در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
آغاز بهرهبرداری از مهمترین پروژه مرزی ایران و آذربایجان/ ایجاد اشتغال برای ۱۰ هزار نفر
معاون عمرانی استاندار آذربایجانشرقی گفت: با افتتاح سد قیزقلعهسی، تامین ۲ میلیارد مترمکعب آب در سال و امکان آباندازی کانال اصلی خداآفرین به طول ۱۴۴ کیلومتر نیز فراهم میشود.
جبارعلی ذاکری در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره احداث سد قیزقلعهسی به طور مشرک بین ایران و آذربایجان اظهار داشت: سد قیزقلعهسی به عنوان بخشی از طرح عظیم و راهبردی سد خداآفرین، نمادی از توانمندی و تخصص مهندسان و پیمانکاران در اجرای پروژههای بزرگ فنی و مهندسی است.
وی افزود: این سد با ظرفیت مخزن ۶۲ میلیون مترمکعب، امکان بهرهبرداری کامل از سد خداآفرین را فراهم میکند، چرا که پیش از این آب ذخیرهشده در پشت سد خداآفرین، رهاسازی میشد و امکان تامین آب برای زمینهای کشاورزی منطقه وجود نداشت، اما حال با بهرهبرداری از سد قیزقلعهسی که در ۱۲ کیلومتری پاییندست سد خداآفرین قرار دارد، ۷۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استانهای آذربایجان شرقی و اردبیل از آب مورد نیاز بهرهمند خواهند شد، همچنین با افتتاح این سد، تامین ۲ میلیارد مترمکعب آب در سال و امکان آباندازی کانال اصلی خداآفرین به طول ۱۴۴ کیلومتر نیز فراهم میشود.
معاون عمرانی استاندار آذربایجانشرقی تاکید کرد: بهرهبرداری از سد قیزقلعهسی در صنعت برق نیز تاثیر بسزایی دارد؛ توافقنامه همکاری ایران و آذربایجان در خصوص ساخت نیروگاههای مشترک در محل سدهای خداآفرین و قیزقلعهسی میتواند ظرفیت تولید برق در منطقه را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
وی گفت: هدفگذاری تولید انرژی برقآبی در این سد، ۲۷۰ گیگاوات ساعت در سال است که این میزان تولید برق در شرایط فعلی که نیاز مبرم به انرژی در کشور احساس میشود، اهمیت مضاعفی دارد.
ذاکری بیان داشت: از دیگر مزایای بهرهبرداری از مجموعه سدهای خداآفرین و قیزقلعهسی، امکان ایجاد مجتمعهای گردشگری و ورزشی است. درواقع منطقه ارسباران و حاشیه رود ارس که یکی از قطبهای گردشگری کشور است، با بهرهمندی از این ظرفیت میتواند نقش فعالتری در حوزه گردشگری ایفا کند. این ظرفیت میتواند در جذب گردشگران خارجی و به دنبال آن تعمیق صلح و دوستی در بین ملتهای منطقه موثر باشد.
وی خاطرنشان کرد: در یک نگاه کلی میتوان با اطمینان گفت که طرح جامع سد خداآفرین و سد قیزقلعهسی، بزرگترین و مهمترین پروژه مرزی استان آذربایجان شرقی است و با افتتاح آن شاهد تامین آب بزرگترین شبکه آبیاری و زهکشی در شمال غرب کشور خواهیم بود.
معاون عمرانی استاندار آذربایجانشرقی متذکر شد: این طرح که با توان و دانش مهندسان ایرانی طراحی و احداث شده است، برگ زرین دیگری از افتخارات صنعت آب و برق کشورمان به شمار میرود و امیدواریم که با افتتاح آن زمینه توسعه و رشد اقتصادی منطقه و استان و اشتغال بیش از ۱۰ هزار نفر از مردم منطقه در هر دو سوی مرز فراهم شود.
به گزارش ایلنا، یوسف غفارزاده مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان آذربایجان شرقی نیز هفته گذشته در یک نشست خبری حجم مخزن این سد را ۶۲ میلیون متر مکعب بوده عنوان کرده و گفته بودک سالانه از طریق سد خداآفرین ۲ میلیارد متر مکعب آب را برای طرفین (ایران و آذربایجان) تنظیم میکند.
به گفته او؛ استفاده بهینه از منابع آبی و خاکی و حق آبههای مرزی، جایگزین شدن شیوههای سنتی کشاورزی با شیوههای مدرن و صنعتی و ساماندهی عشایر با افزایش درآمد خانوارها و جلوگیری از مهاجرت و توسعه فعالیت صنایع جانبی و تبدیلی، از جمله دستاوردهای مهم اجرای این طرح به عنوان یکی از بزرگترین طرحهای آبیاری تحت فشار در منطقه به شمار میآید.
غفارزاده تاکید کرده سد قیزقلعهسی دارای دو واحد نیروگاهی ۴۰ مگاواتی به ظرفیت تولید ۲۷۰ گیگاوات ساعت انرژی قابل بهرهبرداری سالیانه است.
سد قیزقلعهسی، امروز (یکشنبه ۳۰ اردیبهشت) با حضور آیتالله "سید ابراهیم رئیسی" رئیس جمهور ایران و "الهام علیاف" رئیسجمهور آذربایجان" افتتاح و سد خداآفرین نیز همزمان با افتتاح این سد به بهرهبرداری نهایی میرسد.
سد «قیز قلعه سی» به عنوان بزرگترین و مهمترین پروژه مرزی استان آذربایجان شرقی در نتیجه رویکرد و سیاست "تعامل همه جانبه با همسایگان" از سوی دولت سیزدهم، در آستانه بهره برداری رسمی قرار گرفته است.
با افتتاح این پروژه ۲۰ ساله که با توان و دانش مهندسان ایرانی طراحی و احداث شده است هر دو کشور ایران و آذربایجان از دستاوردهای اجرای این طرح مهم منتفع میشوند .از جمله مشخصات سد قیز قلعهسی، میتوان به ۵۰۰ هزار متر مکعب حجم بتن ریزی، ۴۲ کیلومتر طول حفاری و تزریق و امکان تولید ۸۰ مگاوات برق اشاره کرد.
با بهرهبرداری از سد قیز قلعه سی؛ حجم آب ذخیر شده در سد خداآفرین که در بالادست سد قیز قلعه سی قرار دارد از طریق کانال و شبکه پایاب به دشتهای آذربایجان شرقی، اردبیل و جمهوری آذربایجان به میزان ۲ میلیارد متر مکعب در سال تزریق خواهد شد و زمینه توسعه بخشهای گردشگری، کشاورزی و نیز تولید انرژی برقابی فراهم میشود.
این سد ویژگیهای منحصر بفردی دارد که از جمله آن میتوان به مواردی چون بزرگترین و مهمترین پروژه مرزی شمال غرب کشور، تامین آب بزرگترین شبکه آبیاری زهکشی شمال غرب کشور، پیاده سازی دیپلماسی آب و حسن همجواری، افزایش تعاملات میان ایران و جمهوری آذربایجان، تنظیم دو میلیارد مترمکعب آب در سال با تشکیل لکه آبی، توسعه و رونق کشاورزی و اقتصادی منطقه واشتغالزائی بالغ بر ۴۰ هزار نفر و توسعه فرهنگی بین دو کشور همسایه با حفاظت از پلهای تاریخی ۱۱ و ۱۵ دهنه خداآفرین اشاره کرد.
در همین راستا سد «خداآفرین» نیز همزمان با افتتاح سد قیزقلعهسی به بهرهبرداری رسمی میرسد. سد خدا آفرین بخش اول طرح جامع خداآفرین است که در سال ۱۳۸۷ افتتاح شد، اما برای بهرهبرداری حداکثری از ظرفیت آب ذخیرهسازی شده در این سد، نیاز به اجرای سد قیز قلعهسی به عنوان بخش دوم این طرح جامع وجود داشت.
سد خداآفرین در بالادست و سد قیزقلعه سی در ۱۲ کیلومتری پایین دست سد خداآفرین قرار دارد و با وجود سد قیزقلعه سی، امکان بهرهبرداری کامل و آبگیری از سد خداآفرین فراهم میشود؛ به طوری که ۷۴ هزار هکتار از اراضی کشاورزی از طریق کانال به منظور آبیاری تامین آب میشود، این در حالی است که پیش از افتتاح سد قیزقلعهسی امکان تامین آب برای این میزان زمین کشاورزی فراهم نبود.
این گزارش حاکی است فرآیند عملیات احداث سد قیزقلعهسی از سال ۱۳۸۵ آغاز شده بود.