در گفتوگو با ایلنا تشریح شد:
تحریم بهانه است؛ واضح بگوییم چرا از قطر عقبیم؟
یک کارشناس ارشد انرژی گفت: برای ورود به بازار اروپا ملاحظاتی داریم که ممکن است قطر نداشته باشد و آن امکان ملاحظات در رابطه با بازار روسیه است، روسها علاقه ندارند ما در بازار نفت و گاز رقیبشان باشیم.
سیدمهدی حسینی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره همکاری ایران و قطر در اجرای پروژههای گازی و ورود به بازار اروپا اظهار داشت: قطر حداکثر توان خود را بکار گرفته که از ذخایر گازی خودش بهرهبرداری مطلوب داشته باشد و تا 2026 قرار است ظرفیت تولید را افزایش دهد، امروز قطر بزرگترین صادرکننده الانجی دنیا است و تقریبا بازارهای مهم دنیا را در دست دارد.
ایران و قطر به اروپا میروند؟
وی افزود: اکنون قطر به کویت گاز صادرات میکند و به امارات نیز خط لوله دلفین را دارد اما از امریکا نیز الانجی وارد میکند و این نکته جالبی است. در هر حال قطر بسیار فولفرس و با تمام توان و عاقلانه از میادین خود بهرهبرداری میکند. اما در مورد بازار اروپا باید در نظر داشته باشیم که روسها این بازار را در دست دارند ولی در عین حال اکنون این فرصت برای کشورهایی مثل قطر که صاحب الانجی هستند، وجود دارد که به این بازار ورود کنند.
این کارشناس ارشد انرژی در ادامه تصریح کرد: اگر ما بخواهیم به تنهایی وارد بازار اروپا شویم چند مشکل داریم ابتدا اینکه تمام تولید را داخل کشور میسوزانیم و مصرف از تولید پیشی گرفته، بنابراین ابتدا باید کمبود را جبران کنیم تا بتوانیم مازاد را صادر کنیم و لازمه آن نیز توسعه است، هرچند ذخایر گازی ما حداقل دومین در دنیا است. چندین مخزن در حد پارس جنوبی داریم و این در حالی است که قطر فقط گنبد شمالی را دارد، بنابراین اگر ما بخواهیم کاری برای گاز کشور انجام دهیم باید ابتدا از توسعه شروع کنیم و توسعه هم منتظر چند فاکتور است، یکی اینکه در پارس جنوبی فشارافزایی کنیم دیگر اینکه پروژههای دیگر مثل میدان فردوسی، کیش، بلال و... را توسعه دهیم که البته گرفتار تکنولوژی و نبود سرمایه هستیم.
تحریم بهانه است؛ واضح بگوییم چرا از قطر عقبیم؟
وی گفت: اکنون و در این شرایط کسانی که انتقاد میکردند نباید سرمایهگذاری خارجی داشته باشیم باید پاسخ دهند که چرا اینقدر از قطر عقبیم؟ تحریم بهانهای است برای اینکه اشتباهاتمان را بپوشانیم ولی واقعیت اینکه زمانی که تحریم هم نبودیم باز مانع داشتیم، ما به سختی توانستیم قراردادهای پارس جنوبی را راهاندازی کنیم، علاوه بر اینکه تحریم امریکا بودیم، از داخل هم خودتحریمی داشتیم، بنابراین امروز گاز برای صادرات کم داریم.
میلیاردها برای ال ان جی خرج کردیم و نیمه کاره رها کردیم
حسینی بیان داشت: اگر قطر از امریکا مجوز بگیرد و در سرمایهگذاریها به کمک ما بیایند، این امکان وجود دارد که وارد بازار شویم، اما طبیعتا سهم بیشتر از آنِ کشوری است که سرمایهگذاری میکند، ما برای ورود به اروپا فقط میتوانیم خط لوله داشته باشیم چون الانجی نداریم، یک کارخانه نیمهتمام داریم که چند میلیارد هم خرج کردیم و رهایش کردیم، اگر آن را راه بیندازیم، شاید بتوانیم در حد ظرفیت وارد بازار شویم.
قطر ملاحظات ما را ندارد
وی خاطرنشان کرد: برای ورود به بازار اروپا ملاحظاتی ما داریم که ممکن است قطر نداشته باشد و آن امکان ملاحظات در رابطه با بازار روسیه است، روسها علاقه ندارند ما در بازار نفت و گاز رقیبشان باشیم، هرچند کشورهایی که نفت و گاز دارند به طور اتوماتیک رقیب هم هستند اما اینکه به طور خاص ما بخواهیم بازار روسیه را بگیریم ممکن است منافات سیاسی داشته باشد.
این کارشناس ارشد حوزه انرژی تاکید کرد: اینکه ایران با همکاری قطر نسبت به تولید اقدام کرده و پارس جنوبی و گنبد شمالی را افزایش داده و فشارافزایی داشته باشیم، شدنی است و همچنین میتوانیم با کمک آنها وارد بازار الانجی شویم، ولی در هر حال باتوجه به مجموعه پارامترها عملی نیست، زیرا ممکن است در داخل کشور هم ارادهای بر این کار نباشد.
همکاری به نفع ماست
وی در ادامه خاطرنشان کرد: منافع اقتصادی ما نباید به این بسته باشد که چون کشور بزرگی هستیم و قطر کوچک است، همکاری در شان جایگاه گازی ایران نیست، همکاری منطقهای یک فاکتور مثبت در دیپلماسی انرژی است، همیشه معتقدم که ما باید گاز را زیاد تولید کنیم و به کشورهای همسایه خصوصا کشورهای جنوب خلیجفارس مثل امارات، عمان و کویت صادر کنیم، این همکاریها ضرایب امنیتی و اقتصادی ما را بالا میبرد و درآمدهای کلان خواهیم داشت، به هر روی نباید اینگونه تصور کنیم که همکاری اقتصادی با لحاظ کردن زوایای منطقی با هر کشوری به پرستیژ ما لطمه نمیزند، باید قبول کنیم ما پول نداریم و این همکاری هم به وجهه ما آسیب نمیزند.