خبرگزاری کار ایران

سال گذشته مصرف برق صنایع ۱۰ درصد افزایش یافت

سال گذشته مصرف برق صنایع  ۱۰ درصد افزایش یافت
کد خبر : ۱۳۷۱۹۲۷

براساس آمارهای رسمی ترازنامه انرژی، رشد شدت انرژی (شاخص کارایی مصرف انرژی در یک کشور) در بازه زمانی ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۹ باعث شده تا ایران ششمین کشور جهان به لحاظ شدت مصرف انرژی باشد این شاخص بیانگر آن است که برای تولید یک واحد محصول، چه میزان انرژی مصرف می‌شود. در حال حاضر به دلیل قیمت ارزان انرژی، صنایع رغبتی برای بهینه‌سازی انرژی و بکار بستن راهکارهای صحیح مدیریت انرژی ندارند و همین موضوع باعث شده مصرف انرژی صنایع در ایران گاه تا نزدیک ۴۰درصد نیز از صنایع مشابه دنیا بیشتر باشد.

به گزارش ایلنا، در پی انتشار مطلبی که به نقل از عضو شورای عالی بورس و با عنوان «دولت خاموشی صنایع را به قطعی برق خانگی ترجیح داد/ برآورد زیان قطعی برق به صنایع و سهامداران» در خبرگزاری ایلنا، شرکت توانیر جوابیه‌ای را ارسال کرد که متن آن به شرح زیر است:

رشد تولید صنایع فولادی در بورس  و مصرف بالای انرژی خلاف روند جهانی

۱-در خصوص سرمایه گذاری در حالی که در تمام دنیا بخش انرژی جزو حوزه های علاقمند سرمایه گذاران است اما در ایران به دلیل نرخ های تکلیفی و فاصله چند برابری نرخ تمام شده برق با قیمت فروش به مشترکان، سرمایه گذاران رغبت کمتری برای حضور در این حوزه از خود نشان داده اند.

۲- همانگونه که در بند۱نیز تصریح شد، هم اکنون نرخ فروش برق به مشترکان بسیار پایین تراز هزینه تمام شده تولید است به طوری که در حال حاضر بدون احتساب هزینه سوخت، قیمت تمام شده تولید برق(تبدیل انرژی ) بین ۲۰ تا ۳۰ هزار ریال است. به عنوان مثال هم اکنون سهم برق از هزینه تمام شده فولاد کمتر از ۷ درصد است که این موضوع در خصوص صنایع دیگر نیز صادق است .

۳-این موضوع (هزینه ناچیز انرژی ) باعث شده تا صنایع نسبت به استفاده از تجهیزات بروز و فناوری های جدید در تولید و یا بهره گیری از راهکارهای مدیریت مصرف برق در خطوط تولید خود، بی میل باشند. شاهد این مدعا نیز حضور کم تعداد مدیران صنایع و یا مسئولان انرژی در دوره های آموزشی مدیریت انرژی است که از سال ۹۰ تاکنون از میان ۷۵ هزار واحد صنعتی داخل شهرک های صنعتی، تنها ۶ هزار واحد صنعتی اقدام به حضور در دوره های آموزشی کرده اند .

۳-در خصوص تابستان امسال نیز تاکید می شود که ۹۰ درصد واحدهای صنعتی هیچگونه محدودیتی در تامین برق خود ندارند و در عمل بدون محدودیت به تولید مشغول هستند و در  الباقی نیز تنها نیم روز در هفته(۱۲ ساعت) با اعلام قبلی، نسبت به مدیریت بار اقدام می شود .

۴-در سال جاری برای نخستین بار طرحی موسوم به فیدر تضمینی که پیشتر در مشهد اجرایی شده بود، با هدف سپردن مدیریت بار شهرکهای صنعتی به مدیران خود صنایع، در شهرک صنعتی شمس آباد اجرایی شده است که تاکنون رضایت بالای صاحبان صنایع را به دنبال داشته است.

۵-براساس آمارهای رسمی ترازنامه انرژی، رشد شدت انرژی (شاخص کارایی مصرف انرژی در یک کشور) در بازه زمانی ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۹ باعث شده تا ایران ششمین کشور جهان به لحاظ شدت مصرف انرژی باشد این شاخص بیانگر آن است که برای تولید یک واحد محصول، چه میزان انرژی مصرف می‌شود. در حال حاضر به دلیل قیمت ارزان انرژی، صنایع رغبتی برای بهینه‌سازی انرژی و بکار بستن راهکارهای صحیح مدیریت انرژی ندارند و همین موضوع باعث شده مصرف انرژی صنایع در ایران گاه تا نزدیک ۴۰درصد نیز از صنایع مشابه دنیا بیشتر باشد.

