رییس هیأت کاوشهای باستانشناسی تپه دشت خبر داد:
کشف پیکرکهای خام گاو سیستانی در تپه دشت
سومین فصل از کاوشهای باستانشناسی تپه دشت در منطقه سیستان به کشف پیکرکهای خام گاو سیستانی، ظرف خام، ۴خمره، ۳محل ذخیره آذوقه، ابزارهای سنگی، مهرهای برنزی با نقوش متفاوت و بینظیر، بقایای گیاهی، ظروف سفالی (دورههای دوم، سوم و چهارم شهر سوخته) و... انجامید.
به گزارش ایلنا، مهدی مرتضوی رییس هیأت سومین فصل کاوشهای باستانشناسی تپه دشت با اعلام این خبر، تمرکز سومین فصل کاوش در این محوطه تاریخی را برروی بررسی ویژگیهای صنعت سفالگری در منطقه سیستان دانست.
وی اهداف دیگر کاوشهای انجام شده تاکنون و در آینده را استاندارد سازی تولید سفال در این محوطه باستانی و تبدیل تپه دشت به یک پارک باستانشناسی برای بازدید همگان اعلام کرد.
به گفته این باستانشناس، بررسیها در ۳فصل کاوش بیانگرفعال بودن این محوطه باستانی در دورههای دوم، سوم و چهارم استقرار در شهر سوخته یعنی از سال ۲۹۰۰ قبل از میلاد به بعد بوده است.
او تصریح کرد که در این فصل مشابه فصل گذشته باستانشناسان در حال برسی یک کوره سفالگری در سطح محوطه هستند تا ویژگیهای سفالهای ساخته شده در این منطقه را بهتر بشناسند.
مرتضوی در گفتوگو با خبرنگار سایت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، به ویژگیهای منحصر به فرد تپه دشت اشاره کرد و افزود: وجود ۴عامل، خاک، آب، کود حیوانی و باد تأثیر بسزایی در شکل گیری کورههای سفالگری در این محوطه باستانی داشته است.
این باستانشناس خاک در صنعت سفالگری را مهم دانست و گفت: این تصور که خاک را از اینجا به شهر سوخته میبردهاند اشتباه است اما میتوان گفت که محصول تمام شده پس از تولید به شهر سوخته انتقال مییافته است.
او باد را عامل موثری در عملکرد صحیح کورههای سفالگری دانست و افزود: کورههای سفالگری باید در معرض باد قرار بگیرند تا ویژگی حرارتی بالا و تداوم آن را داشته باشند ویژگی که تمامی کورههای سفالگری این منطقه دارا هستند یعنی در معرض باد ساخته شدهاند.
مرتضوی با اشاره به وجود بقایای کودهای حیوانی برای تولید انرژی در کورههای یاد شده تصریح کرد که باستانشناسان توانستهاند شواهدی مبنی بر تولید انرژی از فضولات حیوانی در کورههای سفالگری بیابند که نشان میدهد منبع انرژی باستان در سیستان کود حیوانی بوده است.
وی گفت: همانطور که پژوهشهای فصل نخست حفاری در این منطقه، نشان داده است کوره های تپه دشت با کود حیوانی ۸۰۰ تا ۱۱۰۰درجه سانتی گراد حرارت تولید میکردهاند.
این باستانشناس با اشاره به تأثیر عوامل محیطی در پیشبرد اهداف در زندگی روزمره تصریح کرد: اینجاست که باستانشناسی میتواند به توسعه کمک کند.
او با اشاره به شبیه سازی کورههای سفالگری توسط دانشجویان کارشناسی ارشد گفت: این کورهها که در جهت باد ساخته شدهاند از لحاظ عملکرد کاملا شبیه کورههای سنتی هستند و لی در ابعاد و ظرفیت با کورههای باستانی متفاوتاند.
این باستانشناس، با بیان اینکه در این فصل از کاوش یک کارگاه و ترانشه به ابعاد ۱۰در ۱۰ایجاد شده که به ۴کارگاه ۵در ۵تقسیم شده است گفت: در کارگاه شماره یک خمرهای با دهانه تنگ کشف شد که طبق بررسیهای گروه باستانشناس ظرف ذخیره مواد غذایی بوده است.
به گفته این باستانشناس در کارگاه شماره ۲، دو خمره در فاصله ۵/۱متری به لحاظ ارتفاعی از یکدیگر کشف شدند که با توجه به بقایای باقی مانده به نظر میرسد، ظرف ذخیره مواد غذایی هستند.
وی با اشاره به کشف یک ظرف دست ساز خام نیمه کاره تصریح کرد: شواهد نشان میدهد که ساخت این ظرف در مرحله آماده سازی متوقف شده است.
او پیکرکهای گاو سیستانی خام، ظرف خام، ۴خمره، ۳محل ذخیره آذوقه، ابزارهای سنگی، مهرهای سنگی (صابونی)، فلزی، برنزی با نقوش متفاوت و بینظیر، بقایای گیاهی، تکههای سفال و... را از کشفیات این فصل از کاوش اعلام کرد.
گفتنی است، تپه دشت یکی از محوطههای عصر مفرغ (۵هزار سال پیش) در منطقه سیستان و در سه کیلومتری شهر سوخته واقع شده است.
این محوطه پیش از انقلاب توسط پروفسور ماریتسیو توزی شناسایی شد و نخستین بار توسط دکتر مهدی مرتضوی در سال ۱۳۸۶ تعیین حریم و لایه نگاری شد.
از یافتههای فصل اول کاوش میتوان به تعداد زیادی پیکرک گلی گاو سیستانی حرارت دیده و پیکرک انسانی از جمله یک مرد با اندام فوقانی برجسته همانند بدنسازان امروزی و یک زن باردار و پارچه اشاره کرد.
یک کوره سفالگری بزرگ، سه خمره، چند فضای ذخیره مواد غذایی ظریف و شکننده، تعدادی کاسه، یک ظرف گلابی شکل، مقادیر زیادی پارچه و طناب و... ازکشفیات فصل دوم کاوشها در این محوطه است.
سومین فصل کاوشهای باستانشناسی تپه دشت شهرستان زابل از آبان ماه و با مجوز رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری شروع شده است.