در دیدار حجتی و خماتوف مطرح شد؛
پیشنهاد تشکیل کارگروه مشترک همکاری کشاورزی ایران و قزاقستان
ایران و قزاقستان همکاریهای خود را در زمینه تولید مشترک غلات، آبزی پروری، تجارت محصولات کشاورزی دامی و انتقال تکنولوژی گسترش میدهند.
به گزارش ایلنا، محمود حجتی امروز یکشنبه در دیدار با معاون نخست وزیر و وزیر جهاد کشاورزی قزاقستان بر بررسی راهکارهای چگونگی مبادلات میان دو کشور و رفع موانع موجود تاکید کرد.
وی افزود: ما برای بستر سازی به منظور مبادله کالاهای کشاورزی مازاد مورد نیاز دو طرف آمادگی داریم.
حجتی گفت: دو کشور در زمینه تجارت محصولاتی مانند جو، گوشت قرمز دام سبک و سنگین، دانه های روغنی، لبنیات و گوشت مرغ و تخم مرغ می توانند همکاری کنند.
وی از پیشنهاد تشکیل کارگروه مشترک همکاری کشاورزی ایران و قزاقستان استقبال کرد.
حجتی اظهار داشت: یکی از زمینه های همکاری دو طرف، شیلات و آبزی پروری است و با توجه به ظرفیت های زیاد در قزاقستان به لحاظ منابع آبی، ایران به عنوان بزرگترین تولید کننده ماهیان سردآبی آمادگی صادرات این محصولات و همچنین بستر سازی برای تولید ماهیان را در قزاقستان دارد.
وزیر جهاد کشاورزی در همین حال به آمادگی ایران برای پشتیبانی های فنی و آموزشی و تامین بذر برنج برای کشت در اراضی کشاورزی قزاقستان اشاره کرد و گفت: ما سالانه نزدیک به ۲.۳ میلیون تن برنج در کشور تولید می کنیم و می توانیم برای کشت و تولید این محصول در قزاقستان و انتقال آن به ایران اقدام کنیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر بخش خصوصی در سطح ۱۰۰ هکتار از اراضی قزل اوردا قزاقستان چهار رقم برنج را کشت کرده اند که پروژه موفقی بوده است.
حجتی با بیان اینکه مسایل مربوط به زمین، یک بستر همکاری میان دو کشور است، اذعان داشت: دو طرف می توانند راهکارهایی را پیدا کنند تا سرمایه گذاران ایرانی محصولات مورد نیاز ما را در قزاقستان کشت و به ایران بازگردانند.
وی درباره عضویت ایران در گروه کشورهای اسلامی تولید کننده غذای حلال تصریح کرد: ایران اساس نامه این گروه را امضا کرده و قانون آن به زودی در مجلس تصویب می شود.
در این دیدار، اسگار میرزا خماتوف معاون نخست وزیر و وزیر کشاورزی قزاقستان بر توسعه همکاری های دو جانبه در زمینه گوشت قرمز، محصولات دامی، حل و فصل مسایل قرنطینه دامی و دستیابی به راهکارهای جدید برای توسعه تجارت تاکید کرد.
وی با بیان این که ایران در زمینه کشاورزی به خودکفایی دست یافته است، گفت: کشور شما می تواند تجربیات خود را در زمینه خودکفایی محصولات کشاورزی به قزاقستان منتقل کند.
میرزا خماتوف در عین حال خواستار تشکیل کارگروه مشترک برای توسعه روابط و همکاری های کشاورزی و رفع مشکلات موجود در حوزه تجارت و مسایل بانکی شد.
وی به فعالیت ۲۰ مرکز علمی و پژوهشی در قزاقستان اشاره کرد و اظهار داشت: ۱۵۰ هکتار از اراضی قزاقستان تحت پوشش این مراکز علمی هستند که می توان با جذب مهندسان ایرانی این ۱۵۰ هکتار را به روش علمی کشت و محصولاتش را به ایران صادر کرد.
وزیر کشاورزی قزاقستان در عین حال خواستار واردات بذر برنج ایران به کشورش شد و گفت:۸۰ هزار هکتار زمین در استان قزل اوردا می توانیم به کشت برنج ایرانی اختصاص دهیم..
وی با تاکید بر واردات قانونی بذر برنج از ایران،اذعان داشت:: ما بذر برنج ایرانی را در کشور قزاقستان ثبت قانونی می کنیم و می توانیم به این بذرها، یارانه تخصیص دهیم.
معاون نخست وزیر قزاقستان درباره واگذاری زمین به سرمایه گذاران ایرانی اظهار داشت: ما برای واگذاری زمین به کشاورزان و سرمایه گذاران خارجی تا سال ۲۰۲۱ محدودیت داریم اما تجار ایرانی می توانند کارخانه در این اراضی احداث و یا در این اراضی محصولات کشاورزی کشت کنند.
وی در باره تامین محصولات مورد نیاز اعضای گروه کشورهای تولید کننده غذای حلال ، تصریح کرد: اساسنامه این گروه تصویب شده و امیدواریم مجلس شورای اسلامی ایران نیز این اساسنامه را تصویب کند.
میرزا خماتوف ادامه داد: ما می توانیم از طریق ترانزیت ایران، مواد غذایی مورد نیاز کشورهای اسلامی عضو این گروه را تامین کنیم.
وی در همین حال خواستار واردات پرتقال و نارنگی ایران به کشورش شد و گفت: برخی از محصولات مورد نیاز قزاقستان را می توانیم بر اساس قراردادهای بلند مدت وارد کنیم.