ایلنا گزارش میدهد؛
فرصتها و مزایای سرمایهگذاری در خراسان شمالی برای کشورهای آسیای میانه
خراسان شمالی نگین سرسبز شمال شرق کشور یکی از استان های مرزی است که از فرصت ها و مزایای فراوانی برای سرمایه گذاری به ویژه برای کشورهای آسیای میانه نظیر ترکمنستان و تاجیک و ... برخوردار است و سرمایه گذاران داخلی و خارجی می توانند با حضور در این استان از امکانان و مشوق های سرمایه گذاری بهره مند شوند.
به گزارش ایلنا، استان خراسان شمالی براساس آخرین تقسیمات کشوری سال 1398 دارای۸ شهرستان، ۱۹ بخش، ۴۵ دهستان، 24 شهر، 836 آبادی دارای سکنه است و یکی از مهمترین مزیتهای این استان برای سرمایه گذاری وجود 301 کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان است که با توجه به نزدیکی فرهنگ با این کشور همسایه سرمایه گذاران از این فرصت میتوانند برای صادرات محصولات مورد نیاز آن بهرهمند شوند.
فرصت های سرمایه گذاری در استان و تولید انواع فلزات و دارو
تولیدات منتخب بخش صنعت این استان شامل پودر آلومینا، سیمان، محصولات و قطعات فولادی و محصولات پتروشیمی مانند آمونیاک، اوره و ملامین اشاره داشت و فرصت های سرمایه گذاری این بخش می تواند شامل تولید شمش و قطعات آلومینیومی، تولید انواع ورق و فویل آلومینیوم، بازیافت تیتان از ضایعات گل قرمز (پسماند کارخانه آلومینا، تولید مواد دیرگداز (نسوز) از بوکسیت، تولید پودر آلومینیوم میکرونیزه جهت مصرف در سایندهها، نسوزها، مقرهسازی و تولید خمیردندان، تولید کاتالیست آلومینا جهت مصارف دارویی (جاذب آنزیم آسیلات در تولید پنی سلین) و تولید سوز سودآور از نمک طعام باشد.
وجود 8 شهرک صنعتی و 6 ناحیه صنعتی و یک منطقه ویژه اقتصادی در استان و فراهم بودن بستر مناسب جهت ایجاد صنایع متوسط و کوچک و همچنین وجود صنایع مادر و بزرگ نظیر پتروشیمی (پیگیری جهت اجرای فاز 2 پتروشیمی)، سیمان، آلومینیا(تنها تولید کننده پودر اکسید در خاورمیانه)، لوله گستر(تولید لوله بدون درز) و مجتمع صنعتی اسفراین با ارزش افزوده بالا، وجود ذخایر معدنی متنوع، مناسب و قابل بهرهبرداری در استان، ذخایر مناسب و معادن فعال در زمینه تولید انواع سنگهای تزئینی (مرمر و مرمریت) در استان و استقرار در محور ارتباط شرقی و غربی و مسیر ترانزیتی کشور با آسیای میانه از مزیت های نسبی صنعت و معـدن استان خراسان شمالی است.
تولید انواع داروهای گیاهی در خراسان شمالی
در ادامه می توان به مزیت های نسبی آب و کشـاورزی استان خراسان شمالی اشاره داشت که ذخیرگاه نژاد اسب اصیل ترکمن با 1000 سر اسب، قطب بزرگ در حوزه کشاورزی و دامپروری، وجود مراتع و چراگاهها، تنوع اقلیمی و گستردگی عرصه فعالیتهای بخش کشاورزی، وجود اراضی مستعد کشاورزی، پتانسیل استفاده از منابع طبیعی در بخشهای مانند گیاهان دارویی، صنعتی، خوراکی و تولید علوفه ، بارندگی بالای 260 میلیمتر در سال به صورت برف و باران با پراکنش مناسب، وجود تعداد قابل توجه دانش آموختگان و فارغالتحصیلان رشتههای کشاورزی و منابع طبیعی و وجود آبهای سطحی قابل مهار از جمله این مزیت هاست.
در بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هم خراسان شمالی دارای 1200 اثر تاریخی- فرهنگی و طبیعی شناسایی شده است که 564 اثر از میان آنها ثبت میراث ملی ایران شدهاند و موسیقی بخشیهای شمال خراسان از میان میراث ناملموس استان در فهرست میراث جهانی قرار گرفته است.
مهمترین صنایع دستی و هنرهای سنتی استان شامل سفره کردی، چاروق دوزی، قالیچه دو روی ابریشمی ترکمن، دست بافته و دست دوختههای ابریشمی ترکمن، کلاه کرکی و ... است و 3 صنایع دستی سفره کردی، چارق و حجاری سنتی دارای مهر اصالت یونسکو است.
استان خراسان شمالی دارای 9 هتل با 207 اتاق و مجموع 534 تخت است. همچنین تعداد 33 بوم گردی با 131 اتاق نیز در استان پذیرای میهمانان هستند.
بازگشایی بازارچه مرزی از مطالبات جدی مردم
اما گشایش بازارچه مرزی پرسهسو بین این استان و کشور ترکمنستان، مطالبه جدی و از خواستهای اولویتدار خراسان شمالی است چرا که علاوه بر تسهیل تجارت خراسان شمالی با ترکمنستان، گذرگاهی برای مبادلات تجاری استانهای همجوار از قبیل گلستان، خراسان رضوی و مازندران با جمهوری قزاقستان نیز خواهد بود.
خراسان شمالی بنا به گفته محمدعلی شجاعی ؛ استاندار این استان ، آمادگی حضور سرمایه گذاران خارجی و داخلی است و همه فرصت ها و امکانات در این استان برای حضور سرمایه گذاران آماده و مهیاست.
گزارش: زهرا مجردی