مدیرعامل شرکت بازرگانی تعاونی کشاورزی:
منت تامین نهادهها با ارز ۴۲۰۰ تومانی را بر سر بخش کشاورزی نگذارید
مدیرعامل شرکت بازرگانی تعاونی کشاورزی ایران گفت: در واقع دولت عمده یارانهای که با ارز 4200 تومانی که در اختیار تامین نهادههای کشاورزی قرار میدهد بخش اصلیاش را از طریق گندم تامین میکند چرا که اگر روزی ارز واردات جو و ذرت حذف شود به دنبال آن باید قیمت خرید گندم از کشاورزان به چند برابر افزایش دهد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، امین شالچی امروز در نشست خبری درباره مشکلات پیش آمده در پی واگذاری امور بازرگانی کشاورزی به وزارت صمت و لغو اجرای قانون انتزاع اظهار کرد: پس از لغو اجرای قانون انتزاع بخش کشاورزی در تامین ارز مورد نیاز خرید نهادهها و همچنین توزیع آنها بامشکلات جدی روبرو شده است.
مدیرعامل شرکت بازرگانی تعاونی کشاورزی ایران ادامه داد: از سال 98 دیگر ارز به صورت مستقیم به تولید داده نشد و در مسیر انحرافی قرار گرفت.
وی با تاکید بر اینکه دولت همیشه منت پرداخت ارز 4200 تومانی را برای خرید نهادهها بر سر تولیدکنندگان میگذارد در حالی که بخش عمده یارانهای که با ارز 4200 تومانی در اختیار تامین نهادههای کشاورزی قرار میگیرد از طریق گندم تامین میکند.
شالچیان توضیح داد: اگر روزی ارز جو و ذرت حذف شود با توجه به قیمت خرید گندم که بر پایه ارز 4200 تومانی است دیگر کشاوزری حاضر به کاشت گندم نبوده و آن را با محصولاتی مانند جو و ذرت جایگزین خواهد کرد.
وی اظهار کرد: ما معتقدیم که اگر ارز اختصاص یافته به واردات جو حل شود قیمت بازار آزاد آن به حدود پنج تا شش هزار تومان خواهد رسید و از این طریق رغبت گندمکاران به جو بیشتر خواهد بود و در این شرایط دولت چارهای جز واردات گندم با نرخ ارز آزاد ندارد.
به گفته شالچیان در حقیقت بخش عمده یارانهای که به تامین نهادههای دامی اختصاص مییابد از محل شبکه تولید محصولات کشاوزری از جمله گندم است.
مدیرعامل شرکت بازرگانی تعاونی کشاورزی ایران افزود: ما معتقدیم با در نظر داشتن حقایق مذکور بار همه ارز اختصاصی 4200 تومانی به نهادههای دامی بخش کشاورزی بر دوش دولت نیست.
وی با تاکید بر اینکه اختلاف قیمت ارز اختصاص یافته برای خرید گندم و نهادههای کشاورزی چرخه موازی را ایجاد کرده که موجب شده منابع مالی در مسیر ناسالمی قرار گیرد و در نهایت مشکلاتی را در پی داشته باشد.
شالچیان ادامه داد: این مشکلات موجب شده امروز ذرتی که باید یک کیلیویی 1500 تومان در اختیار تولیدکننده قرار گیرد با قیمت کیلویی 2500 تا 2700 تومان و کنجاله سویا به جای کیلویی 2500 با قیمت کیلویی 8 تا 9 هزار تومان در اختیار تولیدکننده قرار میگیرد.
وی از مهمترین نتایج منفی اختلاف ارز را در این بخش بهرهمندی بیشتر واسطهها عنوان کرد و گفت: این مشکل موجب شده که بخش تولید در کنار هر یک ریالی که به دولت میدهد بین یک تا سه برابر آن را به واسطهها پرداخت کند.
مدیرعامل شرکت بازرگانی تعاونی کشاورزی ایران با بیان اینکه باید تدبیری برای این مشکل اندیشید تا حلقههای واسط کمتر شوند گفت: در زمانی که بخش تولید اهلیت تامین و تنظیم بازار را دارد دلیلی ندارد که کارگزاران غیرذینفع در بخش تولید در معادله واردات نهادههای دامی بازار و توزیع آن حضور داشته باشند.
شالچیان ادامه داد: قانون گذاری باید به نحوی انجام شود که برای برخی چه در وزارت جهاد کشاورزی و چه وزارت صمت هستند شرایط امضای طلایی فراهم نشود.
وی وظیفه بخش دولتی را تنها نظارت عنوان کرد و گفت: بخش دولتی تنها باید به وظایف نظارت خود پرداخته و وارد پروسه اجرا نشود اما متاسفانه تصمیمگیریهای اشتباه متوالی شرایط را به نحوی فراهم کرده که وظیفه دولت از نظارت به دخالت تغییر پیدا کرده است.
شالچیان در ادامه سخنان خود یکی از دلایل حذف وزارت جهاد کشاورزی از حوزه بازرگانی و توقف اجرای قانون انتزاع را در دعوا و درگیریهایی داست که وزارت جهاد کشاورزی با بانک مرکزی بر سر تامین ارز داشتند.
وی یادآور شد: البته دغدغه جهاد کشاورزی همیشه تامین به موقع نهادههای تولید در این بخش بوده اما اشتباهاتی داشته است که اکنون ما تاوان آن را میدهیم.
شالچیان با اشاره به خبر سرپرست وزارت صمت درباره دپوی چهار میلیون تن کالای اساسی در گمرک اظهار کرد: متاسفانه این روند از مرداد سال گذشته به تدریج آغاز شده و به رغم هشدارهای مکرر ما میلیونها تن کالای اساسی از جمله نهادههای دامی در گمرک رسوب کرده است.
مدیرعامل شرکت بازرگانی تعاونی کشاورزی ایران ادامه داد: در حال حاضر نهادههای دامی که در گمرک رسوب کرده بودند با پرداخت هزینههای گزاف انبارداری و کاهش کیفیت در اختیار شبکه مصرف قرار میگیرند به عبارت دیگر رویکرد نادرست مسئولان سبب شده که میلیونها دلار از سرمایه کشور از بین رفته و در نهایت تولیدکنندگان و مصرفکنندگان زیان آن را بدهند.