ایلنا گزارش میدهد؛
کمانداری روی اسب در بحران؛ اعتراض ورزشکاران به انحصار، سوءمدیریت و حذف استعدادها+فیلم
آیا امیدی به اصلاح وضعیت هنرهای رزمی سواره وجود دارد؟
هنرهای رزمی سواره به عنوان یکی از اصیلترین و مهیجترین رشتههای ورزشی ایران در سالهای اخیر به دلیل سوءمدیریت، بیعدالتی در انتخاب ورزشکاران و انحصارطلبی در صدور مدارک مربیگری با بحران مواجه شده است. ورزشکاران و مربیان این رشته در استان البرز امیدوارند که با ورود وزارت ورزش، این مشکلات برطرف شده و عدالت در مسیر پیشرفت ورزشکاران برقرار شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا از البرز، هنرهای رزمی سواره و از جمله کمانداری روی اسب، رشتهای اصیل و مهیج با ریشهای تاریخی، این روزها به دلیل سوءمدیریت، بیعدالتی در انتخاب تیم ملی و انحصارطلبی در صدور مدارک مربیگری، با چالشهای جدی مواجه شده است. ورزشکاران این رشته، از جمله شهریار رنجبر، فریبا ابراهیمی و فرشید حیدری از جمله فعالان با سابقه در رشته رزمی سواره در گفتوگو با ایلنا ضمن اینکه از وضعیت ناعادلانه این ورزش انتقاد کرده و خواستار اصلاح ساختار مدیریتی آن شدهاند؛ همگی این دغدغه را مطرح کردند که آیا این اعتراضات به نتیجه خواهد رسید یا این رشته کهن ایرانی در مسیر نابودی قرار خواهد گرفت؟
همچنین، جمعی از ورزشکاران تیم ملی پیش از این و در چند ماه اخیر طی نامهای به وزیر ورزش، بازگرداندن این رشته به فدراسیون سوارکاری را مطالبه کردهاند.
بحران مدیریت و آینده مبهم هنرهای رزمی سواره
فرشید حیدری درباره ورود خود و همسرش، فریبا ابراهیمی، به این رشته گفت: ما همیشه به ورزشهای هیجانی علاقه داشتیم و در باشگاه ایرانمهر فعالیت خود را آغاز کردیم. بعد از تجربه پرش با اسب، با پیشنهاد رضا چابکسوار، مدیر باشگاه، به سمت کمانداری روی اسب رفتیم. از همان ابتدا عاشق این رشته شدیم و با تمام توان تمرین کردیم.
وی تأکید کرد که این رشته نسبت به دیگر شاخههای سوارکاری، هزینه کمتری دارد و در تمام اقلیمهای ایران قابل اجراست. اما سوءمدیریت و مشکلات ساختاری باعث شدهاند که بسیاری از استعدادهای این رشته دلسرد شوند و از ادامه فعالیت منصرف شوند.
چرا مسیر پیشرفت فقط برای عده محدود باز است؟
فریبا ابراهیمی که مدت دو سال در رشته سواره رزمی فعالیت داشته و یکی از بانوان مدال آور کشور در این رشته است طی گفت وگو با ایلنا از مشکلات مدیریتی شدید و بیعدالتی در انتخاب تیم ملی انتقاد کرد و ادامه داد: رشته هنرهای رزمی سواره تحت کنترل اشخاص خاص قرار دارد که تصمیمات شان را بر اساس منافع شخصی میگیرند. ما بارها دیدهایم که استعدادهای واقعی، کنار گذاشته شدهاند، چون در حلقه نزدیکان این فرد قرار نداشتند. تیم ملی به یک تیم انحصاری تبدیل شده و عده محدود و تکراری، همیشه به مسابقات جهانی اعزام میشود.
این بانوی فعال در رشته هنرهای رزمی سواره گفت: وقتی ورزشکاران ببینند که هیچ شانسی برای پیشرفت ندارند، انگیزهشان را از دست میدهند لذا ما درخواست کردهایم که یک کمیته مستقل متشکل از نمایندگان استانهای مختلف، مسئولیت مدیریت این رشته را بر عهده بگیرند تا عدالت در داوری، انتخاب و اعزام ورزشکاران به مسابقات بین المللی برقرار شود.
فدراسیون ورزشهای بومی و محلی نمیتواند از هنرهای رزمی سواره حمایت کند
شهریار رنجبر، مربی باسابقه کمانداری روی اسب با انتقاد از وضعیت فعلی این رشته به ایلنا گفت: این ورزش از سال ۱۳۸۴ در ایران راهاندازی شد و خیلی سریع گسترش پیدا کرد. ما مربیان و ورزشکاران برجستهای داشتیم، مثل آقایان گراوند، کیانی و احمد کاظمی، که متأسفانه به دلیل سیاستهای غلط فدراسیون کنار گذاشته شدند و دیگر فعالیت نمیکنند. مشکل اصلی این است که این رشته در انحصار یک فرد خاص یا گروهی خاص قرار گرفته، درحالیکه نباید اینطور باشد.
