خبرگزاری کار ایران

عضو شورای راهبردی اندیشکده تدبیر آب ایران مطرح کرد؛

آغاز دوره ریاضت آبی برای گذار از دوران خشکسالی/ احتمال افزایش مهاجرت‌‌ها و خالی شدن روستاها از سکنه

آغاز دوره ریاضت آبی برای گذار از دوران خشکسالی/ احتمال افزایش مهاجرت‌‌ها و خالی شدن روستاها از سکنه
کد خبر : ۵۸۳۶۴۰

عضو شورای راهبردی اندیشکده تدبیر آب ایران با بیان اینکه کاهش برداشت ۱۱ میلیارد متر مکعبی از آب‌های زیرزمینی نمی‌تواند مدیریت ناصحیح در برداشت‌ها را جبران کند، از لزوم کاهش برداشت ۲۰ میلیون متر مکعبی برای جبران مافات سخن گفت.

انوش نوری اسفندیاری در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی ایلنا با بیان اینکه با تداوم خشکسالی‌ها در کشور شاهد خالی از سکنه شدن زنجیره‌ای و به هم پیوسته روستا‌ها خواهیم بودم، اظهار داشت: اگر به پیشنهاد لایحه برنامه ششم توسعه توجه کنیم دولت کاهش ۱۱ میلیارد متر مکعبی برداشت از منابع آب را علیرغم این شرایط توصیه کرده بود که جدی گرفته نشد، اما در چشم اندازی که پیش رو داریم باید حداقل ۲۰ میلیارد متر مکعب از منابع آب کمتر برداشت کنیم و این موضوع حتی موقعی که خشکسالی هم داریم باید اتفاق بیفتد.

آغاز دوره ریاضت آبی برای گذار از دوران خشکسالی

وی افزود: موضوع کاهش برداشت از آب‌های زیرزمینی یک بحث مدیریتی است و باید خودمان را برای آن آماده‌تر کنیم، باید دوره سختی بگذرانیم که اثرات خشکسالی آسیب کمتری به جامعه برساند و در این زمینه اقدامات و تغییرات زیادی باید اتفاق بیفتد، باید برنامه ریزی صورت گیرد و روی استفاده از تکنولوژی‌ها و روش‌های بهره برداران منفرد در کشاورزی و یا مصارف خانگی آب شهری تاکید شود.

عضو شورای راهبردی اندیشکده تدبیر آب ایران با تاکید بر اینکه باید اصول مدیریتی را جدی‌تر گرفته و تغییر ساختار را حتما مورد توجه قرار دهیم، بیان کرد: شرکت‌هایی که در اجرا و بهره برداری از طرح‌ها سهم عمده‌ای دارند باید دچار دگرگونی‌های عمده شوند، ساختار و نظام بهره برداری از آب تغییر کند، سیاست گذاری‌ها در سطح کلان مورد بازنگری قرار گیرد، برای یادگیری آموزش کشاورزان باید داشته باشیم، برنامه‌های توسعه‌ای مورد بازنگری قرار گیرد.

توسعه کشور بدون توجه به کمبود آب بوده است

وی با بیان اینکه تاکنون برنامه توسعه ما بدون توجه به کمبود آب بوده است، گفت: برنامه‌های توسعه‌ای در زمینه کشاورزی، صنعت و خدمات باید بازبینی شود و در این رابطه بسیج و حرکت عمومی در کشور باید صورت گیرد که متاسفانه فعلا مشاهده نمی‌شود.

نوری اسفندیاری گفت: طبق برآورد اولیه باید در کل کشور ۲۰ میلیار متر مکعب از آب‌های زیرزمینی کمتر برداشت شود که این مسئله در برخی مناطق مثل خراسان، فارس، کرمان و اصفهان خیلی جدی‌تر است، اصفهان باید برای ۳ میلیارد متر مکعب آب سطحی برنامه ریزی کند و روی یک میلیارد متر مکعب خود را سازگار کند، البته یک سوم کردن این بهره برداری‌ها کار سختی است. در استان فارس که دچار مشکلات بیشتری است فشار بیشتری وارد می‌شود، کرمان باید ۲۰ درصد کاهش برداشت داشته باشد، حال اگر تبدیل به ۳۰ یا ۴۰ درصد شود دشواری بیشتر خواهد بود. بنابراین اگر سازگاری صورت نگیرد طبیعتا شاهد مهاجرت‌های بیشتری در فلات مرکزی از مناطق کم آب به پرآب خواهیم بود.

برنامه 11 میلیارد متر مکعب برداشت کمتر را با شیوه‌های گوناگون نقض کردیم

وی افزود: بخش عمده‌ای از آب برای تامین معیشت بهره برداران است، امکان ایجاد تحول ناگهانی عظیم در میزان مصرف بدون اقناع و هماهنگی با مصرف کنندگان امکان پذیر نیست، طبیعتا باید برنامه ریزی صورت گیرد، قرار بود ۱۱ میلیارد متر مکعب کمتر برداشت داشته باشیم که در تدابیر و بحث‌های برنامه ششم اصل موضوع مورد توجه قرار نگرفت، قرار بود توسعه‌ای در کشاورزی نداشته باشیم و تمرکز روی همین منابع آب و اراضی موجود باشد اما عملا می‌بینیم که به شکل توسعه شبکه آبیاری در خوزستان و سیستان و بلوچستان و یا از طریق توسعه باغات در اراضی شیب دار و یا مطرح کردن انتقال آب، یا شیرین سازی آب دریا نقض می‌شود.

تهران مشکل منابع آبی ندارد، مشکل در مدیریت ناصحیح است

عضو شورای راهبردی اندیشکده تدبیر آب ایران درباره وضعیت آب تهران نیز توضیح داد: تهران منابع آب زیادی در اختیار دارد در سال یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب دارد که اگر درست مدیریت شود مشکل عمده‌ای ندارد، مشکل بر سر بهره برداری است، حدود ۲۵۰ میلیون متر مکعب برای فضای سبز برداشت می‌شود، توافقاتی صورت گرفته که از آب لوله استفاده نشود، تلفات آب در لوله‌ها قابل توجه است، سیستم‌های اندازه گیری آب می‌تواند با توجه به تعرفه‌های حجمی بهتر تنظیم شود، آپارتمان‌ها در صورت اضافه مصرف به صورت جمعی جریمه می‌شوند که اثربخشی ندارد، بنابراین روش‌های متعددی وجود دارد که تهران بتواند خود را با منابع آبی که دارد بهتر سازگار کند.

فشاری را که طبیعت به ما وارد می‌کند تبدیل به فرصت کنیم

وی تاکید کرد: ضرورتری‌تر است که مسائل را جدی بگیریم و از فرصت‌ها استفاده کنیم، یعنی فشاری که به صورت طبیعی به کشور وارد می‌شود فرصت خوبی را بوجود می‌آورد که خودمان را با امکانات‌مان بهتر سازگار کنیم اما اکنون متاسفانه روش‌هایی استفاده می‌شود که به مصرف بیشر دامن می‌زند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز