ترویج یافته های تحقیقاتی و پهنه بندی مزارع هدایتگر کشاورزی برای تامین نیازهای کشور
معاون ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه حرکت به سمت خوداتکایی بسیاری از محصولات آغاز شده است، گفت: ترویج یافته های تحقیقاتی و پهنه بندی مزارع هدایتگر کشاورزی به سمت تامین نیازهای کشور است.
به گزارش ایلنا، کاظم خاوازی معاون ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی روز دوشنبه در اولین نشست هماهنگی دبیران مناطق پنجگانه ترویج کشور در سنندج اظهار کرد: ۱۰ هزار کارشناس حوزه های مختلف در یک هزار و ۳۰۰ مرکز جهاد کشاورزی ساماندهی شده و در حال ارائه خدمات کارشناسی به کشاورزان هستند.
وی افزود: طرح نوین پهنه بندی اراضی کشاورزی با هدف ارتقای کمی و کیفی تولیدات و همچنین ارتقای سطح معیشت کشاورزان انجام می شود و نقش بسزایی را در خوداتکایی محصولات از جمله گندم، شکر و دانه های روغنی ایفا کرده است.
خاوازی تاکید کرد: وزارت جهاد کشاوری ۱۰ هزار نیرو را به عنوان مروجین پهنه های تولیدی در رشته های باغبانی، زراعت، طیور، دام و آبزیان جذب و ساماندهی کرده تا امکان رسیدن به اهداف طرح نوین ترویج کشاوری در تمام زمینه ها بهتر فراهم شود.
معاون ترویج کشاورزی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی کشور یادآور شد: ۷۰ درصد یک هزار و ۳۰۰ مرکز جهاد کشاوزی کشور برای اجرای طرح نوین ترویج و استقرار کارشناسان تجهیز و به روز رسانی شده است.
خاوازی گفت: آموزش بهره برداران مهمترین تمرکز این طرح است تا بتوان با ترویج یافته های تحقیقاتی و انتقال آن به مزارع، شاهد افزایش تولید از لحاظ کمی و کیفی شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان نیز در این نشست گفت: این سازمان به مساله نوین ترویج باور قلبی دارد و معتقدیم می توان با شیوه های مناسب و نوین کشاورزی به اهداف مورد نظر در عرصه امنیت غذایی دست یافت.
خالد جعفری اظهار کرد: با وجود اینکه در دوره ها قبلی اقدامات قابل توجهی در حوزه کشاورزی استان کردستان انجام شد اما با وضع مطلوب فاصله زیادی داشته و در ابتدای راه هستیم.
وی یادآور شد: هم اکنون در عرصه های مدیریت کشاورزی بیشترین انتقادها به سمت تخصیص منابع آبی کشاورزی استان است چرا که از یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی تنها حدود ۱۲۵ هزار هکتار آن معادل ۱۲ درصد آبی است.
جعفری خواستار تجدید نظر در تخصیص منابع آبی استان از سوی دستگاه های ذیصلاح و همچنین توجه بیشتر وزارت جهاد کشاورزی به تامین منابع برای تجهیز مراکز جهاد کشاورزی و جذب کارشناسان پهنه بندی در این استان شد.
وی اضافه کرد: در سال زراعی جاری ۳۰ میلیارد ریال اعتبار برای اجرای طرح توسعه نوین ترویج اخذ شده که این نشانه توجه مدیریت ارشد استان به بخش کشاورزی و تولید است.
مدیر ترویج و هماهنگی کشاورزی کردستان هم در این نشست گفت: کردستان دارای ۴۴ مرکز جهاد کشاورزی است که ۲۶۳ کارشناس کشاورزی در این مراکز مشغول به خدمت هستند.
حجت الله کوشا افزود: کل استان به ۲۷۶ پهنه تقسیم بندی شده است و پس از اجرای طرح نوین ترویج و جذب نیروهای جدید نسبت کارشناسان به بهره برداران استان از یک کارشناس در ازای سه هزار و ۱۳۱ بهره بردار به یک کارشناس در ازای ۵۲۴ بهره بردار کاهش یافته است.
وی اظهار کرد: این کاهش نسبت باعث افزایش سرعت عمل کارشناسان در ارائه خدمات به بهره برداران می شود.
کوشا گفت: برخی از پهنه های کشاورزی استان در این طرح دارای ۴۵ روستا هستند که با توجه به وسعت و تعداد بهره برداران لازم است نیروهای جدیدی برای این کار جذب شوند.
استان کردستان دارای ۲۸۲ هزار هکتار با یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر جمعیت است که تنوع آب و هوایی آن باعث شده یکی از استان های موفق در حوزه کشاورزی باشد.
هم اکنون این استان دارای یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی که شامل ۸۹۶ هزار و ۲۳۵ هکتار اراضی دیم حدود ۸۸ درصد ، ۱۲۱ هزار اراضی آبی حدود ۱۲ درصد است.
کردستان دارای سه میلیون و ۱۹۹ هزار راس دام سبک و سنگین و ۱۳ میلیون قطعه انواع طیور و ۱۱۶ هزار کندوی زنبور عسل است.
جمعیت بهره بردار کشاورزی کردستان دارای ۱۱۵ هزار نفر است که این جامعه سالانه حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تُن میزان محصولات کشاورزی تولید می کنند که ۳۲۰ هزار تُن از این میزان مربوط به محصولات باغی و باقی نیز مربوط به بخش زراعت است.
عمده محصول زراعی این استان مربوط به گندم با حدود ۸۰۰ هزار تُن در سال است و عمده محصول تولیدی باغی نیز توت فرنگی با حدود ۴۸ هزار تُن است.
اولین نشست هماهنگی دبیران مناطق پنجگانه ترویج کشور با حضور مدیران مراکز و هماهنگی ترویج استان های کردستان، سیستان و بلوچستان، آذربایجان شرقی، همدان، مازندران، لرستان و کهگیلویه و بویر احمد در سازمان جهاد کشاورزی کردستان در حال برگزاری است.