شهردار شیراز در آیین نقش ماندگار مطرح کرد؛
بخشی از موزه بلدیه به نمایش آثار هنرمندان اختصاص مییابد / ایجاد روز بازار و بازارچههای فصلی صنایعدستی در شیراز
آیین «نقش ماندگار » با هدف پاسداشت و تجلیل از اساتید و پیشکسوتان حوزه صنایعدستی برگزار و از شش نفر از اساتید برجسته شهر شیراز تجلیل و قدردانی شد.
به گزارش ایلنا، شهردار شیراز در آیین نکوداشت و رونمایی از سردیس پیشکسوتان صنایعدستی و هنرهای سنتی شیراز با اشاره به گذشت چهارمین روز از هفته نکوداشت شیراز، اظهار داشت: امید است توانسته باشیم بخشی از حق، نام و آوازه شهر شیراز را ادا کرده باشیم.
محمدحسن اسدی گفت: در حاشیه این مراسم آیین رونمایی از سردیس شش استاد برجسته همچون گلریز خاتمی، بارغن، صدری، تجویدی، غلامی و منبتی در محل باغ جهاننما رونمایی میشود.
شهردار کلانشهر شیراز ادامه داد: شیراز را با یک آوازه میشناسند و این شهر یک نام و نشانی دارد و نمیتوان گفت که شیراز تنها متعلق به ایران و یا آسیا است، بلکه شیراز متعلق به تمام جهان است.
اسدی به دلایل دستیابی شهر شیراز به این آوازه و شهرت اشاره کرد و افزود: مسئولیت همه شهروندان و مجموعه شهرداری وظیفه سنگینی است تا بتوانیم آن را به درستی مدیریت کرده و تا به این شهر مقدس خدمترسانی شود.
او افزود: طی چندین سال است که بهعنوان شهر جهانی صنایعدستی معرفی و دبیرخانه آن به شهرداری شیراز واگذارشده است و راه طولانی برای این حوزه در پیش دارد. چراکه صنایعدستی از دل فرهنگ، هنر، سنت و آداب و رسوم برگرفتهشده است.
این مقام ارشد مدیریت شهری کلانشهر شیراز شیراز در این مراسم با اعلام آمادگی حمایت از دستساختههای هنرمندان و دانش هنرمندان عرصه صنایعدستی، افزود: شهرداری پس از 80 سال پس از اسکان در ساختمان قدیم خود در میدان شهدا به ساختمان جدید منتقل شد و ساختمان قدیم به موزه بلدیه تبدیل شد و این قول را میدهیم که بخشی از ساختمان این موزه به نمایش و ارائه آثار هنرمندان اختصاص یابد.
اسدی همچنین در این مراسم از معاون فرهنگی خود خواست تا به جد موضوع بهرهبرداری از فاز اول موزه بلدیه را تا پایان سال جاری دنبال کند.
او ادامه داد: شهرداری شیراز در یک دهه گذشته تلاش کرد و در بافت تاریخی و فرهنگی در محور سنگ سیاه بازارچه هنر را احداث کند.
شهردار شیراز اضافه کرد: این بازارچه هماکنون با بیش از ۷۰ غرفه سنتی در بافت قدیمی و تاریخی ساخته و به اتمام رسید و پسازآن شرکت دولتی توسعه گردشگری متولی سایر اقدامات شد تا در حوزه خدماترسانی موارد لازم را انجام دهد.
اسدی با تأکید بر اینکه بازارچه هنر تنها مختص به هنر و صنایعدستی است و نباید به دیگر حوزهها اختصاص داده شود، گفت: طی یک دهه گذشته نیز باغ هنر و بخشی از آن به خانه هنرمندان تبدیل و اختصاص دادهشده است.
این مقام ارشد شهری با بیان اینکه باید به دنبال ایجاد روز بازار و بازارچههای فصلی صنایعدستی در شهر شیراز باشیم، افزود: با توجه به بازارهای هفتگی و روزانهای که در شهر شیراز برپا میشود، راهاندازی این بازارها مورد استقبال شهروندان قرار خواهد گرفت و نیاز است ایجاد یک فضای ساماندهی شده ویژه بازارچههای فصلی و روز بازارها در شیراز در دستور کار باشد.
اسدی تصریح کرد: باید در صنایعدستی همچون خاتمکاری، مس گری، منبتکاری که به اسم و منتسب به شیراز است چندین المان و نماد طراحی و در میدانها و معابر اصلی شهر نصب شود و این در حالی است که در این موضوع به کمک اساتید حوزه صنایعدستی نیازمند هستیم.
او با بیان اینکه این حداقل اقدامی است که برای اساتید میتوان انجام داد، افزود: باید قدردان هنرمندان و پیشکسوتان باشیم که در این راستا یکی از دهها برنامهای که شهرداری شیراز در هفته شیراز جاری تدارک دید این برنامه بود.
شهردار شیراز با بیان اینکه امید است کلانشهر شیراز که بهعنوان شهر جهانی صنایعدستی انتخاب و دبیرخانه آن به شهرداری واگذارشده است، گفت: امید که بتوانیم رسالت خود را در برابر تاریخ، مردم و تمام مواردیکه امروز ما میراث دار آنها هستیم نقش درستی ایفا شود.
اسدی همچنین درخصوص برنامههای حمایتی از آثار هنرمندان عرصه صنایعدستی، گفت: با توجه به فضاهای ایجادشده برای تولید و عرضه محصولات صنایعدستی در مکانهایی همچون باغ هنر و بازارچه هنر در محلات تاریخی شیراز، وظیفه شهرداری است تا در کنار سایر دستگاههای اجرایی در استان حمایت لازم از تولید آثار اساتید داشته باشند.
اختصاص یک طبقه از ایستگاه مترو وکیلالرعایا به تولید و عرضه محصولات صنایعدستی از دیگر موضوعات مورداشاره شهردار شیراز در این جلسه بود.
تولید محصولات صنایعدستی عامهپسند باشد
در ادامه آیین نقش ماندگار، معاون گردشگری و زیارت استانداری فارس با اشاره به رونمایی از سردیس اساتید برجسته حوزه صنایعدستی، عنوان کرد: رونمایی از سردیس اساتید برجسته حوزه صنایعدستی در شیراز یکی از اقدامات فاخری بود که شیراز به آن نیاز داشت.
محمد فرخ زاده گفت: طی چند روز گذشته هیئتهای مختلفی از سایر کشورهای جهان به فارس و شیراز سفرکرده که تأکید همه این نمایندگان انتقال فرهنگ از طریق رویکرد صنایعدستی بود.
معاون گردشگری و زیارت استانداری فارس همچنین به برپایی بازارچههای صنایعدستی در ایام نوروز در سطح استان اشاره و عنوان کرد: بر اساس آمار ارائهشده این بازارچهها بیش از سه هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کرد.
راهاندازی بازارچههای صنایعدستی در جریان برگزاری بازیهای جام جهانی در کشور قطر از دیگر موضوعات مورداشاره معاون زیارت و گردشگری استانداری فارس بود و ادامه داد: این کار خواستگاه ارزشمندی دارد و ریشه در آداب و سنن و گذشته ما دارد و بهعنوان یک امانت به آن نگاه میشود که باید به نسل آینده منتقل کرد و اینیک وظیفه انسانی و ساختاری است که همه باید برای تلاش کنند.
فرخ زاده یادآور شد: کار هنر آسان نیست و بهشدت طاقتفرسا، خلاق و نوآورانه است که دارای نگاهی کاملاً متفاوت بوده که درنهایت موجب خلق اثر، مسرت و نگاهی متفاوت در حوزه اجتماعی باشد.
این مقام حوزه گردشگری در فارس تأکید کرد: در شهر شیراز باید بتوان محصولات باکیفیت تولید کرد که عامهپسند باشد. از سوی دیگر صنایعدستی باید به سبد کالای خانوار و دکوراسیون منازل اضافه شود و این نکته حائز اهمیت است که آثار صنایعدستی بهگونهای طراحی و سطر بندی شود که برای تمام دهکها قابلاستفاده بوده و بتوان در سبد کالای فرهنگی خانوار از آن استفاده شود.
صنعتی و اقتصاد کردن هنر باید روی دهد
معاون فرهنگی شهرداری شیراز هم در این آیین گفت:با توجه به اینکه شیراز، عنوان شهر جهانی صنایع دستی را دارد، یکی از پیشنیازهای این عنوان تجلیل از پیشکسوتان و فعالان این عرصه است که در همین راستا نیز امروز آیین تجلیل و رونمایی از ۶نفر از پیشکسوتان این عرصه را داشتیم.
محمدعلی چوبینی ادامه داد: در کنار این، ما نامگذاری برخی معابر به نام پیشکسوتان و هنرهای آنها و نیز نصب المانهای مختلف را هم باید در دستور کارمان داشته باشیم.
او با اشاره به اینکه شیراز گوهرهای بسیاری در عرصههای مختلف هنری دارد، در خصوص دغدغههای اقتصادی هنرمندان گفت: امروز به مناسبت هفته شیراز در این برنامه، رونمایی از پوستر نذر هنر را داشتیم که بر اساس آن درآمد حاصل از فروش محصولات هنرمندان صرف آزادی زندانیان غیر عمد میشود و در طول سال هم ادامه دارد.
به اعتقاد این مقام فرهنگی مدیریت شهری شیراز؛ اگر در حوزههای مختلف به اقتصاد هنر توجه درست نشود، هنر رو به فراموشی میرود، اما در این بین با توجه به قیمت بالای برخی محصولات، یک اتفاقی که در شیراز باید بیافتد، صنعتی و اقتصاد کردن هنر است، به آن معنا که نه از کیفیت آثار کم شود نه قیمتها طوری باشد که خریداران خاص تنها بتوانند از این آثار استفاده کنند.
معاون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز گفت: البته باز هم تایید داریم، نباید هنر را تحت تأثیر مواردی که هویتش از دست دهد، قرار داد و از کیفیت نباید کم شود، اما جنبه اقتصاد عمومی آن هم باید مورد توجه قرار گیرد.