ایلنا گزارش میدهد؛
تورم در نود سال اخیر اقتصاد ایران+ نمودار
آمار رسمی بانک مرکزی نشان میدهد که اقتصاد ایران همواره در طی نود سال اخیر از تورمهای بالا و پرنوسان رنج بوده است. در نگاهی به این آمار متوجه میشویم بیشترین نرخ تورم ایران در سال 1322 با نرخ 110/5 روی داده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، یکی از اهداف اقتصاد کلان در هر جامعهای تثبیت نرخ تورم در نرخهای پایین است. بنابراین افزایش بیش از اندازه آن به عنوان مشکل و معضل اقتصادی آن جامعه معرفی میشود که با توجه به تاثیرات آن مانند کاهش قدرت خرید آحاد جامعه، توزیع ثروت به نفع طبقات فرادست،.... میتواند پیامدهای اجتماعیو سیاسی نیز داشته باشد.
از همین روی سیاستگذاران اقتصادی با کاربست ابزارهای مالی، پولی و ارزی سعی در تثبیت این نرخ در حد متعارف هستند تا به نوعی تحریک کننده تقاضا و رونق اقتصادی جامعه نیز باشد. البته یکی از نشانههای یک اقتصاد سالم داشتن نرخ تورم پایین و کم نوسان است.
آمار رسمی بانک مرکزی نشان میدهد که اقتصاد ایران همواره در طی نود سال اخیر از تورمهای بالا و پرنوسان رنج برده است. در نگاهی به این آمار متوجه میشویم بیشترین نرخ تورم ایران در سال 1322 با نرخ 110/5 روی داده است.
همانطور که ملاحظه میشود در دوران قبل از انقلاب در چهار سال شاهد نرخ تورم بالا بودهایم. البته نکته قابل تامل در اقتصاد ایران وقوع سه نرخ تورم منفی است. البته همانطور که نرخ تورم بالا برای یک اقتصاد معضل است نرخ تورم منفی نیز بدون تاثیرات منفی نیست و باعث رکود اقتصادی میشود.
در دوران پس از انقلاب نیز این مشکل اقتصادی همواره در اقتصاد ایران بوده است اما ممکن است دلیل این تورمهای بالا متفاوت باشد.
فشار جنگ، تغییرات ساختاری، سیاستهای توزیعی و تحریمها اقتصادی را میتوان از دلایل این مشکل اقتصادی در دوران پساانقلاب عنوان کرد.
همان طور که ملاحظه میشود بالاترین نرخ تورم در این دوران در سال 1374 با نرخ 49.4 بوده است.
دولت یازدهم در سال 1392 اقتصاد را با تورم 34.7 درصد تحویل گرفت و یکی از وعدههای انتخاباتی خود را کاهش این نرخ اعلام کرد.
حسن روحانی برای حرکت در این راستا از دکتر طیب نیا که در مورد کاهش نرخ تورم صاحب نظر و مورد قبول محافل اقتصادی و دانشگاهی است استفاده کرد که نتیجه آن تک رقمی شدن این نرخ در اقتصاد ایران بود.
اما این روند پایدار نماند و با شروع تحریمهای اقتصادی آمریکا و البته برخی سیاستهای اقتصادی مانند سیاستهای ارزی که مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان است دوباره این نرخ در یک روند صعودی دو رقمی شد. البته پیش بینی اقتصاددانان بر نرخهای بالاتر از رقم کنونی نیز تمرکز دارد.