ایلنا گزارش میدهد؛
کاخ ساسانی سروستان، نم گرفته است
دیوارهای یکی از کاخهای با ارزش دوران ساسانی بر اثر نمگرفتگی در حال آسیب دیدگی است، این در حالی است که با وجود گذشت حدود ۴ ماه از شدت گرفتن این مشکل هنوز اقدامی برای رفع آن صورت نگرفته است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، دیوارهای کاخ سروستان نم گرفته است، این کاخ خشتی متعلق به اواخر دوره ساسانی و دوره بهرام پنجم، قدیمیترین گنبد آجری ایران را در خود جای داده است.
هرچند که این کاخ شباهت بسیاری به کاخ فیروزآباد دارد، اما تفاوت و پیچیدگیهایی در نقشه آن سبب شده است، برخی کارشناسان عنوان میکنند که این اثر یکی از نخستین قدمها در جهت ایجاد سبک ساختمانی ویژهای بوده، که در نهایت به معماری «گوتیک» منتهی شده است.
با این وجود، این بنای تاریخی که در شهرستان سروستان استان فارس و در جنوب شرقی شیراز و بر سر راه جاده ترانزیت شیراز_بندر عباس و کرمان قرار گرفته و گفته میشود در آستانه معرفی برای ثبت جهانی است، نم گرفته و سنگهای دیوارهایش در حال فروریختن است.
«راضیه راهپیما» رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سروستان، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا علت این نم گرفتگی را مشکلات فنی دانست و عنوان کرد: ماه گذشته چندین کارشناس از تهران و شیراز برای رسیدگی به این مساله به سروستان آمدند و قرار شد که برای خروج رطوبت، از کانال دفع نم یا دیگر شیوههای از بین بردن رطوبت استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه مشکل نمگرفتگی از زمستان سال ۹۳ شدت گرفته است، افزود: برای حل این مشکل تاکنون با کمبود اعتبار روبرو بودهایم، اما مسئولان استانی تلاش میکنند که اعتبار لازم برای رفع نمگرفتگی کاخ گلستان را در سال ۹۴ محقق کنند.
راهپیما در ارتباط با فرآیند تهیه پرونده ثبت جهانی این اثر گفت: قرار است که این کاخ همراه با پرونده کاخ فیروزآباد و کازرون یعنی در مجموعه ساسانی استان فارس برای ثبت جهانی معرفی شود، به همین علت در تلاشیم که کار مرمتی آن را به زودی آغاز کنیم.
با وجود این اظهارات، بهانه کمبود اعتبارات که همواره به عنوان مهمترین علت عدم رفع مشکل بناهای تاریخی مطرح میشود و نمگرفتگی که هر روز بیش از روز قبل دیوارهای این بنا را در بر میگیرد؛ امید به ثبت جهانی آن را کم رنگتر میکند، اما پیش از آن، این نگرانی وجود دارد که سرعت پیشروی نمگرفتگی از سرعت تامین اعتبارات سبقت بگیرد و آرام آرام دیوارهای سنگی این میراث فرهنگی را که از دوران ساسانی سرپا بوده به زانو در آورد.