در نشست همکاریهای اقتصادی اصفهان و عراق مطرح شد؛
توسعه اقتصادی با تخصیص تورهای گردشگری به اصفهان / آمادگی عراق برای مشارکت ایران در طرحهای کشاورزی و صنعتی المثنی/ رضایی : هشت سال جنگ برههای از تاریخ بود که گذشت
به تازگی استاندار المثنی عراق با استاندار اصفهان در باره توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی بین دو استان عراق و ایران دیدار و گفت و گو کردهاند.
به گزارش ایلنا از اصفهان، با تنگتر شدن حلقه تحریمهای اقتصادی به نظر می رسد توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه و دوست مانند عراق میتواند راهکار مناسبی برای بهبود شرایط اقتصادی و دستیابی به درآمد در حوزه روابط خارجی باشد.
براین اساس اصفهان میزبان استاندار المثنی عراق بود. استاندار اصفهان در دیدار با احمد منفی جوده گفت: ما احساس جدایی با عراقی ها را نداریم زیرا همه مسلمان هستیم و این دو ملت سابقه دیرینه ای با هم دارند.هشت سال جنگ برههای از تاریخ بود که گذشت اما امروز محور برادری و اخوت، سرلوحه ارتباط ما با عراق است.
عباس رضایی با اشاره به تواناییها و ظرفیت های اصفهان اظهار داشت: بزرگترین کارخانههای کشور از جمله فولاد و سیمان در این خطه است و شرکت های دانش بنیان زیادی با نوآوری در انواع صنایع در آن فعال هستند. از سوی دیگر اصفهان مقصد گردشگران زیادی است و میتوان با تخصیص تورهای گردشگری عراق به اصفهان فرصت بیشتری را برای ارتباط بیشتر دو کشور فراهم ساخت.
استقبال از فعالان اقتصادی اصفهان
رضایی تاکید کرد: صنعتگران، کشاورزان و نخبگان اصفهانی می توانند تجربه های خود را در زمینه های مختلف مانند کشت گلخانه ای، کاهش مصرف آب و بهره وری بالا، شیلات، پزشکی و پرورش انواع دام و طیور در اختیار استان المثنی قرار دهند.
استاندار المثنی عراق نیز در دیدار با استاندار اصفهان اظهار داشت: المثنی، دومین استان عراق از نظر مساحت است و ظرفیت های بسیاری در بخش های مختلف از جمله صنعت نفت و پتروشیمی و کشاورزی دارد که آماده همکاری و مشارکت در سرمایهگذاری با صاحبان سرمایه در ایران است.
احمد منفی جوده با بیان این که ظرفیت استخراج نفت در این استان ۸.۵ میلیارد بشکه است، اظهار داشت: این خطه در کشت گندم و خیار در عراق شهرت دارد و امیدواریم شرکت ها و سرمایه گذاران ایرانی در طرح های ما مشارکت داشته باشند.
فرصتهای تجاری بین ایران و عراق
در ابتدای سال جاری بود که نشست فرصتهای تجاری بین ایران و عراق با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت، رضا اردکانیان وزیر نیرو، نخست وزیر عراق و جمعی از تجار ایران و عراق برگزار شد. در این نشست رئیس اتاق بازرگانی ایران ابراز امیدواری کرد که مذاکرات انجام شده در این مراسم نقطه عطفی بین ایران و عراق باشد. به گفته غلامحسین شافعی بخش خصوصی ایران به توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه نگاه ویژه دارد و آن را در دستور کار خود قرار داده است و کشور دوست و برادر عراق در این مبادلات تجاری از جایگاه ویژه برخوردار است.
حجم مبادلات اقتصادی
طبق آمار، حجم مبادلات تجاری ایران و عراق در سال ۲۰۱۸ با افزایش روبرو بوده، ولی گفته می شود این حجم از مبادلات در خور توانمندی دو کشور نیست و دو کشور ظرفیتهای بیشتری برای توسعه روابط تجاری دارند که برخی مشکلات نمیگذارد این ظرفیتها محقق شود. از جمله این مشکلات باید به مبادلات پولی، پوششهای بیمهای، حمل و نقل، گمرک و استاندارد اشاره کرد که باعث کندی روابط اقتصادی شده و با تسهیل روابط خود زمینه برای روان سازی تجاری فراهم میشود.
البته رئیس اتاق ایران گفته آمادگی بخش خصوصی را در قالب اتحادیهها و انجمنهای تخصصی برای بازسازی زیرساختها و بخش فنی مهندسی صنعتی و برخی زمینه سازیها مثل جاده سازی، سدسازی، کشاورزی، صنایع غذایی، صنایع کشاورزی، مصالح ساختمانی در عراق اعلام میکنیم و میتوانیم در این زمینهها روابط تجاری را توسعه دهیم.
چشم به آینده
حال باید دید با توجه به بخش قابل توجه مبادلات تجاری ایران و عراق که بعضا از مسیرهای کاملا قانونی نیست و به نوعی قاچاق در آن نقش پررنگ تری ایفا می کند، می توان به افزایش روابط اقتصادی استان اصفهان ایران و المثنی عراق برای بهبود شاخصه های اقتصادی و افزایش درآمد اصفهان در صنایع مختلف از جمله فولاد، سیمان و کشاورزی امیدوار بود یا خیر؟ آیا به واقع اتاق بازرگانی ایران با توجه به شناخت مشکلات در مسیر توسعه روابط اقتصادی ایران و عراق قادر خواهد بود موانع را مرتفع و شرایط تبادل تجاری بیشتر و بهتر را فراهم سازد؟