سیدمهدی حسینی در گفتوگو با ایلنا:
موضع مشترک ایران و عربستان در اوپک 175 / روسیه قابل اعتماد نیست
رئیس سابق کمیته قراردادهای جدید نفتی گفت: انگیزه عربستان حل مسئله خاشقچی با آمریکا است، ایالات متحده هم میخواهد عرضه اضافه شود تا مجبور نباشد ذخایرش را روانه بازار کند و به تولیدات گران مثل شیل و خلیج مکریک آسیب نرسد ضمن اینکه برای رودررویی با ایران بدنبال پایین آوردن قیمت است.
سیدمهدی حسینی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره خروج قطر از اوپک اظهار داشت: ورود و خروج اعضای اوپک سابقه دارد واین اولین باری نیست که این اتفاق میافتد قبلا هم اکواردور از اوپک خارج شد و برخی نیز جدید آمدهاند این تحولات معمول نیست ولی سابقه داشته است.
وی افزود: اما علت خروج قطر مهم است این کشور در حوزه نفت چندان حرفی برای گفتن ندارد، بیشتر تولیدکننده گاز و ال.ان.جی است و درآمد کلانی از این بخش بدست میآورد. این روزها شاهد اختلافات سیاسی بین کشورهای عربی هستیم، عربستان و امارات کنار هم قرار گرفتهاند و قطر را محاصره اقتصادی و حتی تهدید کرده و تحت فشار گذاشتهاند، این میتواند یکی از عواملی باشد که قطر را به اینجا رسانده هرچه کمتر در مجامعی باشد که اصطکاکها و زور گفتن و فشارها کم شود بهتر است.
وی ادامه داد: سیاست ما حمایت و ادامه انسجام اوپک به عنوان تنها سازمان جهان سومی است که در این 4 دهه موفق بوده است، بنابراین میخواهیم آسیب و اختلافها کمتر باشد و با قدرت در برابر تحولات بازار بایستد و به ثبات بازار هم کمک کند.
رئیس سابق کمیته قراردادهای جدید نفتی در ادامه تاکید کرد: شاید ما به طورموقت خیلی هم از دعوای سه کشور و خروج قطر از اوپک بدمان نیاید زیرا قدم به قدم اطراف عربستلان به دلیل داستان یمن، کشتار مردم بیگناه، دخالت در امور داخلی این کشور، دادن سلاح برای کشتار کودکان یا حوثیها خالی میشود، این جنگ 5 ساله و توسعه بیماری و قحطی تجربهای است که عربستان محور آن است و امارات هم در کنار او است در این فضا اگر قطر از آنها فاصله میگیرد خوشایند ما است و برای کوتاه مدت ما را خوشحال میکند، اما در مجموع انسجام اوپک باید حفظ شود و خروج از اوپک را تشویق نمیکنیم.
وی درباره احتمال تمدید بیانیه کاهش 1.8 میلیون بشکهای اعضای اوپک گفت: حتما روی بیانیه جدید کار خواهد شد، تصور میکنم فضای امروز با شرایطی که بیانیه قبلی صادر شد متفاوت است، ما به طور طبیعی همیشه حامی نرخهای معقول نفت بودیم و از قیمت بالا دفاع میکردیم هیچوقت طرفدار عرضه بالا نبودهایم، اکنون عربستان هم به دلایل دیگری میگوید یک میلیون بشکه از بازار حذف شود گرچه ما به خاطر شرایطمان و مسائل تحریم مستثنی هستیم.
وی یادآور شد: در حال حاضر انگیزه عربستان حل مسئله خاشقچی با آمریکا است، ایالات متحده هم میخواهد عرضه اضافه شود تا مجبور نباشد ذخایرش را روانه بازار کند و به تولیدات گران مثل شیل و خلیج مکریک آسیب نرسد ضمن اینکه برای رودررویی با ایران بدنبال پایین آوردن قیمت است. علاوه بر این مردم آمریکا نسبت به قیمت نفت و فرآورده و بنزین حساسند و عکس العمل نشان میدهند چیزی که دولت ترامپ آن را دوست ندارد.
این کارشناس ارشد حوزه انرژی گفت: آمریکا میخواهد تولیدکنندگان نفت اضافه وارد بازار کنند تا قیمتها پایین بیاید که هم به ما ضربه بزند و هم بازار خودش را تنظیم کند.
وی با بیان اینکه عربستان بازی دوجانبهای را آغاز کرده است، افزود: اولا اینکه تولید را تا حدی که توانسته بالا برده یعنی بیش از این توان تولید ندارد دوم اینکه در قضیه خاشقچی آمریکا زیاد سخت نگیرد و مشکل با ایران را در عمل حل میکند یعنی تا حدی توانسته تولید را بالا برده نتیجه اینکه انگیزه عربستان از اینکه یک میلیون بشکه نفت از بازار کم شود متفاوت از انگیزهای است که ما داریم، اما قرار باشد بیانیه اوپک به اینجا ختم شود که بخشی از نفت بازار حذف شود ما باید رای مثبت بدهیم حتی اگر عربستان حامی این ایده باشد.
حسینی درباره نقش روسیه هم در نشست آتی اوپک و غیر اوپک اظهار داشت: روسیه همیشه دو طرفه بازی کرده و ابدا در مورد سیاستهای نفتی و انرژی نمیتوانیم به این کشور با یک روند ثابت منطقی که اتفاقا با ما همسو باشد، اعتماد داشته باشیم، وقتی تحریم مطرح میشویم، میگوید من کمک میکنم و از طرف دیگر تولید خود را به 11 میلیون بشکه میرساند و با عربستان هم توافق میکند.
وی تاکید کرد: بنده در این رابطه کاملا به روسیه تردید دارم، دوستی میگفت روسیه همیشه روی ما معامله میکرده، هیچوقت ما را نمیفروشد اما هر زمان که خواسته با هر قیمتی ما را اجاره داده است، بنابراین روسیه در همه بخشها و خصوصا در انرژی و همکاری با عربستان و شرایط تحریم با تولید اضافهای هم که دارد قابل اعتماد نیست.