در مناظره اقتصادی مطرح شد:
حریری: حذف چهار صفر سیاسی است/ مظاهری: چاپخانه اسکناس بانک مرکزی را سه قفله کردم اما بهمنی کلید آن را به احمدی نژاد داد/ بهمنی: ایران واحد پول مشخص ندارد
پس از گذشت دو هفته از تصویب لایحه پیشنهادی بانک مرکزی توسط هیئت دولت و تائید حذف چهار صفر از پول ملی، برنامه مناظره با حضور مجید رضا حریری و وحید شقاقی شهری به عنوان مخالف این طرح و محمود بهمنی و طهماسب مظاهری به عنوان مدافع طرح ذکر شده به روی آنتن رفت.
به گزارش ایلنا، در سوال نظر سنجی این برنامه از بینندگان پرسیده شده بود، نظر کدام گروه درباره آثار حذف چهار صفر را منطقیتر میدانند که تا انتهای برنامه 78 درصد مردم با مخالفان حذف صفر موافق بودند.
"برای مهار تورم باید کاری کرد"
بهمنی: واحد پول ریال است و با توجه به تورم امروزه ایجاب میکند که فکری داشته باشیم. در سال 86 و 87 به این نتیجه رسیدیم که اصلاح ساختار صورت گیرد در نتیجه در 10 سال قبل در چک پول ها صفر ها را حذف کردیم و به مردم آمادگی دادیم.برای ضرب سکه های 500 تومانی هزینه ای بیشتر ازارزش آن هزینه می شود. در حالی که همه اینها ذوب شده و به ابزارآلات تبدیل می شوند. برای چاپ اسکناس 500 تومانی باید 830 تومان هزینه کنیم. در نتیجه هزینه ها بیشتر شده و اصلا به صرفه نخواهد بود.
" موتور اقتصادی ما معیوب است"
حریری: اگر امروز 1 ریال معادل 120/1 دلار است حاصل سیاست گذاری ماست. صفرها علت موضوع نیست. همه اینها اشکال را نمایش می دهد. ما موتور اقتصادی مان عیب دارد. چه تضمینی وجود دارد که اگر امروز 4 صفر حذف کردیم ، 10 سال بعد 8 صفر حذف نکنیم؟ به جای حذف نشانگر ، عیب را از بین ببریم. اما چهار صفر خوب است که جلو چشم مدیران باشد که بگویند چگونه عمل کردیم که خودمان نمی توانیم بگوییم اقتصادمان دچار چه وضعیتی است. امروزه نیز اکثر مبادلات با کارتهای شتاب صورت میگیرد و سکه ها و اسکناسها به مرور از بین میرود.
"باید اصلاح سیاست های پولی و بودجه ای در دستور کار قرار گیرد"
مظاهری : باید برای کاهش تورم سیاستهای دیگری را اعمال کرد، اصلاح سیاستهای پولی و بودجه ای از جمله اقداماتی است که باید در دستور کار قرار گیرد تا تا با بی احتیاطی به کشور تورم بیشتری را اعمال نکنیم.
" بررسی فوریت و همیت حذف چهار صفر "
شقاقی : در این یکسال ثبات اقتصادی نسبتا ایجاد شده است اما باید بتوانیم در این شرایط حساس دو مولفه فوریت و همیت را بررسی کنیم. آیا حذف چهار صفر فوریت دارد؟ آیا حذف چهار صفر اهمیت دارد؟ در پاسخ به این سوالات باید عنوان کرد که همه موافق حذف صفرها هستند، ساختارها باید تغییر کند، سیاستهای اقتصادی و یارانهای تغییر کند اما حذف چهار صفر نه فوریت دارد و نه اهمیت. در این شرایط وفت پاسخگویی به این سوال وجود ندارد. زیرا هنوز ریشههای تورم حذف نشده و ثبات اقتصادی به طور کامل حاکم نشده است.
"حذف چهار صفر یک موضوع سیاسی است نه اقتصادی"
حریری: بعد از یکی دو دهه بانک مرکزی اعتبار جدیدی پیدا کرده است، با طرح این موضوع اعتبار بانک از بین میرود بدلیل اینکه در 10 اولویت اول سیاستها حذف صفرها نیست، اولویت با شفافیت و جلوگیری از نرخ بهره بانکها، تورم و کسری بودجه هاست. اما پیام ما چیست ؟ پیام سیاسی است و اقتصادی نمیباشد چون با این کار قرار است نشان دهیم همه چیز تحت کنترل است در حالی که اگر این موضوع شکست بخورد نتیجه عکس خواهد داشت و فشار ناشی از تحریمها دوباره برگردد. در حال حاضر نیز در شرایطی هستیم که طاقت 2 یا 3 درصد تورم بیخودی را نداریم.
"تدارکات مربوط به اصلاح ساست های اقتصادی در دستور کار"
مظاهری: مسئله حذف چهار صفر اهمیت دارد اما فوریت ندارد، دولت نیز نمیتواند چندین کار را با هم انجام دهد بنابراین باید بتواند به کنترل تورم بپردازد تا در مسائل مدیریتی و در بحث بودجهای نیز به مشکل برنخوریم.
در این حین دولت باید بتواند دو کار مهم دیگر را نیز انجام دهد:1. اصلاح سیاستها 2. تدارکات مربوط به اصلاحات را فراهم کند.
" ایران واحد پولی ندارد"
بهمنی: بپذیریم که واحد پولی نداریم، اگر برای اصلاحات دیر شروع کردهایم، قرار نیست بقیه کارها را تعطیل کنیم. اصل توروم نیز به نقدینگی بر میگردد.
شقاقی نیز در تائید حرفهای بهمنی افزود: بپذیریم توان مدیریتی نمیتواند چند طرح را پیش ببرد، وقتی هزینهها با فایدهها مقایسه میشود هرینهها بیشتر بوده که انتظارات تورم را تشدید خواهد کرد زیرا هنوز ریشههای تورم را حل نکردهایم. اگر این مشکلات حل نشود باز هم تورم خواهیم داشت .
حریری در پاسخ به سوال حضار برنامه در خصوص وظایف وی در اتاق بازرگانی گفت: اتاق بازرگانی یک اساسنامه و شرح وظایف دارد که باید به اعضای خود پاسخگو باشد و نمیتواند تخصصی عمل کند، اتاق بازرگانی وظیفه دارد روابط ایران را با حفظ منافع ایران با سایر کشور ها گسترش دهد.
مظاهری: در زمان ریاست خود در بانک مرکزی ، برای جلوگیری از نقدینگی، چاپخانه بانک مرکزی را سه قفله کردیم تا از سیاست آن زمان دولت که افزایش انتشار پول و ایجاد نقدینگی بود جلوگیری کنیم و ایران چکها را جایگزین کردیم. اما در انتها آقای بهمنی کلید را به آقای احمدی نژاد داد.
شقاقی در پاسخ به اینکه چه کسی ارزش پول را از آن ستانده گفت: چهار عامل اصلی وجود دارد 1. رشد نقدینگی که با خلق نقدینگی اتفاق میافتاد، 2. وابستگی واردات 3. بیانضباطی هیات دولت 4.مشکلات بهرهوری که باید به ریشههای تورم نیز توجه داشت.