در نشست تخصصی مسئولیت اجتماعی در سازمانهای مردم نهاد مطرح شد؛
ایدئولوژی بازار در ایران به امر اجتماعی ضربه زده است/ جامعه ما دچار ترومای ذهنی است
عضو هیئت علمی و استاد برنامه ریزی توسعه آموزشی عالی کشور گفت: یکی از نکاتی که به امر اجتماعی ضربه زده، ایدئولوژی بازار است، در ایران هیچگاه ساختار معجزه نکرده و همواره از پایین و از طریق افراد قناتهایی شکل گرفته و به حرکتی بزرگ پیش رفته است.
به گزارش ایلنا از تبریز، مقصود فراستخواه جامعه شناس، عضو هیئت علمی و استاد برنامه ریزی توسعه آموزشی عالی در نشست تخصصی مسئولیت اجتماعی در سازمان های مردم نهاد، با تشریح دو عامل فرسایش امور اجتماعی گفت: ایدئولوژی بازار و چشم دوختن به توسعه بوروکراتیک و ایدئولوژی های چپ سیاسی و مذهبی که کارهای عام المنفعه را تخدیر آمیز می خوانند، از عوامل مهم این فرسایش اند، در حالی که از عوامل توسعه اروپا و امریکا طبق سفرنامه های تاریخی، جدیت مردم این کشورها در امور مردمی از جمله خانه های مخصوص فقرا در محلات و انفاق و... است و همین موضوع، ریشه دموکراسی موفق امروز این کشورهاست.
استاد جامعه شناسی گفت: جامعه ما دچار ترومای ذهنی است و کما و فرسایش اجتماعی داریم که این عدم کنشگری، ایران را به مکان بازی بازیگران منطقه ای تبدیل می کند.
وی با بیان اینکه پایه اصلی توسعه ایران فرد هوشمند عامل و مبتکر است، گفت: یکی از رموز بقای ایران در برهه های مختلف تاریخی همواره رهبری و پیشگامی فردی بود که خودآگاهی متعالی داشت، انساندوست بود، با دیگران گروهی ایجاد می کرد در اجتماعهای کوچک و بزرگ و با ایجاد روابطی با نهادها و گروههای مختلف شبکههایی به وجود آورده و به سوی کنش اجتماعی حرکت می کردند.
اگر امر اجتماعی در ایران فعال نشود مسأله ایران حل نمیشود، تشکلها زمانی میتوانند باهم گفتگو کنند که با لذت استماع را پیدا کنیم.
مقصود فراستخواه گفت: متاسفانه در اینجا به قدری توجه ها به امور سیاسی بالا است که از دیدن امر اجتماعی غافل مانده ایم.
وی افزود: اموری چون همبستگی مردمی در محلات این شهر و همیاری جمعی برای بهبود شرایط زندگی و ... امور اجتماعی خوانده می شوند. مردم ما باید طبق امور اجتماعی، حق طلب و مشارکت جو باشند و احساس مسئولیت کنند.
فراستخواه با بیان اینکه نیمه گمشده خود را در دیگران جستجو کنیم، ما گمشده خود را در دیگر انسانهای جامعه پیدا کنیم، خاطرنشان کرد: امروز نگاه خطی در جوامع منسوخ شده و با شبکه مسایل رودررو هستیم، ساختار و عاملیت بطور توام از طریق تغییرات دانش ضمنی مردم، دچار ساختاربندی می شود
عضو هیئت علمی و استاد برنامه ریزی توسعه آموزشی عالی کشور ادامه داد: جامعه ما از تعادل خود خارج شده و امروز باید عاملان با ساختارسازی نو و تغییرساختار از طریق قدرت اجتماعی و به دست تشکلها جامعه را برای دگردیسی تازه ای سوق دهند
در ادامه جلسه، فیروز راد، جامعه شناس تبریزی اظهار داشت: ما آدمهای درکمند در جامعه کم نداریم، اما مشکل دراینجاست که درکمندهای ما دردمند، دلسوز و حلیم نیستند، تشکل مردمی باید حلیم و دردمند باشد.
وی با تاکید بر اینکه اساسا در جوامع امروزی رهبری واحد نمیتواند وجود داشته باشد، اذعان داشت: بشر در تجربه رهبری های واحد جوامع مختلف جهان در گذشته چه طرفی بسته که امروز دنبال وحدت رهبری بگردد.
راد ادامه داد: علم برای مسایل مختلف راه حل های متعدد دارد، دنبال وحدت به معنای سنتی کلمه نباید باشیم که اقتضاعات دنیای مدرن ما طالب کثرت کلمه است.
این جامعه شناس تبریزی خاطرنشان کرد: مهمترین مسئولیت اجتماعی تشکل ها برقراری ارتباطات اجتماعی است، یعنی ما به عنوان یک انسان با دیگری دم خور شویم و در اذهان دیگری نفوذ کنیم و چقدرفهم این دیگری امروزه مهم است
فیروز راد گفت: ارتباطات کیمیاست ، معجزه می کند، اینکه آدمی بتواند با انسانهای دیگر پیوند بخورد، چطور می توان فرهنگ شهروندی را توسعه داد اگر ارتباط معنوی قلبی و وجودی برقرار نشود.