اطلاعیه
تناقض در اعلام پیشرفت فیزیکی پالایشگاه ستاره خلیج فارس
در سال 1392 میزان واردات بنزین سوپر برای جبران کمبود تولید، 3.5 میلیون لیتر در روز بوده که 5.6 میلیون لیتر در روز نیز ریفرمیت از پتروشیمی ها به عنوان اکتان افزا دریافت شده است که اواخر سال 92 و اوایل سال 93 با توجه به مصوبه هیات محترم دولت نسبت به قطع دریافت ریفرمیت پتروشیمی ها با توجه به معضلات زیست محیطی اقدام شد و اکنون این برنامه وزارت نفت نیز با بهره برداری از فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج و فازهای دو و سه آن تا پایان امسال محقق می شود.
به گزارش ایلنا، در پی انتشار اخبار و گزارش های غیر واقع، غیر مسئولانه و سیاه نمایی های برخی از رسانه ها در خصوص افتتاح پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس، روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به منظور تنویر افکار عمومی اطلاعیه ای به شرح زیر منتشر ساخت:
پروژه احداث پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس در سال 1385 برای تصفیه میعانات گازی در سه فاز 120 هزار بشکه ای مجموعا با ظرفیت 360 هزار بشکه در دستور کار قرار گرفت. این پروژه شامل سه بخش 1- احداث خط لوله 36 اینچی به طول حدود 400 کیلومتر به منظور انتقال خوراک پالایشگاه از عسلویه به بندرعباس2- احداث آبگیر به منظور انتقال آب مورد نیاز پروژه از خلیج فارس 3- ایجاد سه واحد پالایشی 120 هزار بشکه ای میعانات گازی جهت تولید روزانه 36 میلیون لیتر بنزین، 13.5 میلیون لیتر نفتگاز، 3.3 میلیون لیتر نفت سفید با استاندارد یورو4 و 2 هزار تن گاز مایع در روز می باشد.
در واحدهای فرآیندی که موضوعیت اصلی پالایشگاست کلِ پیشرفت طرح تا مرداد 92 کمتر از 48 درصد، میزان پیشرفت فیزیکی برای فاز اول حدود 44 درصد و در بخش تولید آب، برق و بخار حدود 62 درصد بوده است که با پیشرفت 75 درصدی اعلام شده که یک عدد کاملا غیر واقعی است، در تناقض است.
میزان سرمایه جذب شده تا مرداد سال 92 در بخش واحدهای فرآیندی 1230 میلیون یورو و در بخش غیر فرآیندی حدود 740 میلیون یورو بوده و در ابتدای سال 96 هزینه های انجام شده در واحد فرآیندی بیش از 2500 میلیون یورو و در بخش های غیرفرآیندی بیش از 870 میلیون یورو بوده است که نشان دهنده همت سهامدار و سرمایه گذار برای تامین منابع مالی مورد نیاز پروژه است. در این راستا علیرغم آنکه پروژه متعلق به بخش خصوصی است وزارت نفت تمام مساعی خود را جهت تسهیل تامین منابع مالی به عمل آورده است.
در حال حاضر و با راه اندازی فاز یک پالایشگاه ستاره خلیج فارس که از پیشرفت بیش از 97 درصدی برخوردار می باشد، درصد پیشرفت فیزیکی واحدهای فرآیندی کل پروژه بیش از 90 درصد است که مبین پیشرفت فیزیکی 43 درصدی پروژه از مرداد ماه سال 92 تاکنون است.
میزان نصب تجهیزات پالایشگاه در مرداد ماه سال 92 حدود 9600 تن از 74000 هزار تن تجهیزات مورد نیاز بوده است که مبین عملکردی حدود کمتر از 13 درصد می باشد و در بخش نصب تجهیزات دوار نیز از 6600 تن حجم برآوردی صرفا 70 تن نصب شده بود که بیانگر عملکرد حدود یک درصد می باشد.
با توجه به موارد فوق ملاحظه می شود عملا در بخش واحدهای فرآیندی که باز هم تاکید می شود بخش اصلی پروژه را شامل می شود پیشرفت قابل قبولی در فاصله زمانی سال 1385 تا 1392 صورت نپذیرفته و این امر در رابطه با دیگر نیازهای پروژه از قبیل سیستم های کنترل ابزار دقیق، سیتسم های برقی و ... نیز صادق است.
و اما در خصوص بحث خودکفایی در تولید بنزین و بی نیازی از واردات این فرآورده استراتژیک به عنوان یکی از ارکان برنامه وزارت نفت ذکر این نکته ضروری است که در سال 1392 میزان واردات بنزین سوپر برای جبران کمبود تولید، 3.5 میلیون لیتر در روز بوده که 5.6 میلیون لیتر در روز نیز ریفرمیت از پتروشیمی ها به عنوان اکتان افزا دریافت شده است که اواخر سال 92 و اوایل سال 93 با توجه به مصوبه هیات محترم دولت نسبت به قطع دریافت ریفرمیت پتروشیمی ها با توجه به معضلات زیست محیطی اقدام شد و اکنون این برنامه وزارت نفت نیز با بهره برداری از فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج و فازهای دو و سه آن تا پایان امسال محقق می شود.
و در پایان
بهره برداری از فاز نخست ستاره خلیج فارس با توجه به ایجاد زمینه برای ورود ایران به باشگاه صادرکنندگان بنزین، قطع واردات بنزین، ایجاد ارزش افزوده و افزایش کیفیت بنزین داخل در راستای منویات مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) در حوزه ی اقتصاد مقاومتی است. همچنین یک طرح ملی و نقطه قوت کشور محسوب می شود که با دستان توانمند سازندگان داخلی به مرحله اجرا در آمده است.