مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی:
۴۰ میلیون مترمکعب آب سدها به دریاچه ارومیه رهاسازی شد
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی از رهاسازی ۴۰ میلیون مترمکعب آب سدها به سمت دریاچه ارومیه خبر داد.
به گزارش ایلنا، کیومرث دانشجو با بیان اینکه ذخیره آبی سدهای استان امسال ۲۴ درصد افزایش دارد، افزود: ذخیره آبی سدهای استان ۸۶۴ میلیون مترمکعب است که این میزان در قیاس با سال گذشته ۲۴ درصد افزایش دارد و البته این در شرایطی است که امسال حدود ۴۰ میلیون مترمکعب آب در راستای برنامه احیای دریاچه ارومیه رهاسازی شده است.
وی با اشاره به اینکه حجم ورود آب به سدهای استان تاکنون ۱۱۳ میلیون مترمکعب است که نسبت به سال گذشته ۷۵ درصد افزایش دارد خاطرنشان کرد: در سه سال گذشته حدود ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب از سدهای استان به دریاچه ارومیه رهاسازی شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی در خصوص اجرای طرحهای مهار آبهای مرزی و اختصاص ۲ هزار و یکصد میلیارد تومان اعتبار از سال ۹۴ تاکنون برای اجرای این طرحها گفت: احداث سد کرم آباد و شبکه آبیاری ۱۹ هزار هکتاری با ۸۵ درصد پیشرفت عملیاتی در پلدشت، سد مخزنی سیلوه و سد صفرآباد با ۸۵ درصد پیشرفت عملیاتی در پیرانشهر، احداث بند انحرافی بویلاپوش و شبکه ۶ هزار هکتاری در خوی و طرح ۸ هزار هکتاری شبکههای تحت پوشش انهار سنتی با ۷۰ درصد پیشرفت عملیاتی شامل این طرحهاست که تکمیل شده و یا در سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
دانشجو در خصوص برنامههای احیای دریاچه ارومیه نیز اظهار داشت: احداث سد سیلوه و کانی سیب در پیرانشهر از جمله طرحهایی است که در راستای کمک به احیای دریاچه ارومیه تکمیل و یا درحال احداث و تکمیل است و با بهرهبرداری این سدها در مجموع سالیانه ۷۰۰ میلوینم مترمکعب آب به دریاچه ارومیه رهاسازی می شود.
وی لایروبی رودخانهها را از دیگر برنامهها عنوان کرد و گفت: حدود ۸۵ کیلومتر از رودخانههای منتهی به دریاچه و همچنین حدود ۲۹۰ کیلومتر نیز از انهار منتهی به رودخانههای بزرگ استان لایروبی شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان افزود: تعادل بخش و کنترل برداشت از منابع آبی نیز از جمله برنامه های اجرا شده در حوزه کمک به احیای دریاچه ارومیه است که اجرای برنامههای آموزشی، تشکیل تیمهای گشت و کنترل برداشت آب از جمله نصب ۸ هزار دستگاه هوشمند کنترل برداشت آب بر چاهها از جمله اقدامات انجام شده است.
دانشجو با بیان اینکه یکی از منافع اجرای این طرحها جلوگیری از مهاجرت روستائیان است تصریح کرد: با اجرای این طرح ها در منطقه علاوه بر افزایش تولید و سرعت یافتن حرکت چرخه اقتصاد، زمینه اشتغال و بهبود معیشت مردم منطقه فراهم شده، همچنین با مهار منابع آبی زمینه سرمایهگذاریهای گسترده صنعتی پیشرفته در منطقه فراهم میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی با اشاره به اجرای طرحهای مصوب کارگروه ملی نجات دریاچه و ستاد احیا به منظور تامین آب و انتقال به پیکره دریاچه که توسط دستگاههای مختلفی اجرا می شود خاطر نشانکرد: از جمله برنامههای شرکت آب منطقهای استان میتوان به تسهیل در انتقال آب از طریق لایروبی رودخانههای مهم که منبع ورودی دریاچه ارومیه هستند اشاره کرد که لایروبی ۸۵ کیلومتر از رودخانه های منتهی به دریاچه ارومیه ، لایروبی ۲۹۰ کیلومتر از انهار منتهی به رودخانههای مهم انجام شده است که طی سه سال گذشته بواسطه این اقدامات حجم زیادی از روان آبها به دریاچه منتقل شدند که اثر خوبی در افزایش ارتفاع آب دریاچه داشته است.
وی به اجرای برنامههای کنترل برداشت منابع آبهای زیرزمینی و سطحی اشاره کرد و افزود: انسداد چاههای غیرمجاز، کنترل برداشت آب غیرمجاز، توقف دستگاههای حفاری و موتور پمپ سیار غیر مجاز در استان از جمله کارهایی بود که در راستای کنترل برداشت از آبها توسط آب منطقه استان انجام شده است.
وی ادامه داد: همچنین با نصب بیش از ۸ هزار کنتور هوشمند که ۳۸۰۰ کنترل در محدوده دریاچه ارومیه بوده و تشکیل و راهاندازی ۴۰ اکیپ گشت و بازرسی و نصب و تجهیز دستگاههای دبی سنجی در رودخانههای مهم برای اندازهگیری میزان آب ورودی به رودخانهها در راستای کمک به احیای دریاچه انجام شده است.
دانشجو گفت: اقدامات انجام شده طی سه سال گذشته توسط آب منطقهای و هزینهکرد ۱۸۰ میلیارد تومان در این راستا، باعث شده است که تراز دریاچه ارومیه تثبیت شده و در بسیاری از دشتها از افت سطح آبهای زیرزمینی جلوگیری شده و حتی نوسان آب زیرزمینی برخی دشتها روند رو به مثبتی نیز داشته باشد.