لزوم رفع ضوابط و موانع فعالیت بورس انرژی
برای موفقیت بورس انرژی باید موانع و ضوابط زاید را از بخش خصوصی برداشت و یک خط اعتباری برای آنها ایجاد کرد.
رضا پایدار در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما گفت: ضوابط بیهوده مانع فعالیت مناسب بورس انرژی است و دست و پای خریدار انرژی را می بندد.
نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با اشاره به سهم اندک (16درصدی) بخش خصوصی در مدیریت سبد اقتصادی کشور گفت: باید به بخش خصوصی اعتماد کرد، باید مثل همه کشوها خط اعتباری به بخش خصوصی داد و با این کار شاید حتی بتوانیم بازار سلف را که مغفول مانده در بورس انرژی فعال کنیم.
پایدار همچنین با اشاره به ظرفیت بالای بخش خصوصی در حوزه انرژی افزود: می شود صنعت پالایش کشور را توسعه داد و اگر اجازه تاسیس و فعالیت پالایشگاه های کوچک را بدهند و پالایشگاه ها را به بخش خصوصی واگذار کنند می توانیم نیازهای هیدروکربنی 15 کشور منطقه را به آسانی تامین کنیم و تنها شرط این دادن تسهیلات به بخش خصوصی و اعتماد به آن است.
نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی افزود: ما 3300 شرکت در حوزه انرژی داریم که پتاسیل بزرگی است و جمعیت تخصصی این شرکت ها که حتی در سطح جهانی شناخته شده اند چیزی حدود 180 هزار نفر است که با سایر عوامل شرکت ها به 550 هزار نفر می رسد ولی متاسفانه هم اکنون فقط از 30 رصد ظرفیت این بخش استفاده می شود که در صورت استفاده مناسب از این ظرفیت همه کشورهای منطقه برای خرید فراورده های نفتی صف خواهند کشید و در این چرخه اقتصادی دست کم 10 هزار شغل ایجاد خواهد شد که رقم کمی نیست.
پایدار در بخش دیگری از صحبت هایش خواستار آن شد که اتاق بازرگانی یک کرسی در کمیسیون انرژی مجلس داشته باشد که بهروز نعمتی عضو کمیسیون انرژی مجلس در پاسخ گفت: جناب پایداری شما از الان یک کرسی در کمیسیون دارید.
عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره عرضه نفت خام در بورس انرژی گفت: با توجه به فضایی که در بازار سرمایه اتفاق افتاده، این فضا برای ورود تجار و صادرکنندگان بسیار خوب است.
او افزود: یک شبهه ای امروز در بازار وجود دارد و برخی اعتقاد دارند چون دولت مستاصل از فروش نفت است، متوسل به بازار بورس و سرمایه شده است که نظر درستی است چون در 16 سال اخیر اعتماد سازی لازم در بازار سرمایه ایجاد نشده است.
نعمتی تاکید کرد: با شروع کار بورس انرژی نیازمند همکاری دولت، مجلس، اتاق های بازرگانی و تعاون و بخش خصوصی هستیم و دولت و بازار باید از فرصت بدست آمده و تجربه دنیا نیز استفاده کنند.
نعمتی گفت: اصلی ترین موضوع این است که بازار بتواند اعتماد اجزای بازار را به خود جلب کند و اعتمادسازی دارای اهمیت بالایی است.
او گفت: برای عرضه نفت خام در بورس اولین بار در اردیبهشت ماه نامه ای به معاون اول نوشته شد و با دستور معاون اول عرضه نفت در بورس انرژی آغاز شد اما هنوز انتظارات برآورده نشده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس در ادامه افزود: عرضه مشتقات و فرآورده های نفتی در بورس انرژی موجب رونق اقتصادی و سرمایه گذاری بیشتر در کشور می شود و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد بنابراین بورس ما در خاورمیانه با عرضه سبد کالایی انرژی و کمک گرفتن از بخش خصوصی در بورس بهترین خواهد شد.
نعمتی افزود: در اجلاس اوپک ناتوانی ونزوئلا و لیبی در تامین سهمیه نفت موجب شده است که پتانسیل لازم را در بازار نداشته باشند برعکس ایران تنها کشوری است که سهمیه نفت خود در اوپک را کاهش نداد پس با توجه به اینکه شرایط اولیه شکسته شده و گام های اولیه در بورس انرژی برداشته شده است با اعتمادسازی بیشتر دولت به بخش خصوصی و بخش سرمایه می توان به پیشرفت های خوبی رسید.
نعمتی گفت: ارزش افزوده ای که در فرآورده های نفتی وجود دارد هرگز در نفت خام وجود ندارد بنابراین با سرمایه گذاری های لازم و دادن تسهیلات می توان ملزومات لازم را در بخش خصوصی فراهم کرد و با این کار فضای کسب و کار را رونق بخشید.
او گفت: اگر در بخش پتروشیمی ها و واگذاری پالایشگاه ها اهلیت در نظر گرفته شود ماحصل آنچه تولید می شود در بورس کالا و انرژی دیده خواهد شد.
سید حمید حسینی کارشناس انرژی مهمان تلفنی برنامه نیز با بیان این که ما نباید اسیر برنامه ریزی دشمنان و تحریم کنندگان شویم و باید جلوتر از آنها حرکت کنیم گفت: ما باید فضا را برای فعالیت بخش خصوصی باز کنیم و الان این راه باز شده است و فقط یک مدتی زمانبر است و من مطمئنم در چند ماه آینده بورس انرژی رونق خواهد گرفت و راه خواهد افتاد و اگر مشکلی است از طرف خریداران است که هنوز جسارت و جرأت کافی برای خرید ندارند و باید یکی از آنها صف شکنی کند تا ترس بقیه بریزد و مشکلی از سمت خودمان من نمی بینم.