شوند و کم ترین پیچیدگی را داشته باشند و همچنین فضای کم تری توسط سیستم های تهویه و سرمایشی اشغال شود، اغلب مینی چیلرها از نوع هوا خنک می باشند.

البته توصیه اکید سازندگان چیلر است که به منظور کاهش مصرف برق و همجنین کاهش قیمت تمام شده محصول،بهتر است مشتریان و کارفرمایان از چیلر مرکزی در مجتمع ها استفاده کنند. اما در بعضی از ساختمان ها به دلایل فنی و یا بعضاً فرهنگی، مصرف کنندگان علاقه مند هستند که هر واحد به طور مجزا سیستم سرمایشی یا گرمایشی داشته باشد. به همین دلیل در چنین شرایطی سازندگان مجبور به تولید مینی چیلرها هستند.

یکی از دلایل استفاده از مینی چیلر این است که با گران شدن قیمت برق، بهتر است هزینه مصرف برق هر واحد به طور جداگانه محاسبه شود که امروزه با استفاده از سیستم های جدید که قیمت چندانی هم ندارند می توان در صورت استفاده از چیلر مرکزی، مصرف برق هر واحد یا خانورا را به طور مستقل حساب کرد.

نتیجه گیری:

چیلر و سیستم های سرمایشی در کشورهای همسایه ایران به خصوص در کشورهای حوزه خلیج فارس به دلیل نواحی و شرایط گرمسیری، فرصت اقتصادی بسیار مناسبی برای شرکت های تولید کننده ایرانی در زمینه تجهیزات تهویه مطبوع و برودت صنعتی است. در سال های اخیر برخی از شرکت های ایرانی توانسته اند توانایی و قابلیت خود را برای ورود به بازارهای خارجی نشان دهند. لذا چیلر تراکمی آبی و چیلر تراکمی هوایی جایگاه ویژه ای در این میان دارند که مسئولان و تولید کنندگان ایرانی باید این بازار غنی را زیر نظر داشته باشند. محصولات دیگ نظیر برج های خنک کننده یا کولینگ تاور، کندانسورهای هوایی و آبی، هواسازهای صنعتی و هایژنیک هم گزینه های مناسبی محسوب می شوند.

همچنین شرکت های ایرانی می توانند محصولات خود را در شهرهای جنوبی ایران که شرایط اقلیمی مشابهی با کشورهای منطقه دارند تست و آزمایش کنند تا از لحاظ کیفیت قابلیت رقابت با محصولات اروپایی در بازار تهویه مطبوع را داشته باشند.

منابع گزارش:

وزارت صمت

شرکت مهندسی تهویه نگار

وب سایت ویرگول

وب سایت P&S Intelligence

وب سایت medium

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز