صادرات خوراک دام و طیور به 16 کشور/ همایش Feedexpo تبادل با دانش دنیا در ایران است
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام وزارت جهاد کشاورزی گفت: تولید خوراک آماده دام و طیور وابستگی ما را به خارج کاهش داد و در حال حاضر صادرات این محصولات را به 16 کشور داریم.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، نشست خبری مهندس تورج صارمی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام امروز دوشنبه 9 مرداد با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه در سالن کنفرانس وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.
در این نشست تورج صارمی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: بالغ بر 469 میلیارد دلار خوراک دام در کشور تولید شده است و ما توانایی تامین خوراک دام داخلی را داریم. 10 کشور به صورت عمده در جهان تولیدات محصولات دامی را برعهده دارند که چین از آسیا مقام اول را دارد و پس از آن آمریکا، روسیه، برزیل، آلمان و ژاپن در ردههای بعدی قرار دارند.
وی افزود: 60 درصد از خوراک دام در کشور تولید میشود که این تولیدات از 54 سال پیش و با صنعتی شدن کارخانجات شروع شده است. در طول 30 سال اخیر 650 واحد تولید خوراک دام آماده تشکیل شده که نتیجه تبدیل روش سنتی به صنعتی است. این واحدها ظرفیت 19 میلیون تن تولید در سال را دارند که در سال 95، 8.6 درصد و بالغ بر 50 میلیارد تومان ارزش تولیدات واحدها بوده است.
صارمی خاطرنشان کرد: پیشبینی ما این است که تا سال 1410 بالغ بر 26 میلیون تن خوراک را درکشور تولید کنیم. استانهایی که قابلیت تولید خوراک را دارند خراسان رضوی، مازندران، خراسان جنوبی، فارس، گلستان، آذربایجان غربی، کرمانشاه و کردستان هستند.
وی افزود: در سال 92 تا 95 در تولید خوراک دام رشد 12 درصدی داشتیم و پیشبینی میکنیم در سا ل 96 تا سقف 10 میلیون تن خوراک دام تولید شود. ما کارخانجاتی با ظرفیت های بالاتر از 30 هزار تن را داریم که در حال کار هستند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام در رابطه با واحدهای تولیدی و نظارت بر آنها تصریح کرد: واحدهای تولیدی تحت نظارتهای بهداشتی هستند و توسعه صادرات یکی از موضوعاتی است که در این بخش مورد ارزیابی قرار گرفته و باعث توسعه فعالیتها در بخش خوراک دامی شده است. درسال 90 ما 26 هزار تن صادرات با ارزش 10 میلیون دلار را داشتیم که در سا ل 95 به 173 هزار تن و ارزش 76 میلیون دلار رسیدیم. از سال 94 تا 95 در این عرصه رشد 33 درصدی داشتیم و در حال حاضر به 16 کشور مانند امارات، قطر، عمان و ترکیه صادرات داریم.
صارمی در خصوص تدوین دستورالعمل نظارت کنترل کیفی تاکید کرد: تدوین دستورالعمل نظارت بر کنترل کیفی خوراک دام و طیور و آبزیان با همکاری یک تیم کاری از وزارت جهاد، نمایندگان تشکلها و کارشناسان سازمانهای وابسته تشکیل شده که این دستورالعمل پس از تدوین در سال گذشته توسط وزیر جهاد ابلاغ شد و زمینهساز استفاده از تولید خوراک را عملی کرد. هدف ما ارتقاء بهرهوری خوراک دامی است. در نظام فنی و کنترل کیفی پیشبینی گواهینامه فنی برای کارخانجات را داشتیم تا توسعه صادرات عملی شود.
وی افزود: استفاده بهینه از بقایای کشاورزی و صنایع غذایی در تغذیه دام از اهداف دیگر تولیدات خوراک دامی است. ما در شرایط خاص تغییر اقلیم قرار گرفتهایم و خشکسالیهای پیشبینی شده در 50 سال پیش به وقوع پیوسته است. یکی از جهتگیریهای ما این است که واردات را کاهش داده و تولید با کیفیت داشته باشیم. بالغ بر 19.5 میلیون تن بقایای کشاورزی و باغی تولید میشود و 5 میلیون تن بقایای کارخانجات و صنایع غذایی داریم که هنوز به صورت کامل برای تغذیه دام استفاده نمیشود. ما سال گذشته حجم مناسبی از بقایای پسته، سرشاخه نیشکر، خرما و بقایای سیبزمینی را استفاده کردیم و در حال پیگیری هرچه بیشتر دستورالعمل اجرایی آن هستیم.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام گفت: برنامه دیگر ما استفاده از خوراکهای کمتر رایج در تغذیه طیور است. مطمئناً این مسئله میتواند باعث کاهش واردات شود. جایگزینی کاشت علوفههایی با نیاز آبی کمتر مانند تاج خروس را در دستور کار قرار دادهایم. بخش عمده منابع خوراکی واحدهای صنعتی اتلاف میشود که با روشهای فرآوری سیلو و افزایش بهر وری این مشکل را حل خواهیم کرد.
