در گفت و گو با ایلنا مطرح شد:
10 دشت استان چهارمحال و بختیاری ممنوعه و بحرانی هستند/"دهنو" دشت است نه تالاب / تبعات انتقال آب به فلات مرکزی غیر قابل جبران است
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه 10 دشت استان چهارمحال و بختیاری ممنوعه و بحرانی هستند، گفت: تالاب ها طبق ماده 16 قانون حفاظت بهسازی محیط زیست در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارند و این در حالی است که "دهنو" به عنوان تالاب در لیست تالاب های استان چهار محال و بختیاری قرار نگرفته است.
شهرام احمدی در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، اظهار داشت: تمامی تالاب های ایران لیست دارند و بر اساس مصوبه مورخه بیست و هفتم بهمن ماه سال 1397 که آخرین مصوبه هیات وزیران در خصوص لیست تالابهای درون سرزمینی کشور بود، درباره تالابها تصمیم گیری شد که طی آن "دهنو" جزو تالاب های استان چهارمحال و بختیاری محسوب نشد.
"دهنو" دشت است نه تالاب
وی افزود: شاید در دهه های گذشته برخی از نقاط استان مانند خانمیرزا تا قبل از انقلاب تالاب بوده اما به واسطه واگذاری هایی که در آنجا شد بسیاری از آنها دیگر تالاب محسوب نمی شوند. جهاد کشاورزی در گذشته بسیاری از دشت های استان را که تالاب نبودند را جهت کشاورزی به کشاورزان واگذار کرد.
وی ادامه داد: تالاب ها طبق ماده 16 قانون حفاظت بهسازی محیط زیست در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارند و این در حالی است که "دهنو" به عنوان تالاب در لیست تالاب های استان چهار محال و بختیاری نیست و بهتر است دشت نامیده شود.
دشت های استان از دهه 60 ممنوعه هستند
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان چهارمحال و بحتیاری عنوان کرد: متاسفانه این استان به دلیل خشکسالی های چند سال اخیر و کاهش بارندگی ها هم اکنون نزدیک به 30 درصد نسبت به میانگین بلند مدت کشوری کاهش بارندگی دارد و در اکثر دشت ها افت آب های زیر زمینی وجود دارد. امیدوارم با برنامه های مدیریتی که همه دستگاه های تخصصی خواهند داشت این کمبودها جبران شود. در استان دشت هایی وجود دارد که از دهه 60 ممنوعه هستند. "دهنو" جزو سفید دشت است که از سال 1364 به دلیل افت آب های زیر زمینی ممنوعه اعلام شده است. وقتی میزان برداشت آب از مصارف کشاورزی بیشتر شود باعث افت آب و ممنوع اعلام شدن استفاده از آن می شود.
وی اضافه کرد: از 11 دشت اصلی در استان متاسفانه 10تالاب ممنوعه و بحرانی هستند. خشکسالیهای اخیر، مباحث انتقال آب و بسیاری مباحث دیگر باعث شده که استان چهارمحال و بختیاری در وضعیت کم آبی قرار بگیرد. متاسفانه وضعیت دشت های استان مناسب نیست که البته باید این موضوع را دستگاه های متولی و متخصص نظر مورد بررسی قرار دهند.
احمدی در بخش دیگری از صحبت های خود به وضعیت تالاب های استان اشاره کرد و گفت: تالاب های چغاخور، گندمان، چال تر ، چال خشک، علی آباد و سولقان بر اساس آخرین مصوبه هیات وزیران هم اکنون از وضعیت مناسبی برخور دارند. به رغم خشکسالی های اخیر با همکاری که سایر ادارات، جوامع محلی، دستگاههای دولتی و مسئولان استان با سازمان و اداره کل خفاظت محیط زیست استان داشتند، سازمان حفاظت محیط زیست در اقدامی مناسب توانست با تدوین و تصویبی که در طرح های جامع حفاظت از تالابها شکل گرفت میزان آب شان را افزایش دهد.
وی افزود: تالاب گندمان حدودا صد در صد، سولقان حدودا 60 درصد و چغاخور 65 درصد آبگیری شدند که همگی از شرایط مناسبی برخوردارند.
هیچ مجوزی از سوی محیط زیست برای انتقال آب بهشت آباد صادر نشده است
مدیر کل حفاظت محیط زسیت استان چهارمحال و بختیاری به موضوع انتقال آب بهشت آباد نیز اشاره کرد و گفت: برای طرح انتقال آب به فلات مرکزی تاکنون هیچ مجوزی مبنی بر اجرای این پروژه از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست استان صادر نشده است. این پروژه اگر اجرایی شود قطعا آثار منفی هم بر محیطزیست انسانی، طبیعی، تنوع زیستی، تشدید کانونهای گرد و غبار داخلی، ایجاد کانونهای جدید و همچنین مشکلات کشاورزی، اجتماعی و امنیتی را به وجود خواهد آورد که دستگاههای متولی باید در این باره بررسیهای بیشتری انجام دهند.
احمدی در پایان گفت: اگر طرح انتقال آب به فلات مرکزی اجرایی شود در همه زمینه ها مشکل ایجاد خواهد شد. استان چهارمحال و بحتیاری در این زمینه در دهه های گذشته طرح انتقال آب از تونل اول و دوم کوهرنگ را داشته است. این طرح انتقالها عوارضی منفی در محیط زیست منطقه بر جای گذاشته است که واقعا غیرقابل جبران است و وقتی مشکلات زیست محیطی و اجتماعی به وجود بیاید و معیشت و اشتغال مردم در زمینه کشاورزی با مشکل روبرو شود یکی از تبعات آن می تواند مهاجرت اهالی به حاشیه شهرهای بزرگ باشد.