یک مسئول مطرح کرد؛
سینکیانگ چین باید شریک راهبردی توسعه صادرات غیرنفتی با ایران باشد

رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی مشهد گفت: باید نگاه صرفاً وارداتی به استان سینکیانگ را کنار بگذاریم و به آن به عنوان شریک راهبردی توسعه صادرات غیرنفتی نگاه کنیم.
به گزارش ایلنا از خراسان رضوی، حسین محمدیان، در نشست بررسی زمینهها و ظرفیتهای همکاری تجاری و اقتصادی استان خراسان رضوی با استان سین کیانگ چین اظهارکرد: سینکیانگ یکی از مناطق کلیدی برای توسعه همکاریهای اقتصادی خراسان رضوی است و با توجه به تجربههای موفق اخیر در اعزام هیاتهای اقتصادی به کشورهای همجوار، باید زمینه اعزام هیأتهای تخصصی و مدیریتی به سایر کشورها بیش از پیش تقویت شود.
وی اظهار کرد: سینکیانگ چین بهعنوان منطقهای راهبردی، میتواند به یکی از محورهای اصلی همکاری ما با این کشور تبدیل شود. منطقه سینکیانگ در حال تبدیل شدن به یکی از مهمترین قطبهای لجستیکی و صنعتی چین است و اگر امروز ما از این فرصت بهره نگیریم، ممکن است که دیگر به راحتی قابل دسترس نباشند. این منطقه با توجه به اشتراکات فرهنگی، ظرفیتهای زیرساختی و موقعیت جغرافیایی مشابه با خراسان، میتواند نقطه اتصال اقتصادی ما با شرق و آسیای میانه باشد.
رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی مشهد تاکید کرد: باید نگاه صرفاً وارداتی به استان سینکیانگ را کنار بگذاریم و به آن به عنوان شریک راهبردی توسعه صادرات غیرنفتی نگاه کنیم. از همین رو، پیشنهاد ما این است که سفرهای تخصصی، بهویژه با حضور مدیران دولتی و فعالان اقتصادی به این منطقه ادامه یابد تا بسترهای همکاری عینیتر، سریعتر و مؤثرتر فراهم شود.
حجم تجارت سین کیانگ ۱۰ برابر خراسان رضوی است
در ادامه این نشست، عماد رجحانی، کارشناس حوزه چین، در خصوص ظرفیتهای تجاری خراسان رضوی و سین کیانگ اظهار کرد: ایران با جمعیتی حدود ۸۰ میلیون نفر، در حال توسعه تجارت خود با شرق آسیاست و چین با ظرفیت اقتصادی نزدیک به ۲۸ تریلیون دلار و جمعیتی ۱۴ برابر ایران، بیش از ۹۰ درصد جمعیت خود را در کمتر از نیمی از خاکش متمرکز کرده است. این تراکم جمعیت، بهویژه در بخش غربی، باعث تمرکز زیرساختهای حملونقل و تجارت در استانهایی نظیر سینکیانگ شده است.
رجحانی افزود: استان خودمختار سینکیانگ، با جمعیتی معادل دو سوم ازبکستان و اقتصادی با رشد ناخالص ۱۳ برابر استان خراسان رضوی، بیشترین مرز مشترک با کشورهای همسایه از جمله هند، پاکستان، افغانستان، قزاقستان و قرقیزستان را دارد و بهدلیل موقعیت استراتژیکش، دروازه تجارت زمینی و ریلی چین محسوب میشود. این استان همچنین محل اتصال سه کریدور مهم تجاری چین به سمت پاکستان، قزاقستان و دریای خزر است که در صورت تکمیل، مدت زمان حملونقل کالا از این مسیر تا ۷ الی ۸ ساعت کاهش خواهد یافت.
وی تاکید کرد: سینکیانگ علیرغم نداشتن دسترسی مستقیم به دریا، با ایجاد بندرهای خشک مانند «هورگوس» و اتصال به «کریدور ترنسکاسپین (تراسیکا)»، موفق شده است مسیرهای جایگزین و مؤثری برای تجارت بینالمللی ایجاد کند. این تجربه میتواند الگویی برای خراسان رضوی در توسعه زیرساختهای ریلی و لجستیکی باشد.
رجحانی با اشاره به آمار تجارت خارجی سینکیانگ گفت: بر اساس اطلاعات اتاق بازرگانی سین کیانگ، حجم تجارت آن در سال گذشته به بیش از ۲۱ میلیارد دلار رسید که بیش از ۱۰ برابر کل تجارت استان خراسان رضوی بوده است. این در حالی است که پیشبینی میشود چین تا سال ۲۰۲۶ جایگاه اول تجارت جهانی را از آن خود کند.
وی افزود: در سینکیانگ سه منطقه ویژه اقتصادی برای توسعه صنایع پیشرفته، انرژیهای تجدیدپذیر، هایتک، و کشاورزی طراحی شده است. این استان میزبان بزرگترین پارک خورشیدی جهان با ظرفیت ۱۳.۶ گیگاوات در وسعتی معادل ۱۳ هزار کیلومتر مربع است، در حالی که نیروگاههای خورشیدی خراسان هنوز در مراحل اولیه توسعه هستند.