رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی استان:
افزایش ریزگرد و طوفان در طارم سفلی با تخریب پوشش گیاهی در منطقه/ضرورت همکاری سه استان
رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی استان قزوین گفت: به دلیل تخریب پوشش گیاهی آبهایی که به سد منجیل وارد میشود همراه با رسوبات است که این رسوبات در فصل گرما و به دلیل شدت وزش بادها به شکل ریزگردها و طوفان طارم سفلی را تحت تاثیر قرار میدهد.
به گزارش خبرنگار ایلنا در قزوین سلطانی با اشاره به علتهای بروز ریزگرد در طارم سفلی گفت: آب پشت سد منجیل از دو رودخانه شاهرود و قزل اوزن تامین میشود که به دلیل تخریب پوشش گیاهی اعم از کندن بوتهها و قطع غیرمجاز درختان در بالا دست آب همراه با مقدار زیادی رسوبات به پایین دست منتقل میشود.
رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی استان قزوین ادامه داد: در فصلهای گرم و خشک که میزان آب سد کاهش پیدا میکند رسوبات در حاشیه سد و رودخانه ظاهر میشود و به دلیل وزش شدید باد در این منطقه تا حدود 95 کیلومتر بر ساعت هم میرسد رسوبات به شکل ریزگردها و غبار در سطح منطقه پخش میشود.
وی عنوان کرد: این ریزگردها برای باغات، مزارع و افراد ساکن در منطقه اثرات زیان بار بسیاری را به همراه دارد و در برخی مناطق مانند میرخوند و سیاهپوش به شکل طوفانی و تونلی ظاهر میشود و حتی تا محدوده آراسنج و تاکستان هم ادامه دارد.
این مسئول درباره اقدامات عملی انجام شده در مقابله با این پدیده گفت: کار کردن حفاظتی در بستر رودخانه و حریم سدها جز وظیفه وزارت نیرو است و منابع طبیعی در این حوزه مسئولیتی ندارد، حتی اگر نهال کاری و بوته کاری در حاشیه سد انجام شود هم در فصل بارندگی و با افزایش حجم این این نهالها به زیر آب رفته و برای سال بعد کارکرد خود را از دست میدهند، مالچ پاشی نفتی هم مطرح نیست و مالچ پلاستیکی هم هزینههای بسیار بالایی دارد.
وی ادامه داد: باتوجه به اینکه اثرات این ریزگردها سه استان را در بر میگیرد قزوین به تنهایی نمیتواند اقدام موثر انجام دهد و نیازمند همکاری سه استان و تخصیص اعتبارات ویژه ملی در این حوزه هستیم.