وی در رابطه با سامانه نهادهای دامی خاطرنشان کرد: سامانه نهادهای دامی را با مشارکت بانک سپه از سال قبل راهاندازی کردهایم که امروز گردش تولید وصادرات را به صورت آنلاین به خوبی رصد میکنیم. نظارت بر توزیع سبوس را داریم که تاکنون نزدیک به 36 هزار ثبت خرید در سامانه داشتهایم و 550 هزار تن به ارزش 30 میلیارد تومان توزیع شده است که این امر حذف واسطهگری را به دنبال داشت.
دبیر همایش Feedexpo اظهار کرد : همایش Feedexpo در حالی ایجاد خواهد شد که ما نیاز به تبادل فناوری و دستگاههای روز را با دنیا داریم و این همایش برای سومین بار است که به صورت بینالمللی در ایران راهاندازی میشود. ما در این همایش میتوانیم با شرکتهایی که ملاقات با آنها دشوار است معامله و مبادله داشته باشیم. این همایش در دو دوره قبل توانسته به حد چشمگیری بهبود مدیریت تغذیه خوراک دام، روشهای نوین تولید در خوراک و افزایش بهرهوری را داشته باشد.
وی افزود: یکی از معضلاتی که بقایای تولیدی کارخانجات دارند، به جزمشکلات زیستمحیطی هزینههای زیاد نگهداری است که ما امیدواریم بتوانیم به بهترین نحو از این بقایا استفاده کنیم. ما در همایش Feedexpo ایجاد 11 همایش مختلف را داریم تا از ظرفیت موجود برای تولید استفاده کنیم. سرفصلهای همایش عبارتند از: افزایش بهرهوری، بهبود راندمان تولید، استفاده از ظرفیتهای موجود و عملیاتی کردن سیاست اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی است.
صارمی در رابطه با واردات جو تصریح کرد: در بحث واردات سال گذشته و سال جاری با توجه به سیاستهایی که اتخاذ شد سعی در بالا بردن ظرفیتهای داخلی را داشتیم اما برخی اقلام مانند جو به دلیل کاهش بارندگی و از دست رفتن محصولات در فصول مختلف نیاز به واردات دارد اما واردات آن نیز 27 درصد کاهش داشته است. ما در بخش کنجاله سویا نیز کاهش 20 درصدی واردات را داشتهایم.
وی افزود: ذرت و سویا محصولات آببری هستند و ما ممنوعیت تولید داریم به همین دلیل میزان واردات در این دو محصول بالاتر است.
معاونت امور دامی وزارت جهاد در پایان گفت: سال گذشته یک سطح عملکردی برای جو پیش بینی شد که 3.8 میلیون تن تولید در نظر گرفته شد. ما به خاطر خشکسالی 17 درصد از تمهیداتمان عملی نشد. 360 هزار تن جو از صنایع داخلی دریافت شده و در بورس کالا در حال خرید و فروش است. برای حمایت از تولید داخلی تعرفه فصلی تعیین کردهایم که تا زمانی که این تعرفه وجود دارد واردات کمتر صورت می گیرد.
در ادامه این نشست مهدی مسعودی بنیانگذار Feedexpo اظهار کرد: موردی که در این همایش به دنبال آن هستیم ارتباط خوراک دام و سلامت انسان است. اگر ما بتوانیم در همین یک مقوله به جامعه کمک کنیم رسالت Feedexpo انجام شده است.
وی افزود: معرفی دانش و تکنولوژی کشور نیاز به یک مکان و جایگاه داشت که همایش Feedexpo این ظرفیت را ایجاد کرد. یک کارگاه علمی – کاربردی در فضای کارشناسی ایجاد شد. ما به دنبال فضای کارشناسی هستیم تا دانش و تکنولوژی در محیط کارشناسی تبادل شود.
مسعودی در پایان گفت: 50 محقق تا امروز از 18 کشور دنیا برای شرکت در این همایش به ایران خواهند آمد. در سال جاری هم سازمان دامپزشکی، سازمان نظام مهندسی و اتحادیه کارخانجات برای برگزاری این همایش با ما همکاری خواهند کرد. این همایش از تاریخ 28 تا 30 مرداد در محل دائمی نمایشگاههای تخصصی شهرداری تهران واقع در بوستان گفتوگو برگزار خواهد شد.