ضرورت کاهش شکاف فناوری میان کشورها

معاون وزیر ارتباطات در نشست کمیسیون علم و فناوری برای توسعه سازمان ملل متحد اقدامات قهری یکجانبه و شکاف دیجیتال را از چالشهای اصلی جامعه اطلاعاتی برشمرد.
به گزارش ایلنا از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، «محمد محسن صدر»، معاون وزیر ارتباطات در بیستوهشتمین اجلاس کمیسیون علم و فناوری برای توسعه سازمان ملل متحد(CSTD) که در شهر ژنو سوئیس برگزار شد، به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران به سخنرانی پرداخت.
صدر در این نشست با اشاره به اهمیت اجلاس جهانی جامعه اطلاعاتی، این ابتکار را گامی اساسی برای ایجاد بستری جهت رفع چالشهای ناشی از فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی دانست.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات گفت: هدف اصلی این اجلاس، ایجاد یک چشمانداز مشترک و تعهد جمعی برای ساخت جامعهای اطلاعاتی است که در آن همه کشورها و افراد بتوانند از اطلاعات بهرهمند شوند.
معاون وزیر ارتباطات با بیان این مطلب که جمهوری اسلامی ایران بهعنوان بخشی از جامعه اطلاعاتی جهانی، گامهای بلندی در این مسیر برداشته است، گفت: ایران در راستای برنامههای توسعه اقتصادی و اجتماعی، به پیشرفتهای قابلتوجه در گسترش شبکه فیبر نوری، توسعه پهنای باند موبایل در مناطق روستایی و شهری و ارتقای خدمات الکترونیک در حوزههای سلامت، تجارت، آموزش، کشاورزی و علم دست یافته است.
صدر در عین حال به چالشهای جدی در تحقق جامعه اطلاعاتی فراگیر اشاره کرد و گفت: متأسفانه مکانیسمهای بینالمللی که برای ارائه کمکهای مالی و فناوری طراحی شدهاند، بهطور مؤثر اجرا نشدهاند و شکاف فناوری بین کشورها همچنان در حال گسترش است.
وی همچنین به عدم تحقق حکمرانی دموکراتیک و عادلانه اینترنت مطابق با اعلامیه تونس اشاره کرد و افزود: «با وجود تأکید این اعلامیه بر نقش برابر همه دولتها در حکمرانی اینترنت، این امر محقق نشده است.»
از دیگر محورهای مهم سخنرانی صدر، محکومیت اقدامات یکجانبه برخی کشورها در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بود. وی این اقدامات را مانعی بزرگ برای کاهش شکاف دیجیتال و تحقق جامعه اطلاعاتی فراگیر دانست و گفت: «تحریمهای یکجانبه و محدودیتهای اعمالشده بر تأمین سختافزار و نرمافزار، نهتنها کشورهای درحالتوسعه را از دستیابی به فناوری محروم میکند، بلکه محیط رقابتی و توانمندساز مورد نیاز برای پیشرفت را تضعیف میکند.
صدر در بخش پایانی سخنان خود با استناد به بند هفتاد پیمان دیجیتال جهانی، خواستار ایجاد مکانیسمهای عملی برای تقویت همکاریهای دیجیتال بینالمللی و حذف اقدامات یکجانبه شد.
وی بر ضرورت مسئولیتپذیری شرکتهای فرامرزی فعال در حوزه دیجیتال و هوش مصنوعی تأکید کرد و گفت: «رعایت تنوع فرهنگی، چندزبانگی و حاکمیت ملی کشورها باید در اجرای این پیمان موردتوجه قرار گیرد.»
این سخنرانی در حالی انجام شد که جامعه جهانی در آستانه بررسی بیستساله اجلاس جهانی جامعه اطلاعاتی و برنامهریزی برای آینده آن قرار دارد.
معاون وزیر ارتباطات ایران با بیان این نکته ابراز امیدواری کرد که با همکاری همه کشورها و نهادهای بینالمللی، چالشهای پیشرو شناسایی و راهکارهای عملی برای رفع آنها ارائه شود.
این نشست که با هدف بررسی پیشرفتهای حاصل از اجرای نتایج اجلاس جهانی جامعه اطلاعاتی(WSIS) تشکیل شد، میزبان نمایندگان کشورهای مختلف و کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بود.