سلطانی در گفتوگو با ایلنا:
تحریمها تاثیر اندکی بر صنایع دارند/ گروههای رانتی باید مالیات بپردازند/ اقتصاد باید در اختیار مردم باشد
یک کارشناس اقتصادی یادآور شد: تقریبا سه سال پیش راهکارهایی را در راستای حمایت از بنگاههای کوچک و متوسط ارایه کردیم تا سازوکار همکاری این بنگاهها با کشورهای اروپایی فراهم شود و تحریمهای امریکا نیز نتواند بر این ارتباط تاثیر گذار باشد.
احسان سلطانی در گفتوگو با ایلنا در مورد تاثیر برجام بر بنگاههای تولیدی گفت: در اقتصاد ایران دو گروه بنگاه فعالیت میکنند، یک؛ بنگاههای بزرگ مانند پتروشیمیها و فولادیها و دیگری بنگاههای کوچک که نزدیک به 70 درصد مبادلات خود را با کشورهای آسیایی دارند و از سویی حجم مبادلات غیر نفتی با اروپا هم زیر 5 درصد است بنابراین این تحریم ها نمیتواند بر صنعت کشور تاثیرگذار باشد.
وی ادامه داد: مشکل اصلی را میتوان در طرف درآمدهای نفتی دانست که این تحریمها میتواند با تاثیر بر نقل و انتقالات پولی، دسترسی به آنها را با مشکل رو به رو کرد.
سلطانی در مورد راهکارهای به حداقل رساندن تاثیرات برجام گفت: اولین راهکار اصلاح ساختار هرینهای دولت است که شامل حذف هزینههای زاید و غیر لازمی است که به بسیاری از موسسات پرداخت میشود و این هزینهها باید قطع شوند.
وی افزود: تا زمانی که دولت نتواند این هزینهها را سامان دهد دیگر نمیتواند ادعایی در مورد هزینه نهادها و بنیادها داشته باشد.
این کارشناس حوزه اقتصاد ادامه داد: گروه دوم مربوط به هزینههایی است که به صورت رانت به شبه دولتیها و خصولتیها پرداخت میشود و شامل بنگاههای بزرگ مانند فولادیها و پتروشیمیهاست که این میزان نزدیک به 10 تا 20 میلیارد دلار است و با نرخ دلار این رقم نزدیک به 50 تا 100 هزار میلیارد تومان است که به نوعی میتواند برابر با کسری بودجه دولت باشد.
این کارشناس صنعت سومین راهکار را اخذ مالیات از گروهها و اشخاص رانتی دانست و افزود: باید از گروههایی که از منابع رانتی استفاد میکنند مالیات اخذ شود. مثلا اگر به انداره کشور چین از زمین و مستغلات مالیات اخذ شود تقریبا میتوان نصف بودجه دولت را پوشش داد و از این طریق هزینهای که قرار بود صرف ساختن ویلا در زمین کشاورزی شود، به سمت تولید سوق مییابد.
سلطانی افزود: چرا نباید از سپردههای بانکی که سالانه حدود 200 هزار میلیارد تومان سود پرداخت میشود و یا بر خام فروشی مواد، مالیات نبندیم؟ اگر دولت مجموعه این اقدامات را انجام دهد، منابع کافی برای حمایت از تولیدکنندگان را خواهد داشت. اما مشکل اصلی این است که همین گروههای ذینفع و رانتی دولت را در دست گرفتهاند و به نوعی دولت این گروهها را نمایندگی میکند.
وی در مورد نقش بنگاههای کوچک گفت: تقریبا سه سال پیش راهکارهایی را در راستای حمایت از بنگاههای کوچک و متوسط (SME) ارایه کردیم تا ساز و کار همکاری این بنگاهها با کشورهای اروپایی فراهم شود که تحریمهای امریکا نیز نمیتواند بر این ارتباط تاثیر گذار باشد.
سلطانی ادامه داد: حمایت از این صنایع پایین دست و ایجاد تمهیدات برای صادارت کالاهای نهایی به ویژه برای هفده کشوری که مرز زمینی و هوایی با آنها داریم، میتواند در راستای تقویت صنایع باشد.
این کارشناس صنایع متذکر شد: نقطه ضعف اقتصاد ایران این است که اقتصاد به جای مردم در اختیار خصولتیها و دولتیها است که به راحتی تحریم شده و ضربه پذیر میشود و اگر اقتصاد در اختیار مردم باشد،هیچ کشوری نمیتواند به راحتی ایران را تحریم کند.