مسئول بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی:
احتمال بومی شدن بیماری «سالک» در استان مرکزی نگران کننده است
مسئول بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی گفت: احتمال بومی شدن بیماری «سالک» در استان مرکزی وجود دارد و این مسئله نگران کننده است. در صورت مشاهده هر زخمی که بیش از 2 هفته به طول بینجامد باید به پزشک مراجعه کرده و با گرفتن نمونه از زخم و بررسی های میکروسکوپی، درمان زیرنظر پزشک انجام شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علی منصوری افزود: سالک بیماری بومی استان مرکزی نیست و از دیگر شهرها وارد استان میشود، اما شناسایی چند مورد در شهرستان های ساوه و محلات، تغییرات اقلیمی، خشکسالی های پی در پی و نزدیکی جوندگان به مناطق روستایی و مسکونی می تواند بومی شدن این بیماری را در سطح استان مرکزی به دنبال داشته باشد. مهمترین کانون سالک در سطح کشور، استان اصفهان است.
وی ادامه داد: «لیشمانیا» یا سالک یک بیماری قدیمی است که در بیش از 70 درصد از کشورهای جهان شیوع دارد و سالیانه ابتلای یک تا 2 میلیون نفر در جهان گزارش و ثبت می شود. بیشترین آلودگی در شهر کابل واقع در افغانستان مشاهده شده است. بیش از 90 درصد از موارد لیشمانیوز پوستی در افغانستان، ایران، سوریه، برزیل، عربستان و آمریکای جنوبی مشاهده شده و در ایران سالیانه بیش از 20 هزار نفر به سالک پوستی مبتلا می شوند.
مسئول بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی اظهار داشت: بیماری سالک دارای 2 نوع شهری و روستایی است. نوع روستایی این بیماری که به سالک مرطوب شهرت دارد، دارای خصوصیات مرطوب و دارای ترشحات زیاد است و عموماً دیرتر درمان میشود و دوره نهفتگی آن 41 هفته است. نوع شهری این بیماری نیز که به سالک خشک مشهور است، ترشحات کمی دارد و دوره نهفتگی آن 62 ماه است. مخزن این بیماری در نوع خشک، انسان و برخی موارد گوشتخواران مانند سگ و در نوع مرطوب، انسان و جوندگان است. در خصوص علائم و تشخیص این بیماری نیز بزرگی کبد، طحال، تب و تغییر رنگ پوست از علائم این بیماری هستند که نمونه برداری از کبد، طحال و مغز استخوان از راه های تشخیص آن است.
منصوری تصریح کرد: برای پیشگیری از بیماری سالک باید همکاری بین بخشی تقویت شده و افزایش یابد. در این راستا لایروبی کانال ها، جمع آوری صحیح زباله های شهری و روستایی و دفن بهداشتی آن، نوسازی اماکن مسکونی و تخریب خرابه ها، جونده کشی و کنترل، سم پاشی و مه پاشی و جمع آوری و معدوم سازی سگ های ولگرد و استفاده از لباسهای پوشیده و نصب توری فلزی جهت درب و پنجرهها و استفاده از پشه بندهای معمولی و پشه بندهای آغشته به سم و استفاده از پمادها و مواد دور کننده حشرات و آموزش نکات و مطالب مورد نیاز به مردم و پرسنل بهداشت و درمان، رابطه مستقیم با کنترل بیماری سالک دارد و کلیه دستگاه های مرتبط در این امر دخیل هستند.