ایلنا بررسی کرد؛
آرزوی ۴۲ ساله برآورده شد/ برق رایگان برای ۳۰ میلیون ایرانی
هدف اصلی وزارت نیرو این است که از مردم کمک بگیریم و مکانیزمی طراحی شود که مصرف کاهش و کل کشور و هم خانوار از مزایای آن استفاده کنند.
به گزارش ایلنا، امام خمینی(ره) در پیام 14مادهای نهم اسفند سال 57، قبل از ترک تهران به مقصد قم فرمودند: «من به دولت راجع به مجانی کردن آب و برق و بعضی چیزهای دیگر فعلا برای طبقات کمبضاعتی که در اثر تبعیضات خانمانبرانداز رژیم شاهنشاهی دچار محرومیت شدهاند و با برپایی حکومت اسلامی به امید خدا این محرومیتها برطرف خواهد شد، سفارش اکید نمودم که عمل خواهد شد.»
ایشان همچنین در بدو ورود به قم (10اسفند 57) در سخنرانی مدرسه فیضیه بیان داشتند: «ما علاوه بر این که زندگی مادی شما را میخواهیم مرفه بشود، زندگی معنوی شما را هم میخواهیم مرفه باشد. شما به معنویات احتیاج دارید. معنویات ما را بردند اینها. دلخوش نباشید که مسکن فقط میسازیم، آب و برق را مجانی میکنیم برای طبقه مستمند، اتوبوس را مجانی میکنیم برای طبقه مستمند، دلخوش به این مقدار نباشید. معنویات شما را، روحیات شما را عظمت میدهیم؛ شما را به مقام انسانیت میرسانیم.»
بنیانگذار انقلاب اسلامی روز جمعه 11 اسفند 57 در کتابخانه مدرسه فیضیه نیز خطاب به خبرنگار روزنامه اطلاعات گفته بودند: «هر چه زودتر باید مشکل مسکن برای بیخانمانها و فقرای ایران حل گردد و برای هر خانواده، مسکن مورد نیازشان تأمین شود. آب و برق برای فقرا و بیبضاعتها باید مجانی گردد. به نظر من بیشتر انقلابیون واقعی یعنی آنها که نیروی عظیم و کوبنده این انقلاب بودند، مردم غیر مرفه بودند. کسانی که بیشترین کشتهها را دادند و با نیروی ایمان واقعی و اعتقاد راسخ، باعث پیروزی انقلاب شدند، همان کسانی بودند که به هیچ وجه اشرافی و مرفه نبودند و از طبقه پابرهنه بودند.»
عباس امیر انتظام سخنگوی دولت موقت نیز اظهار کرده بود: لایحه رایگانسازی هزینه آب و برق، تهیه و به تصویب هیئت وزرا رسیده و آماده ارسال به شورای عالی انقلاب است؛ بنابراین برای کم درآمدها، آب و برق مجانی میشود.
اکنون بعد از 42 سال وعده امام (ره) عملیاتی میشود. دوم شهریور ماه بود که رئیسجمهوری از مصوبه جدید دولت مبنی بر رایگان شدن هزینه برق 30 میلیون خانوار ایرانی خبر داد و گفت: «یک آرزوی 42 ساله محقق شده و این مایه افتخار دولت دوازدهم است.»
وی تصریح کرده است: خانوادههایی هستند که مصرف برقشان زیاد نیست و جزء لیست کممصرفها هستند تصمیم گرفتیم که پولی برای برق پرداخت نکنند، به شرط اینکه در همان رده کممصرف باقی بمانند. حتی گروه میانه مصرف هم میتواند با کاهش مصرف، وارد این لیست شود. بنابراین برای اولین بار بعد از انقلاب میتوانیم اعلام کنیم که برق مستضعفین جامعه مجانی خواهد بود.
وزیر نیرو نیز در روز سوم شهریور، در جمع خبرنگاران درباره این طرح که با عنوان برق امید موسوم شده توضیح داد: «گزارش وزارت نیرو درخصوص عملکرد بخش صنعت برق و توفیقاتی که در عرصه مدیریت مصرف نصیب کشور شده و همکاری و همراهی که مردم در تمام بخشها اعم از صنعت، معدن، کشاورزی، خدمات، عمومی و بخش خانگی به روشهای مختلف با خدمتگزاران خود در صنعت برق و وزارت نیرو داشتهاند، در نشست هیأت وزیران منجر به مصوبهای شد که در آن مصرفکنندگان در بخش خانگی به سه گروه (پرمصرف، خوش مصرف و کممصرف) دستهبندی میشوند. هدف ما در این طرح آن است که برای مشترکان در بخش کم مصرفها تخفیف صددرصدی در قبوض برقشان قائل شویم. به عنوان قطعهای از یک مجموعه فعالیت با عنوان مدیریت مصرف بنا داریم تا از کسانی که در این راستا فعالیت خوبی داشتند به نحو مناسبی قدردانی کنیم؛ اساس کار ما ناظر بر حمایت از مشترکان کم مصرف و در عین حال تشویق مشترکان پر مصرف است که اینها هم به جرگه مشترکان خوش مصرف که الگو را رعایت میکنند، بپیوندند.»
