ایلنا گزارش میدهد:
کشتیها و نفتکشهای ایرانی گرفتار در ترافیک کانال سوئز/ خسارت دموراژ روزانه کشتیها به ۷۰ هزار دلار میرسد/ ایجاد تاخیر در ورود کالاهای اساسی به کشور
دبیر انجمن شرکتهای کشتیرانی اظهار داشت: با توجه به مبادی تامین کننده کالای اساسی کشورمان که در این زمینه دارای تجارت با آمریکای جنوبی هستیم، مسیر تردد کشتیهای کامل کالای اساسی از کانال سوئز است که با وقوع این اتفاق این کالاها با تاخیر به کشور میرسند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، به گل نشستن کشتی باربری «اور گیون» در مسیر کانال سوئز باعث انسداد این مسیر و ایجاد گره ترافیکی در این منطقه شد. به طوری که گفته میشود در حال حاضر بیش از 200 فروند کشتی در این ترافیک متوقف شدهاند.
طبق گزارشها، روزانه حدود 5 میلیارد دلار کالا از طریق کانال سوئز به غرب و 4.5 میلیارد دلار به غرب میرود، همچنین روزانه 1.74 میلیون بشکه نفت از این مسیر جابه جا میشود که در این شرایط گفته میشود، راه حدود 10 میلیارد دلار کالا بسته شده است. در بین کشتیهای گرفتار شده در مسیر مسدود کانال سوئز، ناوگان ایرانی هم حضور دارند و هم کشتیهای تجاری ایران و هم نفتکشهایمان در ترافیک انسداد کانال سوئز گیر کردهاند بنابراین ایران هم در این خسارت جهانی سهم دارد و از به گل نشستن کشتی اورگیون متضرر شده است.
مسعود پلمه، دبیر کل انجمن کشتیرانی ایران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به کشتیها و نفتکشهای متوقف شده در مسیر کانال سوئز اظهار داشت: نمیتوان اطلاعات کشتیهای ایرانی متوقف شده را عنوان کرد اما به طور قطع خسارت انسداد مسیر کانال سوئز ناوگان ایران و تجارت دریایی کشور ما را هم تحت تاثیر قرار داده است.
وی ادامه داد: کشتیهایی که به صورت لاینر فعالیت میکنند باید در یک زمانبندی مشخص به بنادر حائل یا مقصد وارد شوند که بتوانند از ویندوی اختصاص یافته استفاده کنند اگر در آن زمان مشخص شده نتوانند خود را به بندر برسانند، زمان پهلوگیری در اسکله برای تخلیه و بارگیری را از دست میدهند. در نتیجه برای اینکه بتوانند در بندر پهلو بگیرند، مستلزم توقف در بنادر هستند تا زمانی که امکان مجدد پهلوگیری به کشتی داده شود.
دبیر انجمن شرکتهای کشتیرانی افزود: بنابراین به دلیل انسداد کانال سوئز، کشتیها امکان اینکه بتوانند براساس برنامه زمانبندی پیش تعیین شده حرکت کنند و به مقاصد برسند را از دست دادهاند. از آنجایی که کشتیها در محل بارگیری و تخلیه بیش از زمان مشخص شده در قرارداد متوقف میشوند، خسارتهایی را متحمل خواهند شد. در برخی از موارد احتمال دارد بارهایی که برای بارگیری پیش بینی را از دست بدهند.
پلمه درباره خسارت ایجاد شده اظهار داشت: خسارت کشتیها براساس سایز کشتی محاسبه میشود و قراردادی که در پارتر شناور لحاظ شده مورد محاسبه قرار میگیرد. هر چه سایز و اندازه کشتی بزرگتر باشد هزینه دموراژ آن بالاتر میرود؛ یک استاندارد معمول برای دموراژ کشتی 150 هزار تنی در اسکلهها روزانه حدود 50 تا 70 هزار دلار است.
وی با اشاره به ناوگان ایرانی متوقف مانده در مسیر کانال سوئز گفت: بیش از 90 درصد کشتیهای تجاری کشور که اقیانوس پیما هستند در اختیار شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران قرار دارند و احتمالا کشتیهای متوقف مانده در کانال سوئز هم از ناوگان گروه کشتیرانی هستند.
پلمه درباره احتمال تاخیر در ورود کالاهای اساسی با توجه به انسداد مسیر تجاری کانال سوئز اظهار داشت: با توجه به مبادی تامین کننده کالای اساسی کشورمان که در این زمینه دارای تجارت با آمریکای جنوبی هستیم، مسیر تردد کشتیهای کامل کالای اساسی از کانال سوئز است که با وقوع این اتفاق این کالاها با تاخیر به کشور میرسند.
وی با اشاره خسارت جهانی به دلیل انسداد کانال سوئز اظهار داشت: واقعیت این است به واسطه توقف کشتیها در کانال سوئز تجارت حامل کشتیها هم متوقف شده است به این معنا کالاهای این کشتیها دیرتر به بازار مصرف و خط تولید خواهد رسید در نتیجه خسارت بسیار گستردهتر از موضوع دموراژ کشتیها است. اما اگر متوسط خسارت را در یک روز برای یک کشتی 50 هزار دلار در نظر بگیریم با توجه به توقف حدود 200 فروند کشتی در این مسیر که احتمالا این عدد تغییر میکند، خسارت حاصله به چند صد میلیون دلار در روز میرسد. البته باید توجه داشته باشیم که تعداد کشتیها در دو سویه کانال سوئز در حال افزایش است.