محمد کلباسی در گفتگو با ایلنا:
آثار منتشر نشدهی زیادی دارم
من آثار منتشر نشده زیادی دارم که فعلآ امکان انتشار آنها وجود ندارد. این داستانها هیچگونه نگاه سیاسی ندارند و مشخص نیست چرا اجازهی انتشار نمییابند.
ایلنا: محمد کلباسی؛ نویسنده از بلاتکلیف بودن وضعیت منتشر شدن آثارش خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، کلباسی دربارهی آخرین اثر منتشر شده خود با اسم «نوروز آقای اسدی» گفت: این کتاب اوائل تابستان سال گذشته منتشر شد. نسخهی اولیهی این اثر شامل ۱۴ داستان بود که در نهایت و پس از مدت طولانی، تنها ۶ داستان آن امکان انتشار دریافت کرد و توسط انتشارات چشمه منتشر شد.
او افزود: دلیل حذف این داستانها را نمیدانم و هیچوقت جواب مشخصی به ما ندادند. مثلآ داستانی بوده که زمان آن مربوط به قبل از انقلاب بوده؛ زمانی که مسئلهی حجاب توسط خیلیها رعایت نمیشد. در این داستان در جایی، شخصی نیمه دیوانه در یک مغازه به موی سر دختری دست میزند. نمیدانم، شاید برای این مسئله بوده که این داستان حذف شده است. این داستان را برای هر کسی خواندم، دلیل حذف شدنش را نمیفهمید. بعضی از داستانهای حذف شده پیش از این در مجلات چاپ شده بودند و عکسالعمل و مشکلی هم در پی نداشتهاند.
این نویسنده بحث اعمال سلیقه را در بررسی آثار در وزارت ارشاد دخیل میداند و میگوید: افرادی که در وزارت ارشاد هستند، با دید خاصی به ادبیات و هنر و فرهنگ نگاه میکنند. من تصور نمیکنم نگاه و دید کلی حاکم بر کشور هم همین باشد و گویی به سلیقه و طرز تفکر خاص وزیر و دستاندرکاران و زیردستان او مربوط میشود.
کلباسی ادامه داد: مگر انتشارات «چشمه» چه مشکلی داشته که با این سرنوشت روبرو شده است؟ آقای کیائیان برای نشر ایران زحمات زیادی کشیدهاند و به قول معروف از قدمای این جریان بودند. انتشارات چشمه کتابهای زیادی دارد و قراردادهای زیادی با نویسندگان بسته و مشخص نیست تکلیف آنها چه میشود. در مورد انتشارات «آگاه» هم چنین اتفاقی رخ داده است. الان مشخص نیست کتابهای من که در نشر «چشمه» و «آگاه» منتشر شدهاند، برای تجدید چاپ چه وضعیتی خواهند داشت و مثلآ تا جایی که خبر دارم همین کتاب «نوروز آقای اسدی» در بازار وجود ندارد و نمیدانم تجدید چاپ آن چگونه انجام خواهد شد.
او افزود: شاید کاری که بتوان انجام داد این است که کتاب را به ناشر دیگری سپرد، اما خیلی از ناشران هم حاضر به ریسک کردن برای انتشار این آثار نیستند، چون ممکن است برای آنها هزینههایی در پی داشته باشد. من آثار منتشر نشده زیادی دارم که فعلآ امکان انتشار آنها وجود ندارد. این داستانها هیچگونه نگاه سیاسی ندارند و مشخص نیست چرا اجازهی انتشار نمییابند.
این نویسنده دربارهی شرایط انتشار آثار منتشر نشدهاش گفت: مثلآ این روزها داستان نیمه بلندی را به اسم «احضار عمه حاجی به دادگاه» پاکنویس کردهام که فکر میکنم باید در مجلهای به چاپ برسد. به هر حال شاید تنها کاری که بتوان برای این داستانها انجام داد، همین انتشار آنها در نشریات و مجلات است که البته این کار هم ممکن است برای نشریات مشکلاتی را در پی داشته باشد که چرا داستانهایی که از وزارت ارشاد مجوز نگرفته را منتشر کردهاند.
کلباسی در پایان ابراز امیدواری کرد که در دولت جدید و وزارت ارشاد بعدی، تجدید نظری در این نوع نگاه و موضعگیری با ادبیات و فرهنگ ایجاد شود تا وضعیت کار در این حوزهها تغییر کند.