رئیس سازمان چای در گفتوگو با ایلنا:
تمام چایکاران در سال جدید بیمه شدند/ ۴ هزار باغ چای تخریب شده به چرخه تولید برگشتهاند
رئیس سازمان چای گفت: همه چایکاران امسال به خاطر وجود خشکسالی بیمه شدهاند تا در مقابل سرما و خشکسالی درآمد حداقلی را داشته باشند.
محمد ولی روزبهان رئیس سازمان چای کشور در گفتوگو با خبرنگار در خصوص تغییر کاربری باغات چای اظهار کرد: روند پر فراز و نشیبی را در سنوات گذشته در زمینه چای طی کردهایم ؛ در دورانی حدود ۳۲ تا ۳۴ هزار هکتار باغ چای داشتیم اما به دلایل مختلفی که یکی از مهمترین آن عدم حمایت دولتها از بازار چای، تولید و کارخانجات بود شرایط بد شد و چایکاران را به حال خود رها کردند و حتی در مواردی چون واردکنندگان منافع را در واردات چای خارجی میدیدند واردات آن به کشور افزایش یافت.
وی افزود: این واردات گسترده چای باعث تغییر ذائقه مردم شد و سود از تولید چای داخلی به سمت واردات رفت که باعث کاهش سطح زیر کشت چای از حدود ۳۴ هزار هکتار به حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار رسید که بیش از نیمی از زمینها را شامل میشد.
رئیس سازمان چای اظهار داشت: از سال ۹۳ با اقدامات دولت نه تنها جلوی تخریب بیشتر گرفته شد بلکه شرایطی پیش آمد که باغداران، باغات رها شده خود را هم احیا کردند و ما الان حدود ۴ هزار هکتار باغ چای داریم که از ۹۳ تا ۹۶ به چرخه تولید برگشتهاند.
روزبهان در رابطه با حمایت دولت از احیای باغات چای خاطرنشان کرد: از اقدامات دولت در این زمینه اعطای وامهای ۶ میلیون تومانی بدون بهره با باز پرداخت ۵ ساله بود که باعث شد ۳۵ درصد سطح زیر کشت و محصول ما در سال ۹۶ اضافه شود و درآمد چایکاران ما رشد پیدا کرد.
وی افزود: با اعطای این وام، سرمایه گذاری در صنعت چای از ۲ میلیارد تومان به ۱۹ میلیارد تومان رسید و تخریب و فروپاشی صنعت چای تغییر کرد. درحال حاضر ما شاهد روند ثبات و بهبود صنعت چای هستیم که جز با اقدامات احیاگر دولت یازدهم و دوازدهم میسر نمیشد و این اقدامات در سال ۹۷ هم ادامه خواهد داشت.
رئیس سازمان چای در ادامه تصریح کرد: برای اینکه این روند پایدار بماند و تولیدکنندگان و مصرف کنندگان ما به سمت چای ایرانی حرکت کرده و بازار داخلی رونق خود را از دست ندهد امسال درصدد ارتقای ۱۰ درصدی کیفیت چای تولیدی هستیم که حتما در سال جاری این شرایط را به وجود میآوریم. برای تحقق این امر، رایزنیهایی را با کارخانهها و چای کاران انجام دادهایم.
روزبهان با اشاره به بیمه فراگیر چایکاران عنوان کرد: بحث بیمه چای کاران را سازمان چای به نیابت از چای کاران و با وکالت نامهای که از تولیدکنندگان دریافت میکند پیگیری خواهد کرد. کل چایی کاران امسال به خاطر وجود خشکسالی بیمه شدهاند تا در مقابل سرما و خشکسالی حداقل درآمدی را داشته باشند.
وی درباره راهاندازی بورس چای گفت: ما امسال بحث بورس چای را مطرح کردهایم. بازار بورس چای راه اندازی خواهد شد که کارها مقدماتی آن انجام شده تا از این طریق هم بازار شفافتر شود و هم منافع بیشتری برای تولیدکننده و مصرف کننده چای داشته باشیم.
روزبهان گفت: روند صنعت چای از تولید کمی به سمت تولید کیفی و حمایت معنا دار درحال حرکت است تا به بهره وری مطلوب برسیم.
رئیس سازمان چای گفت: سازمان چای به فکر به زراعی باغات چای، تولیدمحصول از طریق افزایش سطح زیر کشت، آبیاری تحت فشار و اقدامات حمایتی دیگر است تا از تولیدات داخلی حمایت کند.
وی اظهار داشت: امیدواریم مردم ایران به استفاده از تنها چای ارگانیک جهان بیش از پیش ترغیب شوند.
روزبهان گفت: متاسفانه سال گذشته با توجه به حجم تولید داخلی ۴۵۰میلیون دلار صرف واردات چای شد که میتوان این میزان را به نصف کاهش داد.