محمد حسن متولیزاده، مدیر عامل توانیر، درباره جزئیات طرح و رایگان شدن برق برای 30 میلیون ایرانی به خبرنگار ایلنا گفت: طی چند سال اخیر در وزارت نیرو طرحهایی با هدف کاهش اوج مصرف برق در تابستان اجرا کردیم، محور اصلی این طرحها تشویقمحور بوده است، به این شکل که با صنایع تفاهم کردیم و گفته شد اگر 4 ساعت ظهر تابستان بار خود را کاهش داده و با بقیه ساعات جابجا کنند بقیه 20 ساعت را برق نیمبها دریافت میکنند، به کشاورزان نیز اعلام کردیم اگر در 4 ساعت ظهر که وقت مناسبی هم برای آبیاری نیست چاهها را خاموش و آبیاری به شب منتقل شود 20 ساعت برق رایگان و با تخفیف صددرصد خواهند داشت.
وی افزود: خوشبختانه در 2 سال گذشته همکاری زیادی انجام شد، سال 98، 120 هزار تفاهمنامه همکاری با کشاورزان و صنایع امضا کردیم و امسال این عدد به 290 هزار تفاهمنامه افزایش یافت، تابستان سالهای 97، 98 و 99 را بدون خاموشی پشتسر گذاشتیم که از نگاه اقتصاد ملی، تامین برق بدون خاموشی، اقتصاد مشترکین و بنگاههای صنعتی و کشاورزی مهم بود.
متولیزاده گفت: ما سال قبل بالغ بر 350 میلیارد تومان در قالب همین طرحها پاداش همکاری دادیم، بعبارتی به مشترکین تخفیف داده شد، با توجه به اینکه این طرحها موثر و مفید بود به بخش خانگی نیز توسعه دادیم، سال گذشته به مشترکین اعلام کردیم اگر مصرف خود را نسبت به سال قبل کاهش دهند مشمول پاداش میشوند که خوشبختانه سال گذشته 8 میلیون مشترک با ما همکاری کردند و مصرف خود را کاهش دادند، امسال هم طرح را توسعه دادیم و مشترکین را از نظر مصرف انرژی به سه بخش مشترکین کممصرف، خوشمصرف و پرمصرف تقسیم و برای هر سه دسته سیاستهای تشویقی هم اجرا کردیم یعنی همه مشترکین خانگی تحت پوشش این طرح هستند، اما برای مشترکین کممصرف که 30 درصد را شامل میشوند و در سطح کشور هم توزیع نرمال دارند تخفیف و تشویق صدددرصدی در نظر گرفتیم مادامی که در همین حد باقی بمانند و مصرفشان در حد کم باشد پاداش و تخفیف صددرصدی میگیرند، ولی هر ماهی که مصرف افزایش یاید مجددا صورتحساب با نرخ تعرفههای معمول صادر میشود.
وی ادامه داد: به بقیه مشترکین هم آموزش داده میشود که چطور مصرف را کاهش دهند، برای مشترکین پرمصرف هم مکانیزمی طراحی شده که پنل خورشیدی کوچک روی پشتبام منازل خود نصب کنند و بخشی از برق خود را تامین کنند و عملا به جرگه مشترکین خوشمصرف بپیوندند و این ترتیب صورتحسابشان به میزان قابل ملاحظهای کاهش مییابد.
مدیر عامل شرکت توانیر خاطرنشان کرد: هدف اصلی ما اصلاح و کاهش مصرف است، بنابراین با سیاست کلی اصلاح الگوی مصرف و سیاستهای نظام برای حمایت از کاهش مصرف همراستا است، هدف اصلی وزارت نیرو این است که از مردم کمک بگیریم و مکانیزمی طراحی شود که مصرف کاهش و کل کشور و هم خانوار از مزایای آن استفاده کنند، هزینه برق مصرفی کاهش یافته و هم مصرف سوخت نیروگاه و کاهش آلایندگی در محیط زیست را داشته باشیم ضمن اینکه منافع عمومی هم خانواده و منافع ملی را نیز در پی خواهد داشت .
وی درباره اینکه آیا برق رایگان با تئوری اقتصاددانان منافاتی ندارد، تصریح کرد: قطعا اصول اعتقادی و تخصصی اقتصاددانان قابل احترام است، برق رایگان به شکلی که طرح آن ارائه شده منافاتی با اصول اقتصاد ندارد، اگر روزی اقدامی در راستی اصلاح اقتصاد انجام شود ما هم استقبال میکنیم، اما نمیتوانیم منتظر باشیم تا اقدامات زیربنایی انجام شود، ما میخواهیم از ظرفیتها و فرصتهایی که وجود دارد استفاده کنیم و شیوه نگاهمان هم تشویقمحور است.