معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی:
فرزندخواندگی "۱۶۰ کودک دارای بیماری خاص"/ برخورد قاطع سازمان بهزیستی با خرید و فروش کودک
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور با ارائه توضیحاتی در خصوص فرزندخواندگی از برخورد قاطع با موضوع خرید و فروش کودک خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حبیبالله مسعودی فرید، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور درباره موضوع فرزندخواندگی و مقابله سازمان بهزیستی با پدیده شوم خرید و فرورش نوزاد گفت: همانطور که میدانید موضوع فرزندخواندگی در همه جای دنیا از موضوعات بسیار پراهمیت است و همه دولتها نظارت خاص و ویژهای بر آن داشته و قوانین سختی نیز برای فرزندخواندگی در نظر گرفتهاند.
وی با بیان اینکه بعد از سپردن کودک به خانواده وضعیت او همچنان رصد میشود، ادامه داد: وقتی کودکی وارد یک خانواده میشود باید آن خانواده صلاحیت لازم از همه لحاظ به ویژه از لحاظ سلامت اخلاقی و روان را دارا باشد. همچنین خانواده باید صلاحیت و توان لازم برای نگهداری کودک را داشته باشد و خانواده دارای سوء سابقه نبوده و همچنین اعتیاد به مواد محرک و مخدر نداشته باشند همچنین از تمکن مالی لازم برای نگهداری از کودک برخوردار باشد.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: قانون سال ۱۳۹۲ مجلس شورای اسلامی نسبت به قانون سال ۱۳۵۳ درخصوص فرزندخواندگی بسیار مترقیتر است چراکه امکان فرزندخواندگی را بسیار بیشتر کرده است. آمار و ارقام سازمان بهزیستی نیز نشان دهنده این است که تقریبا هر ساله بین ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش تعداد کودکان فرزندخوانده را شاهد بودیم. در حال حاضر نیز نزدیک به ۱۷۰۰ تا ۲ هزار نفر در سازمان بهزیستی به انواع مختلف فرزندخواندگی به خانوادهها سپرده میشوند.
فرید تصریح کرد: نکته مهم و حائز اهمیت این است که در قانون جدید که در سال ۱۳۹۲ در مجلس شورای اسلامی مصوب شده و آییننامههای آن در سال ۱۳۹۴ به تصویب هیات دولت رسید، خانوادههایی که دارای فرزند هستند نیز میتوانند برای سرپرستی یک کودک بی سرپرست اقدام کرده و او را به فرزندخواندگی بگیرند و یا اگر کودکی دارای پدر و مادر بوده اما عدم صلاحیت خانواده برای قاضی احراز شود می توانند با اعلام حکم سلب حضانت کودک به یک خانواده به عنوان فرزندخوانده واگذار شود.
وی ادامه داد: همچنین در گذشته کودکان زیر سنین ۱۲ سال به فرزندخواندگی سپرده میشدند اما در قانون جدید احتمال فرزندخواندگی تا ۱۶ سالگی نیز وجود دارد و استقبال مردم از این موضوع بسیار بوده است به طوری که در سال گذشته نزدیک به ۱۶۰ کودک دارای بیماری خاص به فرزندخواندگی سپرده شده و همچنین ۱۳۰ کودک دختر را نیز خانمهای مجرد بالای ۳۰ سال به فرزندخواندگی پذیرفتند.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: اخیرا نیز مواردی در خصوص فروش کودک و نوزاد مطرح شده است. این موارد کاملا غیرقانونی است و هم فروشنده کودک و هم خریدار تحت پیگیرد قانونی قرار میگیرند این موارد میتواند حکم قاچاق کودک را نیز داشته و ما در این زمینه جلساتی با پلیس فتا و قوه قضاییه و دادستانی برگزار کردهایم و این جلسات تداوم دارد تا برخورد قاطع با افرادی که در خرید و فروش کودک نقش دارند، صورت گیرد.
فرید تصریح کرد: همچنین فرآیند فرزندخواندگی یک فرآیند مشخص است و تقریبا اکثر افرادی که اقدام به خرید کودک میکنند شرایط و صلاحیت لازم را را ندارند. در بسیاری از کشورها مقررات سختگیرانهتری برای فرزندخواندگی در نظر گرفته شده است به طور مثال وضعیت پرداخت مالیات توسط خانوادهای که متقاضی فرزندخواندگی است نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
وی درباره نظارتهای سختگیرانه قبل از فرزندخواندگی ادامه داد: اگر توجه لازم را در این زمینه نداشته باشیم و یک کودک را به درون یک خانواده بفرستیم قطعا آسیب جدی به کودک وارد میشود و ممکن است آسیبهای جبرانناپذیری به او وارد شود.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: ما هرگونه آگهی در خصوص خرید و فروش کودک را ببینیم و یا به ما در این باره اطلاعاتی بدهند برخورد میکنیم البته در بسیاری از این موارد این آگهیها فیک هستند و هیچ بنیان واقعی ندارند اما ما گزارش این موارد را به پلیس فتا و دادستانی ارائه میدهیم. تا با کسانی که اقدام به خرید و فروش کودک میکنند برخورد شدید صورت گیرد.
فرید تاکیدکرد: از شهروندان میخواهیم تا درصورتی که با موارد خرید و فروش کودک مواجه شدند آن را سریعا به محاکم انتظامی گزارش دهند البته نهادهای انتظامی و اطلاعاتی نیز به دنبال برخورد قاطع و شدید با این موارد هستند همچنین همکاران ما در بهزیستی پیگیریهای لازم را در این زمینه خواهند داشت.
وی ادامه داد: ممکن است کودکانی که به این صورت و خارج از سیستم مرسوم فرزندخواندگی در سازمان بهزیستی به خانواده دیگری سپرده میشوند برای فروش اعضا و قاچاق مواد مخدر، تکدیگری نیز مورد سوءاستفاده قرار بگیرند.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور درباره سامانه فرزندخواندگی نیز تصریح کرد: ما برای اینکه در حوزه فرزندخواندگی شفافیت ایجاد کنیم و همچنین دسترسی آسانتر برای افرادی که متقاضی فرزندخواندگی هستند این سامانه را راهاندازی کردیم تا در این خصوص حق کسی ضایع نشود. هرکسی که متقاضی فرزندخواندگی است میتواند با ثبتنام در این سامانه از قوانین و دستورالعملهای فرزندخواندگی مطلع شده و همچنین اطلاعات این فرد توسط این سامانه دریافت میشود و همچنین از سوی دیگر خانوادهها می توانند از طریق این سامانه از مدت زمان روند پروسه فرزندخواندگی مطلع شوند.
فرید خاطرنشان کرد: افراد پس از ثبتنام در سامانه میتوانند متوجه شوند که چند نفر پیش از آنها برای فرزندخواندگی ثبتنام کردهاند و از این طریق متوجه جایگاه خود در صف فرزندخواندگی خواهند شد. و از این طریق مسیر پارتی بازی و دیگر موارد به طور کامل بسته خواهد شد.