دیوارها به زشتی شهر افزودهاند
امروز بسیاری از تصاویر شهری تبدیل به زبالههای شهری شده است و حتی تاثیر مخرب آنها از زبالههای شهری نیز بیشتر است.
ایلنا: صادق تبریزی معتقد است که تصاویر موجود روی دیوارها امروز باعث زشتی شهر شدهاند.
صادق تبریزی(مجسمه ساز و نقاش) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اشاره به این موضوع و تاریخ نقاشی دیواری در ایران گفت: در زمان دفاع مقدس روی دیوارها تصاویری توسط شهرداری نقاشی میشد که به حال و هوای آن روزها ارتباط داشت اما بعد از جنگ این تصاویر کمتر شد و کارهایی روی دیوارها نقش بست که بسیار متفاوت بود.
وی ادامه داد: آثاری که در زمان دفاع مقدس طراحی و نقش بندی شد دارای پیامهای بود که تاثیر گذار بود و هر چند شاید زیبایی خاصی نداشت اما حاوی پیامهایی بود و با هدف انتقال یک مفهوم مشخص طراحی شده بود. اما آثاری که بعد از جنگ به روی دیوارها نقش بست فارغ از این هدف بود و هیچ زیبایی نداشت. نه ترکیب بندی لازم را دارا بود و نه انسجام و اصول طراحی را رعایت کردند.
تبریزی با تقسیم این آثار به دو بخش رنگ روغن و کاشی کاری افزود: آثاری که با رنگ روغن بر روی دیوراها کشیده میشود یک ماهه یا دوماهه از بین میرود و به دلیل گرد و غبار و تاثیرات آب و هوایی تبدیل به یک تصویر زشت میشود و نیاز به زحمت بسیاری برای بازسازی دارد و معمولا بیشتر از سه ماه جذابیت ندارد.
وی ادامه داد: آثاری هم که بوسیله کاشی طراحی شده است هر چند ماندگاری بیشتری دارد اما اصولا با فضای شهری و شهروندان هیچ ارتباطی ندارد و مردم به آن دافعه پیدا میکنند.
تبریزی با ذکر مثالی ادامه داد: اجرای آثار به وسیله کاشی تجربه نو و جدیدی نیست در سالهای قبل کارخانه کاشی سعدی خروجی آیت الله صدر به همت را کاشی کاری کرده بود و به همین دلیل مردم آنجا پیچ حمام میگفتند.
وی ادامه داد: این نظر نشان میدهد که کاشی کاری برای فضای شهری مناسب نیست از جهت دیگر کسانی که این تصاویر را با کاشی ترسیم میکنند از کمپوزوسیون و ترکیب بندی اطلاعی ندارند. مثلا اگر نقش اسب را ترسیم میکنند از آناتومی اسب خبر ندارند.
تبریزی؛ مشکل اصلی را در مدیران شهرداری میداند و ادامه میدهد: شهرداری تهران یک هیات امنا دارد که افرادی خاص در آنجا عضو هستند و به نظرات دیگران اهمیتی داده نمیشود.
وی با تاکید به اینکه باید به نظر هنر مندان اهمیت داده شود؛ افزود: یک شب از ما در باغ شهران دعوت شد و ما نظرات خود را بیان کردیم اما اصلا به نظر ما هیچ اهمیتی داده نشد و انگار این نظر خواهی فقط برای خالی نبودن عریضه بوده است.
تبریزی افزود: آنچه امروز روی دیوارها دیده میشود قابل تحمل نیست و بعضا دیوارهای که سیمانی است اما گیاه از کنار آنها در آمده است زیباتر از دیوارهای است که شهرداری روی آنها نقاشی کشیده است. امروز بسیاری از تصاویر شهری تبدیل به زبالههای شهری شده است و حتی تاثیر مخرب آنها از زبالههای شهری نیز بیشتر است.
وی تاکید کرد: امروز فقط آگهیهای تجاری قابل تحمل است آن هم به این دلیل که یک هدف تجاری و تبلیغاتی را دنبال میکند و این تصاویر دیگر نه تنها از غمهای مردم کم نمیکند بلکه غمهای آنها را زیاد میکند.