سال گذشته در همدان ۴۱۰ تن گل محمدی برداشت شد؛
سهم کم استان همدان در صادرات گل محمدی/ گلایه باغداران از قیمت پایین خرید از سوی دولت و دلالان
سال گذشته 301هکتار باغ گل محمدی در استان همدان وجود داشت که از این سطح 410 تن محصول برداشت شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا از همدان، اگرچه همه کاشان را قطب گل محمدی و گلاب گیری میدانند اما همدان شرایط اقلیمی کشت گل محمدی را داشته و از قدیم کاشت این گیاه در مساحتهای کوچک انجام میشده و در سال های اخیر احداث باغات گل محمدی در استان همدان به صورت اقتصادی و هدفمند در برنامه کاری جهادکشاورزی قرار گرفته است و امروزه شاهد توسعه باغات گل محمدی در مساحت های بالا در این استان هستیم.
در حال حاضر بسیاری از باغداران شهرستانهای همدان که شرایط کاشت این گیاه را دارند به سمت احداث باغات گل محمدی رفته و شهرستان بهار و ملایر دو شهرستان پیشرو در کشت گل محمدی در استان همدان هستند که از سال های گذشته شروع به احداث باغات گل محمدی کردهاند.
همدان به سمت ایجاد زنجیره تولید گل محمدی گام برداشته است اما باید دید تا چه حد در این راه موفق خواهد بود اما مسئله مهم در تولید گیاهان دارویی در استان جلوگیری از خام فروشی این محصولات است چراکه متأسفانه همدان اگرچه جایگاه خوبی در تولید گیاهان دارویی دارد اما سهم بسیار کمی در صادرات این محصولات داشته و صنایع تبدیلی قوی در این عرصه ندارد.
معاون مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان همدان در حاشیه بازدید از مزارع کشت گلمحمدی مربوط به (شرکت گیاهنوش فاخر هگمتان )با تأکید بر اینکه در استان همدان از نظر شرایط اقلیمی مشکلی برای کشت گل محمدی وجود ندارد، اظهار کرد: در سال 99 در استان همدان 301هکتار باغ گل محمدی در استان وجود داشت که از این سطح 410 تن محصول برداشت شد.
رحیم بیات با بیان اینکه بهترین زمان کاشت گل محمدی از اواخر اسفند تا اواخر اردیبهشت است، ادامه داد: استان همدان از نظر محصولات باغی یکی از استان های خوب کشور است و با توجه به اینکه گیاهان باغی سردسیر در استان عملکرد خوبی داشته اند کشت گل محمدی نیز این شرایط را دارد.
وی با بیان اینکه از گلبرگ، غنچه خشک شده، اسانس و گلاب به دست آمده از گل محمدی میتوان در صنایع مختلف به کار برد، افزود: از اسانس گل محمدی در صنعت داروسازی، لوازم آرایشی و بهداشتی و مواد غذایی میتوان استفاده کرد.
بیان کرد: بهترین زمان برای برداشت گل محمدی قبل از طلوع آفتاب است چراکه در این زمان بیشترین میزان اسانس در گل وجود دارد.
گلایه باغداران از قیمت پایین خرید گلمحمدی و نبود حمایت
مهرداد میرزایی از تولید کنندگان گلاب ونهال گلمحمدی و کشت زعفران در استان همدان اظهار داشت: یک واحد تولیدی دارم که با سرمایه حدود 3میلیارد تومان آن را راهاندازی کردم که توانایی تولید 300 تن گلاب را در سال دارد اما اکنون گلاب تولیدی را به دلیل نبود سامانه بسته بندی مناسب در گالنهای 20 لیتری ذخیره میکنم زیرا توان تامین سامانه بسته بندی را ندارم و باید از بانکها سرمایه در گردش بگیرم که فعلا به دلیل دریافت تسهیلات در گذشته امکان آن وجود ندارد.
وی افزود: برخی بانکها هم وام میدهند که سود 16 تا 18 درصد دارد و برای من تولید کننده جز ضرر چیزی نیست باید توان بازپرداخت این تسهیلات را داشته باشم پس باید دولت حمایت کند و تسهیلات در گردش با سود کمتر در اختیار تولیدکننده قرار دهد تا تولید کننده ها مجبور نباشند گلاب خود را به صورت فلهای به بازار عرضه کنند.
این تولیدکننده گلاب در همدان گفت: از بانکی که وام برای راهاندازی واحد تولیدی گرفتم از همان نخستین مبلغ پرداختی وام؛ قسطش را هم تقاضا کردند در حالی که باید به تولیدکننده فرصت بدهند تا واحدش را راهاندازی کند(داشتن تنفس بازپرداخت تسهیلات) با به سود رسیدن واحد تولیدی تولیدکننده هم توان پرداخت اقساط را خواهد داشت و مشکلی برای تولیدش ایجاد نمیشود و چرخ تولید با سرعت بیشتری میچرخد.
میرزایی افزود: واحد تولید من به غیر از گلاب توان تهیه و فرآوری سایر محصولات گیاهی مانند زعفران را هم دارد و به صورت غیرمستقیم برای 120 نفر شغل ایجاد میکند. اما حالا با این وضعیت حدود 10 نفر در آن کار میکنند.