ایلنا گزارش میدهد؛
صنعتی نشدن کشاورزی گلستان به یکی از مشکلات حوزه کشاورزی استان تبدیل شده است/خشک سالی مهمترین مشکل کشاورزی استان است
در سالهای اخیر بر اثر کمبود بارندگیها خشک سالیهای شدیدی در استان گلستان رخ داده و باعث از بین رفتن بسیاری از محصولات کشاورزی شده است. دولت در این شرایط باید اقدامات ویژهای برای رفع مشکلات کشاورزان انجام دهد.
به گزارش خبرنگار ایلنا از گرگان، در حال حاضر بیش از ۴۰ درصد جمعیت گلستان در روستاها زندگی میکنند و اقتصاد استان هم بر پایههای کشاورزی میچرخد. در سالهای اخیر خشک سالی شدیدی بر استان حاکم شده که باعث وارد شدن خسارت سنگینی به بخش کشاورزی شده است.
با شرایط خشک سالی فعلی کشاورزان استان نمیتوانند هزینههای جاری خود را تأمین کنند و شاهد مهاجرت روستاییان به شهرها و افزایش حاشیه نشینی شهری در گلستان هستیم که این خودش یک بحران جدی است.
در حال حاضر بیشتر کشت محصولات کشاورزی در گلستان به صورت سنتی انجام میشود و هنوز به سمت صنعتی شدن نرفته است و به یکی از مشکلات حوزه کشاورزی استان تبدیل شده است. دولت و مجلس باید کمک کنند تا کشاورزی گلستان به سمت صنعتی شدن برود و صنایع تکمیلی و تبدیلی وارد شود و باعث اشتغالزایی در استان شود.
دولت سیزدهم باید اقدمات جدی برای کشاورزی استان مانند زهکشی اراضی کم بازده، مبارزه با آفات و توجه به سیستمهای آبیاری نوین را انجام بدهد که باعث رشد تولید محصولات کشاورزی استان شود.
سال قبل یکسوم محصولات پاییزه کشاورزی در گلستان به دلیل خشکسالی و کمبودهای بارندگی برداشت نشد. گرمای هوا نیز باعث افزایش جمعیت آفات مکنده در مزارع پنبه و سویا میشود که خسارتهایی به کشاورزان استان وارد میکند.
دبیر خانه کشاورز استان گلستان در گفت وگو با خبرنگار ایلنا اظهارکرد: کشاورزی از مهمترین بخشهای نظام اقتصادی کشور است و گلستان قطب کشاورزی محسوب میشود. سال گذشته به دلیل خشک سالی به کشاورزان استان خسارتهای سنگینی وارد شد.
علی قلی ایمانی ادامه داد: کشت گلخانهای روشی پیشرفته است و راهی مطمئن برای رونق کشاورزی استان خواهد بود. توسعه گلخانهها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند و مسئولین استانی و کشوری باید حمایتهای ویژه از سرمایه گذاران انجام بدهند.
وی گفت: ایجاد گلخانههای بزرگ سرمایه زیادی میخواهد که همه کشاورزان نمیتوانند وامهای کلان بگیرند و در این شرایط مسئولان باید همکاری بیشتری برای توسعه گلخانه داران مقایس کوچک داشته باشند. میزان تولید در گلخانهها ۱۰ برابر بیشتر از کشت در فضای باز است.
وی افزود: به دلیل خشک سالی در استان کشت چغندر قند برای کشاورزان توجیه اقتصادی ندارد و این محصول پاییزه هم جز گیاهان آب بر است و کشاورز را مجبور خواهد کرد که چندین نوبت آن را آبیاری کند. ولی با توجه به آب بر بودن این محصول امسال در بیش از ۴ هزار هکتار از اراضی استان چغندر قند کشت میشود و حتی این احتمال وجود دارد که این محصول بیماریهای خاصی را در استان ایجاد کند.
۱۰۰ هزار هکتار گندم به دلیل خشک سالی از بین رفت
وی بیان کرد: متاسفانه قیمت نهادههای کشاورزی، کود، سم، ماشین آلات و ... با درآمد کشاورزان همخوانی ندارد و از طرفی خشک سالی یک مشکل جدی برای کشاورزان به وجود آورده است. سال گذشته در گلستان حدود ۱۰۰ هزار هکتار گندم به دلیل خشک سالی از بین رفت و متاسفانه امسال هم پیشبینی میشود چنین اتفاقی بیافتند. امیدواریم با مشکلاتی مانند خشکسالی، سیل و سایر حوادث در استان مواجه نباشیم.
وی تصریح کرد: کشت پاییزه استان در حال انجام است و کشاورزان به حمایتهای دولت نیاز دارند و بذر، سم و کود شیمیایی به موقع باید به دست کشاورز برسد که اگر به تاخیر بیافتد خسارت سنگینی به کشاورز و امنیت غذایی وارد میکند.
وی خاطر نشان کرد: سالانه بیش از پنج میلیون تن محصولات کشاورزی در استان تولید میشود و استان ۲۰۰ هزار بهره بردار کشاورزی دارد که ۱۵۰ هزارتای آنها در حوزه زراعی و باغی فعالیت میکنند.