معاون نظارتی بانک مرکزی تشریح کرد:
ساماندهی موسسات غیرمجاز اعتباری/ ٢٠هزار میلیارد تومان اعتبار برای ساماندهی تعاونیها تخصیص داده شد
معاون نظارتی بانک مرکزی گفت: تا امروز ٤١ هزار و ٧٣١ نَفَر تعیین تکلیف شدند و به سپرده گذاران بالای ١٠٠ میلیون تومان متناسب با بدهی پرداخت ها انجام می شود
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا؛ فرشاد حیدری معاون نظارتی بانک مرکزی صبح امروز در یک نشست خبری در مورد وضعیت ساماندهی موسسات غیرمجاز اظهار داشت: موضوع صندوق های قرض الحسنه و تعاونی ها به قبل از انقلاب برمی گردد و به موجب قانون در سال٥٠ تعاونی خدمات روستایی تشکیل شد اما پس از انقلاب موضوع ربوی بودن آنها مطرح شد و ادامه فعالیت آنها منتفی شد و پس از آن عموم صندوق ها در دهه ٦٠ تشکیل شدند.
وی گفت: اما متاسفانه تعدادی از آنها به دلیل تخلفات به خصوص در دهه ٨٠ ورشکسته شدند.
حیدری گفت: پس از تأسیس وزارت تعاون در دهه ٧٠ حمایت از این بخش مدنظر قرار گرفت که قرار بود این تعاونیها در صورت توافق فعالیت خود را آغاز کنند.
حیدری تصریح کرد: أوج فعالیت این تعاونی ها در دهه ٨٠ بود که مجموعه مشکلات آنها در صندوق های قرض الحسنه زمینه ساز این شد که لایحهای از سوی دولت نوشته شود و قانون برای اجرا ابلاغ شد و ایین نامه آن در سال ٨٦ به بانک مرکزی ابلاغ شد.
وی خاطر نشان کرد: امروز از درخواست تا صدور مجوز برای ایجاد صرافی و صندوق قرض الحسنه زمان محدودی صرف می شود.
معاون نظارتی بانک مرکزی ادامه داد: امروز اتفاق مثبت در صندوق های قرض الحسنه این است که می توانند با أخذ مجوز فعالیت خود را شروع کنند.
وی گفت: تا امروز ٢٥٠ تعاونی اعتباری توانستند مجوز بگیرند و در محل استقرارشان به فعالیت پولی بپردازند.
حیدری افزود: همچنین در صورت تصویب، راه برای تعاونی های صنفی باز خواهد شد.
وی گفت: سال ٩٦ سال پایان فعالیت موسسات غیرمجاز عنوان شد زیرا آثار مخرب این تعاونی ها و صندوق های کشور کم نیست.
حیدری تصریح کرد: تعدادی موسسه غیرمجاز در کشور بودند که رقابت مخرب در افزایش نرخ سود سپرده داشتند که تبعات آن به معیشت مردم فشار می آورد.
وی افزود: به گونه ای که استراتژی و عملیات بانکی مختل شده بود و تبعات ریسک نسنجیده آنها گریبانگیر مردم هم شده بود.
این مسئول بانک مرکزی گفت: عدم پایبندی به مقررات و ریسک های موجود باعث شد که مشکلاتی بوجود آید اما بانک مرکزی با آنها برخورد کرد و امروز موسسه غیرمجازی نیست تا بتواند ادامه دهد.
وی افزود: با همدلی سه قوه موسسات غیراعتباری ساماندهی شدند و مجلس شورای اسلامی نیز مواردی را تصویب کرد که امروز امکان ایجاد موسسه غیر مجاز در کشور ممکن نیست و بانک مرکزی از شکل گیری آنها جلوگیری می کند.
وی گفت: نحوه رفتار بانک مرکزی در ارتباط با این تعاونی ها متفاوت بود ، در مورد تعاونی اعتباری منحل شده فرشتگان، افضل توس و .. برخوردها متفاوت بودند.
حیدری خاطر نشان کرد: ساماندهی موسسه اعتباری فرشتگان صورت گرفت این موسسه ٤٥٨ هزار نَفَر سپرده گذار داشت و سود سپرده آنها از شهریور ماه پرداخت نشده بود و به سپرده گذاران زیر ٢٠٠ میلیون تومان دارایی های انها پرداخت شد.بر أساس این سیاست تاکنون سپرده های ٤٥٢ هزار ٣٣٦ نَفَر پرداخت شده و تنها کمتر از یک درصد انها باقی مانده که سپرده های انها نیز به زودی تسویه خواهد شد.
حیدری تصریح کرد: تعاونی بعدی که در دستور کار است تعاونی اعتبار البرز ایرانیان است که تعدادشان ٤٤ هزار و ٧٨١نفر است که مقرر شد به اعضای این سپرده گذاران نیز پرداخت داشته باشیم .
وی افزود: تا امروز ٤١ هزار و ٧٣١ نَفَر تعیین تکلیف شدند و به سپرده گذاران بالای ١٠٠ میلیون تومان متناسب با بدهی پرداخت ها انجام می شود.374 هزار و ٢٤٦ نَفَر هم تعداد سپرده گذاران تعاونی وحدت هستند که تاکنون ٩٧.٣ درصد انها تعیین تکلیف شدند.
حیدری گفت: در مورد أفضل توس هم ٩٩ درصدشان تعیین تکلیف شده اند و هیچ سپرده گذاری بدون پرداخت باقی نمانده است.دو تعاونی بدر توس و تعاونی ولیعصر رباط کریم هم تعیین تکلیف شده اند و کار ساماندهی شان در دست انجام است.
حیدری افزود: 20 هزار میلیارد تومان برای ساماندهی تعاونی های غیرمجاز از سوی بانک مرکزی در نظر گرفته شد که تاکنون ١٨.٥ هزار میلیارد تومان پرداخت شده است.
وی همچنین گفت: موسسه ثامن و أنصار با کوثر ادغام می شوند.
حیدری با بیان اینکه ممکن است در صرافی مجاز کار غیرمجازی انجام شود که بازرسین ما نظارت می کنند، گفت: 600صرافی مجاز در سراسر کشور وجود دارد که ممکن است تخلفات در این صرافی ها انجام نشود بیشتر عملیات تخلف ارزی زیرزمینی و قاچاق است که برای پولشویی انجام می شود.
وی افزود: در سال ٩٦ تعداد ٢٠٠ صرافی غیرمجاز را تعطیل کردیم .