خبرگزاری کار ایران

ایلنا گزارش می‌دهد؛

موزه "عصارخانه شاهی" گنجینه‌ای گمشده در نزدیکی میدان نقش‌جهان

موزه "عصارخانه شاهی" گنجینه‌ای گمشده در نزدیکی میدان نقش‌جهان
کد خبر : ۳۷۳۶۶۶

همزمان با روز جهانی موزه و اجرای برنامه بازدید رایگان از موزه عصارخانه شاهی اصفهان، زمینه آشنایی بیشتر مردم با عصارخانه شاهی و اقدامات موثر آن در زمان‌های قدیم فراهم شد.

به گزارش ایلنا از اصفهان، اصفهان که خود به عنوان یک شهرموزه به حساب می‌آید، همواره گردشگران بسیاری را به خود جلب کرده و سالانه هزاران نفر از گردشگران خارجی راهی این شهر می‌شوند تا از این جهان‌شهر تاریخی بازدید به عمل آورند. 

بسیاری بر این باور هستند که آثار تاریخی و موزه‌ها در اصفهان شناسنامه‌ تاریخی این شهر به شمار می‌روند و دستگاه‌های فرهنگی تلاش می‌کنند که مردم را بیش از گذشته با این موزه‌های تاریخی آشنا کنند.

به مناسبت روز جهانی موزه، مردم اصفهان به مدت یک هفته از تمامی موزه‌های اصفهان به صورت رایگان بازدید کردند. موزه "عصار‌خانه شاهی" یکی از موزه‌هایی به شمار می‌رود که‌ در نزدیکی میدان نقش جهان اصفهان واقع شده است؛ این موزه که به گفته بسیاری، زیر سایه شهرت میدان نقش‌جهان مخفی شده و شاید به دلیل وجود مکان‌های تاریخی کم‌نظیر در میدان نقش‌جهان مانند عالی‌قاپو و مسجد شیخ لطف‌ا... است که کمتر اسمی از آن شنیده‌ایم. وقتی در حاشیه محل با شهروندان اصفهان صحبت می‌کنیم، خیلی از آنها اطلاع خاصی از آن ندارند و از وجود آن ابراز بی‌اطلاعی می‌کنند. 

شاید به دلیل شهرت میدان نقش جهان است که موزه عصارخانه شاهی در بین شهروندان و گردشگران جایی پیدا نکرده و همین موضوع سبب شده که سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان یکی از اولویت‌های خود را، معرفی این موزه قرار دهد.

با گذشت از بازار عطارها در میدان نقش‌جهان، به تابلویی می‌رسیم که از گردشگران دعوت می‌کند تا به طرف موزه عصارخانه‌شاهی حرکت کنند و در واقع این تابلو آن‌ها را به طرف موزه راهنمایی می‌کند. 

عصارخانه‌شاهی به عنوان یکی از نوپاترین موزه‌های تاریخی شهر اصفهان در سال 1021 هجری قمری به دستور شاه عباس اول، درست در زمانی که بازار بزرگ اصفهان ساخته شد، بنا شده و این روزها پذیرای گردشگرانی است که بعد از تماشای قابل توجه میدان امام(ره) حالا به گوشه‌های میدان هم سرک کشیده‌اند تا اطراف را به خوبی ببینند.

این موزه پس از سال‌ها، در سال 92 به سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان واگذار شد تا با ساماندهی قابل توجه صورت گرفته روی آن، اقدامات عمرانی برای تبدیل به موزه در آن انجام شود.

مصطفی حیدری، مدیر موزه عصارخانه شاهی اصفهان با اشاره به برنامه‌های صورت گرفته در هفته موزه‌ها اظهار داشت: همزمان با هفته موزه‌ها بازدید از موزه‌های زیر نظر سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان به صورت رایگان انجام شد و تلاش ما بر این بود که مردم در این هفته اقدامات موثری برای معرفی بیش از گذشته موزه عصارخانه شاهی صورت گیرد.

وی افزود: تلاش اصلی ما این بود که با برنامه‌های مختلف خود این موضوع را در سطح شهر انعکاس دهیم و با توجه به این مسئله تبلیغات ویژه‌ای در سطح شهر انجام شد؛ خوشحال هستیم که در روز 29 اردیبهشت همه موزه‌ها شلوغ بود و این اتفاق در موزه عصارخانه شاهی هم صورت گرفت. 

معرفی مناسب برنامه‌های فرهنگی موزه‌های اصفهان

مدیر موزه عصارخانه شاهی اصفهان گفت: موزه‌ها در اصفهان دو دسته تقسیم بندی دارند؛ موزه‌های خصوصی و موزه‌هایی که زیرمجموعه سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان و میراث فرهنگی هستند. 

