رئیس مرکز آمار ایران:
دادهها و اطلاعات آماری با کیفیت مستلزم نظام آماری یکپارچه و پاسخگو است/آمار با کیفیت زیر ساخت اصلی حکمرانی شایسته
پارسا اظهار داشت: آمار و اطلاعات، برنامهریزی و مدیریت سه حلقه وابسته به هم میباشند که زنجیره توسعه با آنها شکل میگیرد. لذا توسعه بدون برنامه ریزی و برنامه ریزی بدون آمار و اطلاعات قابل تحقق نیست و این سه لازم و ملزوم یکدیگرند.
امید علی پارسا در گفتوگو با روابط عمومی مرکز آمار ایران با اشاره به نقش مهم دادهها و اطلاعات آماری در برنامهریزی و ارزیابی توسعه کشور گفت : مردم و بنگاه های اقتصادی و دیگر نهادهای اجتماعی و فرهنگی برای برنامه ریزی و انجام فعالیت های خود نیازمند داده ها و اطلاعات آماری با کیفیت (جامع و یکپارچه، قابل اعتماد، به هنگام و در دسترس همگان) بوده و همه اینها مستلزم یک نظام آماری یکپارچه و پاسخگو است که الزاما باید با استاندارد های بین المللی و ملی کار کند.
وی افزود:آمار با کیفیت زیر ساخت اصلی حکمرانی شایسته (Good governance) است و هرگونه خلا و کمبود در این زمینه کارایی و اثربخشی برنامه ریزی های توسعه و اقدامات اجرایی را کاهش میدهد و به عبارت دیگر : آمار و اطلاعات، برنامهریزی و مدیریت سه حلقه وابسته به هم میباشند که زنجیره توسعه با آنها شکل میگیرد. لذا توسعه بدون برنامه ریزی و برنامه ریزی بدون آمار و اطلاعات قابل تحقق نیست و این سه لازم و ملزوم یکدیگرند.
دکتر پارسا با تاکید بر ضرورت ایفای نقش مهم مرجعیت یگانه مرکز آمار ایران در آمار های رسمی کشور و دبیر خانه شورای عالی آمار به عنوان موتور محرک این مرجعیت،افزود: در حال حاضر حداکثر ٥٥% از نیاز های ملی، ٣٥% از نیاز های استانی و ١٥% از نیاز های شهرستانی توسط نظام آماری کشور تولید میشود که نشانگر خلا بسیار بزرگی در برنامه ریزی های توسعه و پایش و ارزیابی آن میباشد.
رئیس مرکز آمار ایران در ادامه این گفت و گو، کاربرد فناوری های نوین مبتنی بر بستر مناسب IT ،در حوزه برنامه ریزی توسعه را ، نه یک انتخاب، که یک الزام و بلکه تنها گزینه ذکر کرد.
وی تصریح کرد: در حوزه تولید داده های آماری باید روشهای ثبتی مبنا (Register based) مبتنی بر داده های اداری (Administrative data) جایگزین روش های سنتی مراجعه حضوری و ثبت داده های خود اظهاری شود. در روش های ثبتی مبنا ریز داده های آماری( Micro data ) توسط دستگاههای اجرایی در حین انجام وظایف جاری ثبت و ضبط میشوند و در اختیار سلسله مراتب اداری، نظام آماری و نظام برنامه ریزی قرار میگیرند و این فرآیندها فقط در بستر فناوری های نوین امکان پذیر است.
پارسا افزود: عصر حاضر، عصر انفجار داده ها و اطلاعات آماری و دانش در فضای دیجیتال است و بدون استفاده از این فناوریها سرعت، صحت، دقت، نظارت و کیفیت در تولید داده ها و اطلاعات آماری غیر ممکن است.