برای احیای رودخانه زاینده رود؛
باید برداشتهای آب در بالا دست رودخانه کنترل شود
اگر خشکسالی بهانه خشکی زاینده رود است، باید برداشتهای غیر مجاز آب در بالادست کنترل شود. زیرا اینگونه خشکسالی فقط برای پایین دست رودخانه است.
مسوول کمیته آب اتاق بازرگانی اصفهان در سی و هفتمین جلسه کمیته آب، کنترل برداشت از رودخانه در بالادست را یکی از اقدامات موثر در احیای رودخانه برشمرد و گفت: اگر خشکسالی بهانه خشکی زاینده رود است، پس همه حوضه آبریز باید مشمول خشکسالی باشد. ولی متاسفانه کنترلی بر روی برداشت آب در شرایط خشکسالی در بالادست نمی شود و خشکسالی فقط برای پایین دست رودخانه است.
به گزارش ایلنا از اصفهان، مهدی بصیری با اشاره به انتقادات استان های بالادست رودخانه زاینده رود در تولید برنج در غرب استان اصفهان اظهار داشت: کاشت سه هزار هکتار برنج در زمینی که چند هزار سال است برنج در آن کاشت می شود و آب مصرف شده در زمین بازچرخش می شود و نباید صورت مساله بحران زاینده رود را پاک کند.
وی از آمادگی تشکیل میزگردی با حضور کارشناسان کشاورزی و آب در موضوع کشت برنج در استان اصفهان و میزان تبخیر و بازآوری چرخش آب در حاشیه رودخانه زاینده رود خبر داد و گفت: نباید به جای بحثهای کارشناسی مسایل حاشیه ای را مورد توجه قرار داد.
نایب رییس اتاق بازرگانی اصفهان خاطر نشان کرد: شورای عالی آب کشور در قبل از انقلاب تشکیل شده بود و این شورا وظیفه بررسی منابع و مصارف آب در کشور برعهده داشت.
سیدعبدالوهاب سهل آبادی اصفهان را استان کار و تولید در بخش صنعت، کشاورزی و خدمات برشمرد و گفت: نباید استانی که هشت هزار واحد صنعتی و چندصد هزار نیروی کار در خود جای داده را به دلیل آباد ساختن منطقه دیگر به بحران وارد کنند.
وی خواستار توجه مجلس شورای اسلامی به بحران زاینده رود شد و اذعان داشت: کمیسیون های اقتصادی، صنعت و معدن، کشاورزی و امنیت ملی باید پیامدهای خشکی زاینده رود را بررسی و اقدام موثری در این زمینه انجام دهند.
عضو کمیته آب اتاق بازرگانی اصفهان افزود: دولت های قبل بیش از ظرفیت رودخانه تعهد ایجاد کرده است که این میزان در طول یک سال ۷۰۰ میلیون متر مکعب است.
لطفعلی ضیایی طرح اولیه انتقال آب از بهشت آباد را یک میلیارد متر مکعب در سال عنوان و تصریح کرد: این طرح پس از رایزنیهای بسیار به ۵۵۰ میلیون متر مکعب رسید و دولت تا کنون ۷۰۰ میلیون متر مکعب از بهشت آباد برای سه استان اصفهان، یزد و کرمان تعهد ایجاد کرده است.
وی افزود: دولت ابتدا باید طرح های آبرسانی بین حوزه را به انجام رساند و پس از آن تعهد ایجاد کند تا حقوق حق آبه داران از رودخانه حفظ شود و دولت مجبور به برداشت آب از حق آبه داران نشود.
ضیایی مدیریت یکپارچه رودخانه و اجرای طرح های انتقال آب را دو راهکار اصلی احیای زاینده رود برشمرد.