وی گفت: همزمان با روز 29 اردیبهشت ‌که بازدید از موزه‌ها رایگان است، استقبال مردمی از موزه‌ها بسیار خوب بود و این اتفاق در موزه عصارخانه شاهی نیز صورت گرفت.

مردم اصفهان باید در همه سال راهی موزه‌ها شوند

حیدری با بیان این که باید برنامه‌ریزی صورت گیرد که بتوانیم در تمام سال میزبان شهروندان و گردشگران باشیم، خاطرنشان کرد: باید برنامه‌ها و زیر ساختارهای گردشگری را به خوبی سازمان‌دهی کنیم. هرچه بتوانیم آثارها و موزه‌های‌مان را به شهروندان و گردشگران معرفی کنیم، به طور قطع میزبان تعداد بیشتری گردشگر در موزه‌ها خواهیم بود. سازمان فرهنگی تفریحی در سال گذشته توانست با اجرای هفته‌های گردشگری در تابستان و بهمن‌ماه کودکان و نوجوانان را به موزه‌ها دعوت کند و امیدوارم که این اتفاق در آینده نیز صورت گیرد.

پژوهش در کار و مشاغل گذشته، مأموریت موزه در سال 95

وی با اشاره به مأموریت سال 95 عصارخانه‌شاهی گفت: مأموریت تعریف شده برای موزه عصارخانه شاهی پژوهش پیرامون کار و مشاغل گذشته است. در روز موزه نیز تلاش کردیم این موضوع را به مردم معرفی کنیم و همچنین درهفته‌های گردشگری این موضوع را به شهروندان معرفی کردیم.

عصار خانه به معنای "کارخانه روغن‌کشی" است؛ در واقع طی سال‌های گذشته در این مکان با استفاده از دانه‌ها و بذرها، عمل عصاره‌گیری و فشردن صورت گرفته و مسئول نهایی تولید می‌شده است.

وجود مجسمه و تندیس‌ها در گرمخانه، نمونه‌ای از فعالیت زنان در در عهدصفوی را به خوبی‌نشان می‌دهد؛ همچنین در فضای موزه حدود 11 مجسمه و یک شتر برای بازسازی فضا مد نظر قرار گرفته شده است.

با توجه به اینکه در زمان گذشته روشنایی به وسیله برق نبوده و روشنایی منازل، بازارها و جشن‌های صفوی به وسیله روغن‌های تهیه شده در عصارخانه تأمین می‌شده است، شاه عباس، 4 عصارخانه در میدان نقش جهان احداث می‌کند و مخارج مساجد به وسیله درآمد ناشی از عصارخانه شاهی تامین می‌شد. با توجه به این موضوع، در آن دوران عصاری یکی از شغل‌های مقدس و پرزحمت  به شمار می‌رفته و از نظر اجتماعی از جایگاه بالایی برخوردار بوده است.

معرفی "مشاغل قدیمی" در قاب تصویر تبلیغات شهری

موزه عصارخانه شاهی به مناسبت هفته موزه ها با محوریت "مشاغل و حرفه ها" در قالب تعداد 45 عکس به معرفی مشاغل دیروز پرداخت.

مدیر موزه عصارخانه شاهی با بیان این مطلب گفت: موزه عصارخانه شاهی با توجه به رویکرد این موزه در سال 95 و توجه به "مشاغل و حرفه ها" به ارائه و معرفی مشاغل دیروز در قاب تصویر اقدام کرده است.

مصطفی حیدری اظهار داشت: تعداد 45 عکس در قالب تابلوهای تبلیغات شهری در دو بخش شامل معرفی مشاغل قدیمی از جمله شال بافی، حلوافروشی، برنج کوبی و ... و ارائه نسخ قدیمی کتابخانه مرکزی با موضوع اصفهان به نمایش در آمده است.

وی افزود: تعداد 10 عکس از این تصاویر به هولستر عکاس آلمانی مربوط می شود که به دهه 30 تعلق داشته و حس نوستالژیک را به مخاطب القا می کند.

وی تصریح کرد: تعداد 35 عکس از نسخ قدیمی کتابخانه مرکزی با موضوع اصفهان نیز در همین راستا مورد بازدید علاقه مندان قرار می گیرد.

مدیر موزه عصارخانه شاهی ادامه داد: موزه عصارخانه شاهی تا سوم خردادماه از ساعت 8:30 تا 13:30 و 14:30 تا 18 میزبان عموم شهروندان است.

وی خاطرنشان کرد: علاقه مندان برای بازدید از موزه عصارخانه شاهی می‌توانند به میدان نقش جهان، بازارعطاری ها، نرسیده به سرای مخلص، داخل پاساژ امین(عصاری) مراجعه کنند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز