ملاک در سیادت، شهرت است
![ملاک در سیادت، شهرت است](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/LJ95Duylmkje/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0piS-23D_Vaal7otfNPZWXfo,/photo_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B5-%DB%B0%DB%B2-%DB%B1%DB%B1_%DB%B1%DB%B5-%DB%B1%DB%B3-%DB%B3%DB%B8.jpg)
رئیس پژوهشکده انساب سادات قم گفت: ملاک در سیادت، شهرت است که این موضوع توسط مراجع عظام تأکید شده و علما نیز آن را تأیید کردهاند.
به گزارش ایلنا، آیتالله سیدمهدی رجائی، استاد حوزه علمیه و رئیس پژوهشکده انساب سادات امروز سه شنبه ۲۳ بهمن ماه در آئین رونمایی از «نرم افزار کتابخانه انساب سادات» که در مؤسسه انساب السادات برگزار شد، به اهمیت خدمات مرکز تحقیقات کامپیوتری نور در زمینه پژوهشهای انساب اشاره کرد.
رئیس پژوهشکده انساب سادات قم افزود: مرکز تحقیقات کامپیوتری نور در حل مشکلات مرتبط با استخراج منابع معتبر و پژوهشهای علمی در حوزه انساب نقش بسیار مؤثری ایفا کرده است.
وی عنوان کرد: تلاش مرکز تحقیقات کامپیوتری نور در گردآوری منابع و اطلاعات مرتبط با معرفی سلسله انساب سادات، اقدامی بسیار ارزشمند است، بهویژه با توجه به فقدان یک مرجع جامع در این حوزه پیش از این.
آیت الله رجائی افزود: نرمافزار «انساب سادات» میتواند به عنوان مرجعی برای پژوهشگرانی که قصد دارند تا تحقیقاتی را در خصوص شجره طیبه سادات انجام دهند، عمل کند چراکه مرکز تحقیقات نور اطلاعات منسجمی را در اینباره گردآوری کرده است.
آیت الله رجائی بیان کرد: یکی از چالشهای اصلی فقدان پژوهشهای کافی در مورد احادیث و متون مرتبط با انساب است که باعث شده است بسیاری از این احادیث در مجموعههای مختلف بهدرستی گردآوری نشوند ضمن اینکه تسهیل دسترسی به منابع معتبر انساب نه تنها برای پژوهشگران بلکه برای عموم مردم نیز بسیار حیاتی است.
رئیس پژوهشکده انساب سادات قم اذعان کرد: کمبود تحقیقات و اطلاعات کافی درباره شجره طیبه سادات، یکی از چالشهای اصلی در این زمینه به شمار میرود که با این حال، مرکز تحقیقات کامپیوتری نور توانسته است با طراحی و توسعه نرمافزار «انساب سادات» نقشی مؤثر در کاهش این نارسایی ایفا کند.
وی ادامه داد: نرمافزار «انساب سادات» شامل ۱۴۰ عنوان کتاب و رساله در ۱۹۲ جلد از منابع علم نسبشناسی است که محتوای آن به صورت دستهبندیشده بر اساس موضوعاتی همچون طالبیان، عباسیان، اعراب و اشخاص دیگر یا نسبگذاری تنظیم شده است.
آیتالله رجایی در ادامه گفت: نرمافزار «انساب سادات» قابلیت تبدیل شدن به یک مرجع ارزشمند برای پژوهشگرانی که علاقهمند به مطالعه در زمینه شجره طیبه سادات هستند را دارد و این ابزار با ارائه اطلاعات منظم، دقیق و جامع، دسترسی پژوهشگران به دادههای یکپارچه و کاربردی را بهطور قابلتوجهی تسهیل کرده است.
وی ابراز کرد: بررسی و واکاوی مسائل فقهی در حوزه انساب، نیازمند تولید ابزارها و نرم افزارهای جدید است که خوشبختانه در حال حاضر به ثمر نشستهاند که این نرم افزارها به محققان کمک میکنند تا به سادگی و سرعت بیشتری به منابع معتبر دسترسی پیدا کنند و از آنها بهرهبرداری کنند.
رئیس پژوهشکده انساب سادات قم به برخی از کتب مهم در زمینه انساب اشاره کرد که به ویژه در شناسایی و معرفی سادات و خاندانهای مرتبط با آنها نقش دارند که از جمله این کتب میتوان به؛ «- کتاب الادبا من آل ابی طالب: این کتاب شامل مجموعهای از ادبا و شعرای شیعه است و به معرفی آثار و زندگینامههای آنان میپردازد که این اثر، به نوعی گنجینهای از فرهنگ و ادب شیعه به شمار میآید.»، «- کتاب العمرا من آل ابیطالب: در این کتاب، حاکمان سادات به طور جامع گردآوری شدهاند و در سه جلد منتشر شده است، این اثر به بررسی نقش سادات در تاریخ و حکومتداری پرداخته و میتواند منبعی ارزشمند برای پژوهشگران باشد.»، «النقبا من آل ابی طالب: این کتاب به بررسی اشخاصی میپردازد که در خاندان امیرالمؤمنین (علیه السلام) به نقابت و رهبری اجتماعی رسیدهاند که این اثر میتواند به درک بهتر از ساختار اجتماعی و سیاسی سادات کمک کند.»، «الساعرون من آل ابی طالب: این کتاب به زودی منتشر خواهد شد و با انتشار آن، خلاءهای موجود در منابع معتبر سادات برطرف خواهد شد که این اثر به بررسی شاعران و نویسندگان سادات میپردازد و به نوعی به غنای ادبیات شیعه کمک میکند.»، اشاره کرد.
رئیس پژوهشکده انساب سادات قم عنوان کرد: علم انساب از ابوطالب آغاز میشود و تا عصر حاضر ادامه دارد ضمن اینکه ابوطالب با نام شریف عمران شناخته میشود و نسل ایشان از سه فرزند یعنی حضرت علی (علیه السلام)، جعفر طیار و عقیل، منشأ میگیرد که این شجره طیبه، تقدیر الهی است که تا روز قیامت پابرجا خواهد ماند.
آیت الله رجائی گفت: بر اساس روایات معتبر، پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند: هر نسبی تا روز قیامت منقطع میشود به جز نسل سادات و ابوطالب که این روایت نشاندهنده تقدیر الهی در حفظ نسل سادات از حضرت فاطمه و امیرالمؤمنین (علیهما السلام) است و به نوعی بر اهمیت و ارزش این نسل تأکید میکند.
وی ادامه داد: نسل حضرت علی (علیه السلام) از پنج فرزند ایشان تشکیل میشود ضمن اینکه۹۰ درصد نسل سادات از امام حسن مجتبی (علیه السلام) و ۱۰ درصد دیگر از حضرت عباس و محمد حنفیه هستند و نسل امروز سادات از دو نسل امام حسن و امام حسین (علیه السلام) نشأت میگیرد و این خود گواهی بر استمرار و پایداری این نسل است.
رئیس پژوهشکده انساب سادات قم اذعان کرد: نسل امام حسن علیه السلام از دو فرزند ایشان، یعنی حسن مثنی و زید، ادامه دارد که حسن مثنی در روز عاشورا نیز حضور داشته و جراحتهای زیادی را متحمل شده است.
آیت الله رجائی افزود: نسل سادات به ایشان و از آنجا به حسینیها نیز میرسد که این ارتباط مستمر و عمیق بین نسلهای مختلف سادات، نشان دهنده پیوندهای قوی خانوادگی و تاریخی است که در طول زمان حفظ شده اند.
وی تصریح کرد: نسل امام حسین (علیه السلام) تنها از امام زین العابدین (علیه السلام) ادامه یافته است، زیرا سایر فرزندان ایشان در کربلا به شهادت رسیدند و نسل امام سجاد از شش فرزند ایشان تداوم دارد و این نشان دهنده عمق و استمرار نسل سادات است که این نسل، به ویژه در دورانهای مختلف تاریخ، نقشهای مهمی در حفظ و ترویج فرهنگ و معارف اسلامی ایفا کردهاند.
رئیس پژوهشکده انساب سادات قم یادآور شد: علم انساب از اهمیت ویژهای برخوردار است و آگاهی در این زمینه بسیار ضروری است ضمن اینکه اجتهاد در این علم ممکن است خطراتی به همراه داشته باشد، زیرا میتواند منجر به تولید شجرههای جعلی شود.
آیت الله رجائی با تصریح بر اینکه ملاک در سیادت، شهرت است که این موضوع توسط مراجع عظام تأکید شده و علما نیز آن را تأیید کردهاند، خاطرنشان کرد: اگر خانوادهای به مدت ۲۰۰ سال در سیادت شهرت داشته باشد، اعتبار آنها به راحتی احراز میشود که با این حال، لازم به ذکر است که ۹۵ درصد سادات شجره ندارند و این خود نیاز به دقت و بررسی بیشتری دارد.