وی افزود: به تازگی، این رشته از زیرمجموعه فدراسیون سوارکاری خارج و به فدراسیون ورزشهای بومی و محلی محول شده است. این تصمیم باعث شد هیچ نظارت و حمایتی از این ورزش نشود و دوباره در اختیار همان چند نفری قرار بگیرد که منافع شان در این جابهجایی بوده است. این شرایط باعث شد بسیاری از ورزشکاران با استعداد و اخلاقمدار کنار گذاشته شوند. داوری نیز بهجای آنکه مستقل باشد، زیر نظر یک فرد خاص قرار دارد که بهصورت سلیقهای تصمیم میگیرد.
رنجبر با تأکید بر نبود آییننامه مشخص در این رشته، تاکید کرد: ما دنبال حذف هیچکس نیستیم، اما خواهان حمایت از کسانی هستیم که واقعاً زحمت کشیدهاند و استعداد دارند. چرا باید مسابقات کشوری و جهانی همیشه به یک نفر خاص برسد؟ چرا یک فرد مشخص همیشه مقام میآورد و فقط او به مسابقات جهانی اعزام میشود؟ چرا هر سری سیاستهای فدراسیون تغییر میکند تا یک فرد خاص در رأس بماند؟
وی همچنین به موضوع مربیگری و صدور مدارک اشاره کرد و افزود: در حال حاضر، صدور مجوز در انحصار یک فرد است و هیچکس مدرک مربیگری معتبر ندارد، در حالیکه بسیاری از افراد شایستگی، علم و تجربه این کار را دارند. سئوال این است؛ کسی که در استان خود، این رشته را ترویج داده، هنرجو دارد و استعدادش را ثابت کرده، چرا نباید مدرک مربیگری داشته باشد؟ چرا صدور مدرک باید تحت نظر یک فرد خاص باشد که به دنبال حذف دیگران است؟ این انحصارطلبی باعث شده که این ورزش به بنبست برسد و استعدادهای زیادی از بین بروند.
این مربی هنرهای رزمی سواره، همچنین تأکید کرد که ورزش باید بر پایه اخلاق و راستی باشد.
وی به نقل از روایت تاریخی ادامه داد: طبق گفته هرودوت، ایرانیان از کودکی به فرزندانشان تیراندازی، سوارکاری و راستگویی میآموختند، اما امروز در این رشته، راستگویی از بین رفته است. بسیاری از افراد بدون هیچ نگرانی، درباره مسابقات، ورزشکاران و نتایج، دروغ میگویند. اما اولین اصل در هر ورزشی باید صداقت و انسانیت باشد، چیزی که متأسفانه این روزها در این رشته نادیده گرفته میشود.
اعتراضات ورزشکاران هنرهای رزمی سواره؛ نامه به وزیر ورزش و کارزار اینترنتی
طی چند ماه گذشته، جمعی از ورزشکاران تیم ملی هنرهای رزمی سواره با انتشار بیانیهای از وزیر ورزش درخواست کرده بودند که این رشته به فدراسیون سوارکاری بازگردد. آنها اعلام کردند که انتقال این رشته به فدراسیون ورزشهای بومی و محلی باعث کاهش چشمگیر تعداد ورزشکاران شده و زیرساختهای لازم برای تمرین و برگزاری مسابقات وجود ندارد.
بر اساس این گزارش، ۴ نفر از ۷ ورزشکار دعوتشده به اردوی تیم ملی به دلیل مشکلات مدیریتی و نبود شفافیت در داوری و انتخاب ورزشکاران از حضور در اردو انصراف دادند که در نهایت تعدادی با این رشته خداحافظی کردند.
این اعتراضات در پلتفرم جمعآوری امضا (کارزار) نیز بازتاب گستردهای داشت و بیش از ۵۰۰ نفر از ملیپوشان، مربیان و ورزشکاران این رشته رزمی سواره، خواستار بازبینی وضعیت آن شدند.
یکی دیگر از محورهای اعتراض ورزشکاران، محدودیتهای غیرمنطقی برای حضور بانوان در مسابقات بینالمللی است. آنها معتقدند که در حالی که زنان ایرانی مجاز به شرکت در رقابتهای جهانی هستند، در مسابقات داخلی با موانع غیرضروری مواجه میشوند. این در حالی است که در فدراسیون سوارکاری، این محدودیتها وجود نداشت.
احداث تنها لاین تخصصی سواره رزمی در البرز
باوجود تمام مشکلات، فریبا ابراهیمی از حمایت رضا چابکسوار مدیر باشگاه ایرانمهر، قدردانی کرد و گفت: تنها لاین تخصصی و استانداردی که در این رشته در کشور احداث شد، لاین باشگاه ایرانمهر در استان البرز است. مدیر این مجموعه بدون هیچ چشمداشتی تنها لاین استاندارد رشته هنرهای رزمی سواره را در کرج در اختیار هنرجویان قرار داد که سوارکاران رزمی در اینجا تمرین کنند تا عقب افتادگی ورزشکاران جبران شود لذا با تمام توان تلاش می کنیم با کمک مربیان با تجربه، این رشته را به علاقه مندان معرفی و آموزش دهیم که در نهایت شاهد ارتقاء سطح رقابت این رشته باستانی در کشور و مسابقات بین المللی باشیم.
گزارش: معصومه امین زاده