۷-در سال‌های اخیر واردات تجهیزات دست دوم و با راندمان پایین از سایرکشورهایی که به دنبال نوسازی صنایع خود بودند، شدت گرفته است درحالیکه استفاده از تجهیزات با راندمان پایین در سایر کشورها به دلیل قیمت بالای انرژی به صرفه نیست، این تجهیزات با صرف ارزی که می‌بایست صرف بازسازی کشور شود، وارد ایران شد و اکنون مصرف انرژی ایران را به شدت افزایش داده است.

۶-همچنین در حالی که براساس قانون می‌بایست با همکاری وزارتخانه های نیرو و صمت، تمام مدیران صنعتی کشور و مدیران انرژی صنایع، دوره‌های آموزشی بهینه‌سازی انرژی را می‌گذراندند، از میان ۷۵ هزار واحد صنعتی مستقر در شهرک‌های صنعتی، تنها ۶ هزار مدیر صنعتی اقدام به آموزش کرده‌اند.

۷-بررسی های صورت گرفته و با استناد به جدول ذیل، در حال حاضر صنایع فولادی ایران با مصرف ۶۶۰ تن معادل نفت خام به ازای هر تن فولاد، دومین کشور پرمصرف دنیا در این خصوص به شمار می رود در حالی که کشورهایی مانند ترکیه، ایتالیا، مکزیک و ... سه برابر انرژی کمتری برای تولید فولاد مصرف می کنند.

۸- در حالی نگارنده از زیان صنایع فولادی سخن می گوید که جناب آقای محمدیاسر طیب نیا مدیرعامل محترم شرکت فولاد مبارکه در مورخ ۱۵/۲/۱۴۰۲ در نشستی خبری که نسخه ای از آن در روزنامه آرمان ملی به چاپ رسید، تاکید کرده است: فولاد مبارکه را باید با الگوهای موفق جهانی از جمله پوسکوی کره مقایسه کرد. گفته می‌شود که بهترین تولیدکنندگان فولاد جهان بین ۱۰ تا ۱۳ درصد سود می‌دهند و چگونه است که فولاد مبارکه با تکنولوژی پایین تر و به مراتب قدیمی تربه طور میانگین ۳۵تا ۴۰ درصد یعنی حدود سه برابر حاشیه سود دارد؟ پس این سودحاصل گران فروشی است و ایجاد شبهه می‌کنند که این نشات گرفته از همان رانت است. این دوستان مطلبی را در نظر نمی‌گیرند و آن اینکه عملکرد هر شرکتی را می‌بایست با اقتضائات و شرایط اقتصادی کشوری که در آن قرار گرفته تحلیل کرد. در اینجا باید میزان سود دهی را کنار تورم ساختاری موجود قرار دهیم. متأسفانه طی سالهای اخیر در کشور ما شاهد تورم ۴۰ تا ۵۰ درصدی هستیم. اگر شرکت پوسکوی کره ۱۳ درصد سود می‌دهد، در کشوری این میزان سود را دارد که ۲.۵ درصد نرخ بهره و به همین میزان هم نرخ تورم دارد و بیش از ۵ برابر نرخ تورم خود سود داده است و اگر فولاد مبارکه بخواهد ۵ برابر نرخ تورم کشور سود دهد باید بالای۲۰۰ درصد حاشیه سود داشته باشد.

۹- بررسی ترازنامه انرژی شرکت مذکور و بسیاری از شرکت های فولادی در سایت کدال بیانگر آن است که در سال گذشته، نه تنها صنایع فولادی با زیان همراه نبوده اند بلکه به لطف تغییر و نوسان نرخ ارز و محاسبه فولاد و محصولات فولادی با قیمت های جهانی، سودهای سرشاری داشته اند.

۱۰- از ابتدای استقرار دولت سیزدهم، وزارت نیرو با همکاری وزارت صمت و توافق با صنایع بزرگ و معدنی، اقدام به توافق نامه  سرمایه گذاری برایاحداث نیروگاه نمود و به این صورت نیروگاه هایی که توسط خود صنایعاحداث می شوند،  پس از بهره برداری خواهند توانست برق مورد نیازسرمایه گذاران خود را تامین و حتی در صورت مازاد، برق را به شبکه بفروشند.

۱۱- آمارهای رسمی و مصرف برق نشانگر آن است که در سال گذشته  مصرف برق صنایع با رشد بیش از ۱۰ درصدی مواجه بود  به طوری که بخش پتروشیمی ۳۰ درصد آلومینیوم کشور ۱۸درصد، بخش فولاد کشور ۸  درصد و سیمان ۵.۴ درصد نسبت به سال گذشته رشد مصرف برق داشته اند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز