ایلنا از فارس گزارش میدهد؛
۴۰۰ هکتار از پوشش گیاهی تالاب بین المللی کمجان خوراک دام عشایر شده است/ تشکیل پرونده قضایی برای متخلفان

عملیات تخریب پوشش گیاهی تالاب بین المللی کمجان توسط عشایران کوچ رو باعث شده تا خسارتهای زیادی به این تالاب وارد و گفته شده که۴۰۰ هکتار از پوشش گیاهی تالاب خوراک دام عشایر شده و بطور صدرصدی تخریب شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، منابع محلی میگویند: عشایر کوچنده هر سال با تخریب پوشش گیاهی تالاب بین المللی کمجان برای جوامع محلی و محیط زیست مسأله ساز میشوند، موضوعی که تا کنون هیچ اقدام بازدارندهای از سوی متولیان امور برای رفع تنشهای اجتماعی و تخریب محیط زیست صورت نگرفته است.
آنگونه که بیان میشود؛ از چند ماه پیش پوششهای گیاهی تالاب بین المللی کمجان در روستای کمجان از توابع بخش کُربال شهرستان خرامه در استان فارس توسط عشایران کوچ رو خوراک دام شده است، اقدامی که خسارتهای زیادی به تالاب بین المللی کمجان وارد و گفته شده که۴۰۰ هکتار از پوشش غنی گیاهی تالاب بطور صدرصدی تخریب و همچنان ادامه دارد.
این در حالیست که بارها از سوی مردم محلی با ریش سفیدان این عشایر گفت و گوی مسالمتآمیز انجام و صورتجلسات متعددی با حضور کلانتری و اداره حفاظت محیط زیست شهرستان خرامه تنظیم شده است، اما مردم حاشیهنشین تالاب معترض بهعدم همکاری اداره امور عشایر شهرستان خرامه برای اقدام بازدارنده عشایران این منطقه نسبت به تخریب محیط زیست هستند.
مردم میگویند: هر چه با عشایر منطقه صحبت میکنیم نتیجه ندارد و آنها با زور و تهدید به تخریبهایشان ادامه میدهند.
دامنه این تخریبها تاکنون چندین بار در آستانه درگیری با مردم رسیده و اگر وساطت معتمدین محلی نبود، درگیری فیزیکی غیر قابل انکار بود.
منابع محلی اظهار میکند: تخریبهای آشکار این عشایر کار را تا آنجا پیش برده که در صورت تداوم اتراق این عشایر و ادامه تخریبهایشان به درگیری اجتماعی منتهی میشود.
مردم روستای کمجان میگویند، تخریبهای عشایر که حتی پروانه چرای دام در این منطقه ندارند، نه تنها به تالاب بین المللی کمجان خسارت زیادی وارد کرده بلکه زمینهای کشاورزی مردم هم از گزند گوسفندان آنان در امان نمانده است.
آنان خواستار این هستند تا قبل از اینکه این تخریبها منجر به فاجعه غیر قابل جبران شود، متولیان امور عشایر در حل این بحران و رفع مزاحمت عشایر تحت پوشش خود اقدام بازدارنده کنند و با جابجایی آنان جهت جلوگیری از بروز هر اتفاقی همکاری نمایند.
تخریب پوشش گیاهی تالاب کمجان متوقف شود
در همین رابطه دبیر تشکل احیاء کنندگان تالاب کمجان در استان فارس در گفت و گو با خبرنگار ایلنا با اشاره به چالش تخریب گسترده جغرافیای این تالاب توسط عشایر میگوید: لازم است تا این مسأله محیط زیستی بصورت جدیتر دیده شود، موضوعی که بارها با عکس و فیلم و ویدیو این مسأله به متولیان استان منتقل شده اما شوربختانه تاکنون هیچ راهکار عملی برای توقف این تخریبهای چند بُعدی ارائه نشده است.
سیروس زارع متذکر میشود: برای ما همچنان این ابهام وجود دارد که چرا با یک سرمایه ملی همراهی و همکاری صورت نمیگیرد؟ تخریب پوشش گیاهی تالابی توسط عشایری که ذخایر مملکت نامیده میشود به مخربین ذخایر ملی تغییر ماهیت میدهند و متولیان امور عشایر در مدیریت این بحران ترک فعل میکنند.
او تاکید میکند: جامعه عشایر در حاشیه تالاب بین المللی کمجان به معضلی جدی تبدیل شده و بروز تنشهای آینده را نمیتوان کتمان کرد، کما اینکه چندین بار به مرحله درگیری رسیده و با وساطت از زد و خورد جلوگیری شده، اما تداوم حضورشان در این منطقه خطرات جدی را در مواجهه با مردم خواهد داشت و درگیریهای احتمالی را نمیتوان دور از انتظار دانست.
متولیان قبل از وقوع هر تنشی برای حفظ تالاب اقدام کنند/ لزوم جریمه متخلفین
دبیر تشکل احیاء کنندگان تالاب بین المللی کمجان تاکید میکند: لازم است تا متولیان منطقه، قبل از بروز هر تنشی نسبت به رفع این بحران اقدام بایسته را در دستور کار خود قرار دهند.
زارع با اشاره به اینکه عشایر در مسیر کوچ حد اکثر بیست و چهار ساعت میتواند توقف داشته باشد، ابراز میکند: همهساله این عشایر با توسل به زور، مدت مدیدی در مناطق و مستثنیات متوقف میشوند که انتظار میرود دستگاههای اجرایی نظیر منابع طبیعی، محیط زیست، جهادکشاورزی، امور عشایر، فرمانداری در راستای تامین امنیت منطقه اقدام لازم بعمل آورند.
این فعال محیط زیست تاکید میکند: احیاء کنندگان تالاب بر این باور هستند که اگر با مخربین تالاب از هر حیث برخورد قانونی صورت نگیرد و ملزم به پرداخت جرایم تخریب شده نشوند، تکرار خطا و تخریب مجدد امری عادی خواهد شد، لذا از متولیان امر درخواست جدی داریم تا در چهارچوب موازین قانونی روند قانونی را طی نمایند.
او ابراز امیدواری میکند که با پیگیری متولیان دیگر شاهد تکرار آسیب و تخریب به عرصههای منابع طبیعی و مناطق تحت مدیریت محیط زیست و تالاب از سوی جامعه عشایری نباشیم.
کنترل ورود و خروج عشایر از مراتع به عهده منابع طبیعی است
در همین رابطه مدیر کل امور عشایر استان فارس در گفت و گو با خبرنگار ایلنا از تذکر حضوری مسئول امور عشایر شهرستان خرامه به این عشایر خبر میدهد و میگوید: کنترل ورود و خروج عشایر از مراتع، در اختیار اداره کل منابع طبیعی است، در بحث تالاب هم به رغم تذکر و صحبتهای عشایر، اما کنترل و حفاظت از محیط زیست تالاب بر عهده محیط زیست است.
عبدالحمید کریمی میافزاید: اطلاعرسانی و تذکر به این عشایر طی چند نوبت شده انجام شده، اما این عشایر دارای پروانه چرای دام در قشلاق نیستند و به عنوان خوشنشین یا مستاجر از نقطهای به نقطه دیگر در فصل سرد سال میروند و معمولا هر سال یک جایی هستند.
او اضافه میکند: جمعیت عشایر اطراف تالاب کمجان ۱۰ خانوار است که در اطراف روستای کم جان مستقر هستند و مناطق ییلاقی آنان خرمبید است.
کریمی یادآور میشود: این عشایر در سالهای قبل در مراتع دو کوهک ارسنجان بودند و مدت دو سالیست که در مراتع خرامه و در اطراف روستای کمجان ساکن شده اند.
مدیر کل امور عشایر استان فارس تاکید میکند: مجوز پروانه چرای این عشایر در اختیار اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری است و تاریخ ورود این عشایر در مناطق ییلاقی تا پانزدهم خرداد سالجاری در پروانه چرا قید شده است.
چندین فقره پرونده قضایی برای عشایر تشکیل شده است
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس پس از تماس خبرنگار این رسانه پیرامون تخریب بستر تالاب توسط عشایران منطقه به شهرستان خرامه سفر کرد و پس از پایش میدانی عرصه تالاب و حضور در جلسه مشترک خود با فرماندار و مسئول محیط زیست این شهرستان و نماینده جوامع محلی این تالاب در گفت و گو با خبرنگار ایلنا از پیگیریهای اداره حفاظت محیط زیست خرامه و مساعدت شورای تامین شهرستان، جوامع محلی و سازمانهای مردم نهاد برای جابجایی عشایر خبر میدهد و میگوید: با توجه به اینکه این عشایر از عرصه تالاب جابجا شدهاند اما همچنان در نزدیکی تالاب اتراق کرده اند.
نبی الله مرادی تاکید میکند: پبگیریهای لازم برای خارج شدن آنها از محدوده و اطراف تالاب در دست انجام است و چندین فقره پرونده قضایی در این راستا توسط اداره حفاظت محیط زیست خرامه تشکیل شده که در دست پیگیری است.
او اظهار میکند: با هماهنگی که با فرماندار شهرستان خرامه بعمل آمده مقرر شد تا در آیندهای نزدیک کمیته محلی تالاب کمجان به ریاست فرماندار و دبیری اداره حفاظت محیط زیست شهرستان خرامه تشکیل شود تا موضوعات مربوط به تالاب کمجان در این کمیته مطرح و بیش از پیش از این تالاب که از تالابهای ثبت شده در کنوانسیون رامسر است مورد حفاظت و احیا قرار گیرد.
گزارش: آمنه سپهر