رئیس سازمان شیلات ایران مطرح کرد:
توقف ١٦ فروند شناور متخلف صید فانوس ماهیان/ ٩٠ شناور همچنان مجوز صید در جنوب را دارند
رئیس سازمان شیلات ایران گفت: در حال حاضر ١٦ شناور متخلف صید فانوس ماهیان در آبهای جنوب کشور متوقف و طبق ضوابط در ثبت پرچم آنها بازنگری و مجوز آنها لغو شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، نبی الله خون میرزایی در نشست خبری امروز که به مناسبت هفته دولت برگزار شد با تاکید بر اینکه شناورهای متخلف متوقف شده در اجاره شرکتهای ایرانی بودهاند، اظهار کرد: شرط فعالیت شناورهای خارجی در آبهای ایران اجاره به شرط تملیک یا ملکی بودن آنها برای شرکتهای ایرانی بوده است.
وی ادامه داد: سازمان شیلات پس از آنکه شناورها توسط سازمان بنادر ثبت پرچم میشوند و اجازه استفاده از پرچم ما را پیدا میکنند مجوز صید را برای آنها صادر میکند.
خون میرزایی با بیان اینکه هم اکنون ٩٠ شناور در آبهای جنوب در حال صید فانوس ماهیان هستند، افزود: از این تعداد شناور ٦٥ درصد آنها ١٠٠ درصد و ٢٠ درصد آنها ٥٠ درصد در تملک شرکتهای ایرانی هستند.
وی اضافه کرد: عمده صید این شناورها برای تولید پودر ماهی استفاده میشود اما در بین فانوس ماهیان صید شده، دیگر ماهیان نیز وجود دارند که معمولا صادر میشود.
رئیس سازمان شیلات اظهار داشت: میزان ارزآوری از صادرات سایر ماهیان صید شده همراه با فانوس ماهیان را ٣٠ میلیون دلار و ارزآوری حاصل از صادرات بخشی از پودر ماهی را ١٠.٥ میلیون دلار عنوان کرد.
وی یادآور شد: پودر ماهی یکی از خوراکهای مورد استفاده در پرورش دام و طیور است که ما برای تامین نیاز خود مجبور به واردات آن هستیم.
رئیس سازمان شیلات ایران میزان ذخایر فانوس ماهیان در آبهای جنوب کشور را ٩٠٠ هزار تن عنوان کرد و گفت: برنامه ما برداشت سالانه ٢٠٠ هزار تن فانوس ماهی است در حالی که سال گذشته فقط ٢٢ هزار تن برداشت شد.
خون میرزایی تاکید کرد: عمر فانوس ماهیان یکسال است و در صورت عدم صید آنها فرصت بهرهبرداری از دست خواهد رفت.
وی در ادامه سخنان خود درباره دلایل واردات تخم چشم زده ماهی قزل آلا به رغم تولید داخلی گفت: انتقادات مطرح شده در روزهای اخیر درباره واردات تخم چشم زده ماهی سابقه 15 ساله دارد و مربوط به حضور چند ماهه من در این سازمان نیست همچنین موارد مطرح شده در مورد انتقال بیماری نیز به سازمان دامپزشکی و حوزه مسئولیت تحقیقات مربوط میشود.
خونمیرزایی ادامه داد: تنها بخشی که من باید پاسخگوی آن باشم تولید کمی و کیفی تخم چشم زده در داخل کشور است که از گذشته تا امروز در دستور کار ما قرار داشته است.
وی با اشاره به یکی از مراکز تولید تخم چشم زده ماهی دراستان مازندران گفت: این مرکز به تنهایی 20 میلیون قطعه تخم چشم زده ماهی قزل آلا تولید میکند علاوه بر آن یک مرکز بزرگ دیگر در مازندران در حال احداث است که در مجموع 30 مرکز تولید این نهاده در کشور خواهیم داشت که ظرفیت تولید 150 میلیون قطعه تخم چشم زده ماهی قزلآلا را خواهند داشت.
خون میرزایی میزان مورد نیاز تخم ماهی چشمزده در کشور را 500 میلیون قطعه عنوان کرد.
وی با تاکید بر اینکه در صورت توقف واردات این نهاده با افزایش چشمگیر قیمت آن رو به رو خواهیم شد افزود: به رغم اینکه تنها 150 میلیون قطعه تخم چشم زده ماهی وارد کشور میشود توقف آن میتواند اثرات زیادی بر تولید و هچمنین افزایش هزینه تمام شده برای تولیدکنندگان داشته باشد.
رئیس سازمان شیلات ایران در بخش دیگری از سخنان خود درباره آخرین وضعیت پرورش ماهی در قفس ون دلایل پیش آمده برای توسعه آن گفت: هر چند که برای واردات تجهیزات پرورش ماهی در قفس به دلیل تاثیر تحریمها با مشکل روبرو هستیم اما شرایط برای تامین قطعات مورد نیاز برای این فعالیت سودآور برای سرمایهگذاران فراهم است.
خون میرزایی اضافه کرد: هزینه تولید هر تن ماهی در قفس 30 تا 35 میلیون تومان است که با توجه به مطالعات بازگشت سرمایه بسیار خوبی به همراه دارد.
وی ادامه داد: همچنین مطالعات ما نشان میدهد ظرفیت تولید زیر 500 تن صرفه اقتصادی ندارد به همین دلیل ما به سرمایهگذاران توصیه میکنیم که بیش از این میزان به تولید ورود کنند تا سوددهی مناسب را برای آنان داشته باشد.
خونمیرزایی همچنین در مورد مشکلات تولیدکنندگان میگو در استان سیستان و بلوچستان گفت: از مشکلات تولیدکنندگان میگو در این استان باخبر هستیم و همواره از آنها حمایت کردهایم.
وی با پذیرفتن اینکه یکی از مشکلات تولیدکنندگان میگو گران شدن نهادههای تولید است اظهار کرد: به رغم اینکه نهادههای پرورش میگو افزایش داشته است اما با توجه به شرایط مناسب صادرات تولید این آبزی مقرون به صرفه است و پاسخگوی هزینههای انجام شده را میدهد.
خون میرزایی میزان تولید میگو در سال گذشته را 47 هزار و 800 تن عنوان کرد.
وی میزان تولید در سال جاری را بیشتر از سال گذشته پیش بینی کرد اما با تاکید بر اینکه هنوز در ابتدای فصل برداشت هستیم رقمی را در این خصوص اعلام نکرد.
رئیس سازمان شیلات ایران درباره مواردات ماهی تیلاپیا و آخرین وضعیت تولید آن در کشور گفت: واردات محصول تیلاپیا ممنوع نیست و تنها محدود شده است تا علاوه بر تامین بازار داخل از تولیدکنندگان داخلی نیز حمایت شود.
خون میرزایی گفت: در حال حاضر ماهی تیلاپیا در چهار استان خراسان جنوبی، یزد، سمنان و قم تولید میشود و این واحدهای تولیدی بخشی از نیازهای بازار به ماهی تیلاپیا را تامین میکنند.
وی در پایان سخنان خود با تاکید بر اینکه قیمت تمام شده ماهی تیلاپیای تولید داخل هنوز قابل مقایسه با وارداتیها نیست اظهار کرد: ما امیدواریم به تدریج و با حمایتهایی که از تولید این م اهی به عمل میآید و همچنین با توسعه تعداد واحدهای پرورشی شاهد کاهش قیمت ماهی تیلاپیا در کشور باشیم.