کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با ایلنا :
ورودیهای یک ماه گذشته، بازندگان بورس بودند/ خطر انتقال تورم از بورس به سایر بازارها/ مبتدیها با دنبالهروی از دولت زیان کردند
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: یکی از ویژگیها بازار سرمایه این است که برخی از آموزهها با زیان به دست میآید و امروز عدهای متوجه شدند که صرف اینکه دولت پشت بلندگو اعلام میکند بازار سرمایه خوب است، نباید با دنبالهروی به سمت بورس بروند و امروز می دانند دنباله روی از افراد در بورس حتما و همواره سودآور نیست.
فردین آقابزرگی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره وضعیت بازار سرمایه اظهار داشت: نکته اساسی در بازار سرمایه پیامدهای افزایش بیرویه قیمت سهام و شاخص است که این روزها دوره اصلاح را میگذراند.
وی با تاکید براینکه بازندگان و متضرران اصلی شرایط امروز بازار، کسانی هستند که در یک ماه گذشته وقتی قیمتها در اوج قرار داشت، وارد بازار شدند، ادامه داد: از آنجایی که خرید این افراد مبتنی بر تحلیل و ارزیابی کارشناسی نبوده و اختلاف قابل توجهی بین ارزش ذاتی و ارزش روز سهام وجود داشته و دارد، بسیار متضرر شدهاند و میشوند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: البته اقتصاد سرمایهگذاری در بازار سرمایه و ورود به بورس پذیرش این ریسکها است.
آقابزرگی ادامه داد: در همان ایام که نرخ سهام بیرویه افزایش مییافت عدهای از کارشناسان و مسئولان بورسی که امروز متاسفانه دیگر در این پست حضور ندارند و رفتهاند، نسبت به این رشد غیرواقعی هشدار میدادند و گفته شد که حتی تورم از بازار سرمایه به سایر بخشها منتقل خواهد شد.
وی افزود: ارزش افزودهای که بدون پشتوانه ایجاد شده و این رشد قیمت، هیچ دلیل خاصی به جز حمایت دولت و نقدینگی زیاد نداشت و این دو تنها توجیه اصلی برای افزایش قیمت سهام هستند.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: نه به آنکه بازار 20 روز متوالی بر روی سود 5 درصد بود و نه اینکه در روزهای اخیر افت قابل توجهی داشت که البته این ریزش نشان از اصلاح قیمت ندارد. البته جذابیتی ایجاد میشود تا کسانی که سهام خود را در سطح قیمتی بالا فروختند در این ایام دست به خرید سهام بزنند. اما نقش راهبر بازار سرمایه یعنی شورای عالی بورس و مسئولان اقتصادی در این روند و جریان بسیار پررنگ است.
آقابزرگی با بیان اینکه بدترین اثر بازار سرمایه این است که به یک شکلی سایر بازارها را برای رشد خود سرکوب کند، گفت: اگر این سیاست در پیش گرفته شود خود به خود امکانی ایجاد شده که نقدینگی از بازار سرمایه با سایر بازارهای سرکوب شده از جمله مسکن و خودرو هدایت شود.
وی ادامه داد: نقدینگی در بازار سرمایه بورس زمانی اوج میگیرد که در سایر بازارها تحت نظارت شدید قیمتها رو به نزول باشد و به صورت دستوری و مدیریت شده قیمتها رو به افول باشد.
این کارشناس بازار سرمایه در توصیه به سهامداران خرد و تازه واردها اظهار داشت: سهامداران تازه وارد سهام بنیادی را نگهداری کنند چراکه حال و روز فعلی بورس گذرا است اما باید بدانند که معامله در این بازار بسیار تخصصی است و یکی از ویژگیها بازار سرمایه این است که برخی از آموزهها با زیان به دست میآید و امروز عدهای متوجه شدند که صرف اینکه دولت پشت بلندگو اعلام میکند بازار سرمایه خوب است، نباید با دنبالهروی به سمت بورس بروند و امروز می دانند دنباله روی از افراد در بورس حتما و همواره سودآور نیست.
آقابزرگی تاکید کرد: برای سهامداران خرد هنوز دیر نشده است و میتوانند از کارشناسان دارای مجوز برای مدیریت سهام خود مشورت بگیرند. اداره امور سهام به صورت مستقیم تکرار اشتباه است و باید بدانند که برخی از سهام را باید در نقطه مناسب بفروشند و اگر همین روزها هم اقدام کنند باز هم به سود خواهند،رسید.
وی با بیان اینکه معتقدم با فرض ثابت بودن شرایط شاخص تا شهریور ما بیشتر از 900 هزار واحد نخواهد بود، گفت: طبق برنامه در سال 99 حداکثر باید بازدهی 80 درصدی را در بازار سرمایه شاهد میبودیم که تا این لحظه بازدهی بیش از 85 درصد است و شاخص باید در همین نقطه بایستد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: از اینرو برخی از سهام که در پرتفوی افراد وجود دارند باید به فروش برسد چراکه با ادامه این شرایط ارز سهام این شرکتها باز هم ریزش پیدا خواهد کرد. اطلاعات فعلی نشان میدهد که ارزش ذاتی برخی از سهام تا بیش از 50 درصد با ارزش روز آن اختلاف دارد و احتمال ریزش قیمت این سهام وجود دارد.
آقابزرگی درباره دستور رییس جمهوری نسبت به تعادل بخشی در بازار سرمایه تاکید کرد: بازار سرمایه از 20 سال گذشته تا به امروز بسیار متحول شده است و عمق آن افزایش یافته و ضریب نفود سهامداران بالاتر رفته است اما در آن دوران که بنده هم ناظر معاملات بورس بودم هم مسوولان نتوانستند به صورت دستوری در این بازار عمل کنند.
وی افزود: در آن دوران هم در شرایطی که شاخص افت داشت با تماسهای مکرر مسئولان از جمله بازرسی کل کشور، رییس بانک مرکزی، وزیر اقتصاد و ... برای تعادل بخشی در بازار مواجه بودیم حتی در آن زمان امکان برخورد دستور وجود نداشت چه برسد به امروز که شرایط بازار سرمایه بسیار تغییر کرده است. پولی که وارد بورس میشود پول هوشمند است نمیتوان با دستور آن را هدایت کرد.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: دیگر نمیتوان با کاهش و افزایش سود سپرده باعث رشد بورس شد، اقدامات دستوری در این شرایط نه تنها جواب نمیدهد بلکه باعث میشود کسانی تا به امروز نسبت به نگهداری سرمایه تردید داشتند به موضوع خروج سرمایه از این بازار حساستر شوند.
آقابزرگی تاکید کرد: بازار سرمایه در یک نظارت کنترلی یعنی عرضه و تقاضا کنترل میشود و نباید دولت به این موضوع نگاه دستوری و دخالتی داشته باشد.