سرپرست دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با ایلنا:
معضل "تشویقِ دانشجویان به مهاجرت" باید بررسی شود/ فردی که در کشور موفق نیست خارج از آن هم موفق نخواهد بود
سرپرست دانشگاه تربیت مدرس در واکنش به تشویق برخی عناصر در دانشگاهها مبنی بر خروج نخبگان از کشور گفت: نه فقط دانشگاهها بلکه در جای جای ایران افرادی هستند که برخی را به رفتن تشویق میکنند.
"فرهاد دانشجو" سرپرست جدید دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در واکنش به فرمایشات رهبری مبنی بر تشویق برخی عناصر دانشگاهی بر مهاجرت نخبگان و مایوس کردن آنها به ماندن در کشور اظهار داشت: دانشگاهها هم مانند سایر بخشهای جامعه از افراد متعدد با افکار گوناگون تشکیل شده است. این مطلبی که مقام معظم رهبری به آن اشاره کردند هم در دانشگاه وجود دارد و هم در خارج از دانشگاه یعنی در جامعه وجود دارد.
سرپرست دانشگاه تربیت مدرس در ادامه بیان کرد: بعضا افرادی هستند که بنا به دلایلی از جمله سیاسی، اقتصادی و… تصمیم گرفتهاند به خارج از کشور بروند و افراد دیگر را هم تشویق میکنند که آنها را همراهی کنند اثر این موضوع در داخل دانشگاه حتی اگر تعداد کمی هم باشد، مشاهده میشود، چون قشر دانشجو، قشری است که در معرض این سفر و هجرت بیشتر قرار دارد، بنابراین میتواند تاثیر بیشتری داشته باشد.
وی با بیان اینکه برخی حتی در خارج از دانشگاهها افراد را به مهاجرت تشویق میکنند، گفت: لذا بیانات مقام معظم رهبری نشان دهنده این است که در جریان مطالب و مسائلی که در دانشگاهها وجود دارد، هستند و فرمایشات ایشان کاملا صحت دارد. این را باید متذکر شوم که نه فقط دانشگاهها بلکه در جای جای ایران افرادی هستند که برخیها را به رفتن تشویق میکنند. البته برعکس آن هم وجود دارد یعنی در دانشگاهها افرادی هستند که دانشجویان را به ماندن تشویق میکنند.
دانشجو در ادامه بیان کرد: حتی ما نیز دانشجویان را تشویق میکنیم و میگوییم اگر میتوانید بمانید، اینکه یک شخصی با تصمیمات خودش به این نتیجه برسد که وضع زندگیاش با رفتن از کشور بهتر میشود، متفاوت است.
سرپرست جدید دانشگاه تربیت مدرس گفت: اینکه کسی بدون تبلیغ سوء به نتیجه برسد که وضعیت زندگیاش در جای دیگری از دنیا بهتر میشود، مسالهای ندارد. اما اینکه یک شخصی عقیده خودش را به کسی دیگری تحمیل کند و بگوید بهتر است از کشور بروید، ایراد دارد و باید بررسی شود.
وی در پاسخ به این سوال که عمده مشکلاتی که دانشجویان و نخبگان به خاطر آن مهاجرت میکنند، مساله شغل است، پیشنهاد شما برای رفع این مشکل چیست؟ گفت: نخبگانی که تصمیم میگیرند بروند، خودشان به این نتیجه رسیدهاند و کم و بیش این مسئله است. به عنوان مثال من ده سال در خارج از کشور درس خواندم و آن زمان نظرم این بود که در آنجا بهتر میتوانم درس بخوانم و بعد تصمیم گرفتم که برگردم.
دانشجو در پاسخ به این سوال که پیشنهاد شما به عنوان رییس یک از دانشگاههای برتر کشور برای اینکه بتوانیم نخبگان را در کشور حفظ کنیم، چیست؟ گفت: حفظ نخبگان در داخل کشور یک کار همه جانبه است. یعنی علاوه بر دانشگاهها، واحدهای فرهنگی، بخشهای اقتصادی و اجتماعی کشور و حتی حوزه تبلیغات میتوانند در این زمینه موثر باشند.
وی با تاکید بر اینکه باید شان دانشجویان را حفظ کرد، گفت: ما سعی میکنیم، تا جایی که امکانات دانشگاه تربیت مدرس و فضا اجازه میدهد، شرایط را به گونهای فراهم کنیم که دانشجویان حتی در صورت امکانات کم، احساس کنند مورد احترام قرار گرفتهاند و شان آنها حفظ شده است.
سرپرست دانشگاه تربیت مدرس افزود: باید این شرایط برای دانشجویان وجود داشته باشد که حس کنند میتوانند اثر گذار باشند و اگر خوب درس بخوانند، میتوانند در آینده شغل مناسبی پیدا کنند. این امکان وجود دارد که اگر کسی میتواند در خارج از کشور موفق باشد، قطعا در اینجا هم میتواند موفق باشد یا اگر کسی در کشور خود موفق باشد، در خارج از کشور هم میتواند موفق شود.
دانشجو در ادامه اضافه کرد: در عین حال اگر کسی در اینجا موفق نباشد، در خارج از کشور هم قطعا نمیتواند موفق باشد. بنابراین ما سعی میکنیم که این فضاها را باز کنیم. امکانات ما کم است و گرفتاریهای زیادی در زمینه مالی و بودجهای وجود دارد ولی با همه این اوصاف امکانپذیر است. ما اهداف را به این سمت میبریم که انشالله مشارکت دانشجو در مسائل به گونهای باشد که احساس کنند، تاثیرگذار هستند.
سرپرست دانشگاه تربیت مدرس در پایان خاطرنشان کرد: اگر یک دانشجو یا یک جوان احساس کند که در کشور موثر است، کشور را رها نمیکند و نمیرود. دانشجویان و جوانان باید در برنامهها، آینده کشور و حتی زندگی شخصی خود، روابط دوستانه و... اثر گذار باشند. ما در این دانشگاه برای حفظ نخبگان و جوانان سعی میکنیم به این سمت حرکت کنیم.