خبرگزاری کار ایران

در گفت وگو با ایلنا مطرح شد:

افزایش کاشت نشای جالیزی نسبت به سال گذشته در تایباد

افزایش کاشت نشای جالیزی نسبت به سال گذشته در تایباد
کد خبر : ۹۰۴۳۵۳

مدیر جهاد کشاورزی تایباد گفت: محدودیت شدید منابع آبی در کشور ایجاب می‌کند که به منظور صرفه‌جویی در مصرف این سرمایه ملی در حوزه کشاورزی کاشت نشاء کاری ترویج یابد؛ از این رو کاشت نشای جالیزی در این شهرستان با افزایش روبرو بوده است.

محمد میری در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در تایباد، اظهار کرد: در سال زراعی جاری بیش از ۳۵ میلیون نشای خربزه و هندوانه در ۳۲ واحد گلخانه‌ای به مساحت هشت و نیم هکتار در این شهرستان تولید شد که نسبت به سال گذشته ۱۰ درصد افزایش دارد.

وی با اشاره به مزایای کشت نشایی افزود: صرفه جویی در مصرف آب، مدیریت مطلوب‌تر آفات و بیماری‌ها، تقویت سیستم ریشه‌بندی گیاهان، افزایش عملکرد، تراکم مناسب بوته و استفاده کارآمدتر از زمین و عدم نیاز به تنک کردن، حذف آسیب فیزیکی و حداقل توقف رشد در مرحله انتقال به مزرعه، یکنواختی بیشتر در محصول که به طور معمول در کشت مستقیم کمتر مشاهده می‌شود، صرفه‌جویی در مصرف بذر، کاهش هزینه برای نیروی انسانی و تولید و عرضه محصول به بازار پیش از موعد معمول (زودرس) از مهمترین مزایای این نوع کشت است.

میری ادامه داد: افزایش بهره‌وری آب به معنی افزایش میزان عملکرد به ازای آب مصرفی است و استفاده از روش کشت نشائی محصولات جالیزی راهی است که می‌تواند موجب صرفه‌جویی 10 تا 15 درصدی آب شود.

وی با توضیح اینکه استفاده از روش کشت نشائی مرحله کاشت گیاه را کوتاه می‌کند و از این طریق آب کمتری مصرف می‌شود، مطرح کرد: استفاده از این روش در کشت علاوه بر کاهش آب، مصرف نهاده‌ها را نیز کم کرده، به نحوی که میزان مصرف بذر محصولات جالیزی در هر هکتار به یک ششم تنزل یافته، همچنین هزینه برخی از عملیات‌های زراعی مانند وِجین نیز با استفاده از روش کشت نشائی کاهش قابل توجهی دارد.

مدیر جهادکشاورزی تایباد عنوان کرد: صرفه جویی اقتصادی در استفاده از روش کشت نشائی در هر یک از محصولات جالیزی متفاوت است چرا که هزینه بکارگیری این روش در کاشت محصولات تابعی از تعداد نشاء مورد استفاده است، به طور مثال در محصولاتی مانند هندوانه و خربزه تعداد نشای مصرفی حدود ۳۵۰۰ تا ۴۵۰۰ در هکتار است که هر کدام میزان هزینه اقتصادی متفاوت دارند اما، در همگی این محصولات صرفه جویی 10 تا 15 درصدی آب با استفاده از روش کشت نشاء اتفاق می‌افتد که از اولویت‌های این مدیریت بشمار می‌رود.

وی یکنواخت و منظم بودن سطح مزرعه، رعایت فاصله بوته‌ها، صرفه‌جویی در تعداد دفعات وِجین و آبیاری مزرعه، تولید محصول یکدست، خاصیت انبارداری بالا و برداشت زود هنگام به همراه قیمت مناسب را از دیگز مزایای کشت نشایی اعلام کرد و افزود: برداشت زود هنگام سبب شده محصولاتی که با این روش کشت می‌شوند از بازارپسندی خوبی برخوردار شده و سود بیشتری را عاید کشاورزان کنند.

میری بیان کرد: 80 درصد سطح کشت جالیز این شهرستان به روش مالچ پلاستیکی انجام می‌شود و میانگین تولید هندوانه و خربزه در هر هکتار به ترتیب ۳۵ و ۱۵ تُن است. سالانه بیش از ۵۰۰ تُن انواع محصولات جالیزی در این منطقه تولید می‌شود و ۶۵ درصد محصولات گلخانه‌ای این شهرستان به نشای خربزه و هندوانه اختصاص دارد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز