عضو کمیسیون آموزش در گفتوگو با ایلنا:
هیچ نظارتی بر دانشگاه آزاد وجود ندارد؛ رئیسجمهور نهادِ ناظر مشخص کند/ با افزایش سه برابری شهریه، دانشجویان را بدهکار کردهاند
عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی گفت: رئیسجمهور باید نهادی را مشخص کند که نظارت بر عملکرد دانشگاه آزاد را انجام دهد.
«رمضان رحیمی دشتلویی» عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره گلایههای نمایندگان مجلس و وزیر علوم از افزایش ۳۰۰ درصدی شهریه رشتههای علوم پزشکی دانشگاه آزاد و و همچنین کلید خوردن طرح ساماندهی نظارت بر این دانشگاه در مجلس گفت: بحث سه برابر شدن شهریه دانشگاه آزاد، بهویژه در رشتههای علوم پزشکی، یک موضوعی بود که بهطور ناگهانی اعلام شد، نه هماهنگی با مجلس انجام شده بود و نه وزارت علوم از این موضوع مطلع بود. این اقدام بهطور ناگهانی مردم و داوطلبان را غافلگیر کرد و مطالبات مردم و داوطلبان در واکنش به این ماجرا کاملا بهحق است.
چرا دانشگاه آزاد افزایش سه برابری شهریه را در دفترچه اعلام نکرده؟!
وی افزود: سؤال این است که اگر دانشگاه آزاد قصد داشت شهریههای رشتههای علوم پزشکی را سه برابر کند، این موضوع چرا در دفترچه آزمون که دانشجویان برای ثبتنام مراجعه میکنند، ذکر نشد؟ ما میگوییم که چرا در دفترچه اولیه اعلام نشده بود که میخواهند شهریهها را سه برابر کنند تا خانوادهها و دانشجویان بتوانند حساب کار خود را بکنند و ببینند آیا میتوانند شرکت کنند یا خیر؟ این موضوع حق داوطلبان را ضایع میکند. اگر داوطلبان در رشتههای علوم پزشکی قبول شوند و ثبتنام نکنند، دیگر نمیتوانند شرکت کنند و از این طریق، حق آنها نیز ضایع میشود.
دانشگاه آزاد، دانشجویان را بدهکار کرده است
رحیمی دشتلویی اضافه کرد: اعلام افزایش سه برابری شهریه در دفترچه، خواسته ما نمایندگان داوطلبان است و بهحق هم هست که باید انجام میشد. اکنون بعد از اعلام نتایج بهطور ناگهانی به آنها گفتهاند که شهریهها سه برابر شده است، یعنی در زمان ثبتنام در دانشگاهها و نه ثبتنام در آزمونها. و دانشجو هم نمیتواند این مبلغ را پرداخت کند. آنها تصور میکردند که افزایش شهریهها ممکن است، ۱۰ یا در بهترین حالت ۲۰ درصد باشد، اما بهطور ناگهانی با افزایش سه برابری مواجه شدند. این موضوع باعث مشکلاتی برای آنها شد و نتوانستند شهریه را پرداخت کنند، الان هم بدهکار هستند.
بهدنبال این هستیم که نظارتی بر دانشگاه آزاد وجود داشته باشد
وی تصریح کرد: من هم اکنون بهعنوان فردی که عضو کمیسیون آموزش هستم، این موضوع را در صحن علنی مجلس مطرح کردم که چرا باید شهریههای دانشجویان سه برابر شود، در حالی که خانوادهها توان پرداخت این مبالغ را ندارند. همچنین یکی از نمایندگان، آقای خضریان، مطرح کرده بود که نظارت بر دانشگاه آزاد بر عهده کیست؟ آیا قوه مقننه باید نظارت کند یا قوه مجریه؟ اگر قوه مجریه نظارت کند، کدام بخش از آن وظیفه نظارت بر این موضوع را بر عهده دارد؟ منطقا این کار نه وظیفه قوه مقننه است، نه قوه قضائیه. بنابراین ما بهدنبال این هستیم که نظارتی بر کار دانشگاه آزاد وجود داشته باشد و بهترین گزینه برای این نظارت، قوه مجریه است.
رئیسجمهور باید نهاد ناظر بر دانشگاه آزاد را مشخص کند
این عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بالاخره یا رئیسجمهور باید نهادی را مشخص کند که نظارت بر دانشگاه آزاد را انجام دهد یا به هر نحو دیگری متولی نظارت مشخص شود؛ در واقع نظارت بر شهریهها، فعالیتها، ثبتنامها و کلیه امور آموزشی و تربیتی دانشگاه آزاد باید مشخص شود.
بسیاری از نیروهای دانشگاه آزاد بلاتکلیف هستند
رحیمی همچنین اضافه کرد: افزایش شهریهها، فقط یکی از مباحث مربوط به دانشگاه آزاد است. بحث نیروهایی که در دانشگاه آزاد مشغول به کار هستند نیز مطرح است. برخی از این نیروها پیمانی و برخی حقالتدریس هستند و بسیاری از آنها بلاتکلیفاند. وضعیت این نیروها باید مشخص شود. از سویی دیگر، فضاهایی که در اختیار دانشگاه آزاد است نیز مسئلهی دیگری است. بعضی از این فضاها واقعا دارد هرز میرود و باید مورد استفاده بهینه قرار گیرد. باید نظارتی بر کار دانشگاه آزاد وجود داشته باشد تا این امور ساماندهی شود. ما بهدنبال این هستیم که بحث نظارتی بر دانشگاه آزاد را حل کنیم.
در آینده افزایش چندبرابری ناگهانی شهریه دوباره گریبانگیر دانشجویان خواهد شد
این نماینده مجلس همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا در خصوص دانشجویان تمهیدی اندیشیده شده تا با وضعیت افزایش سه برابری شهریه بدهکار نمانند؟ گفت: در آینده این مشکل دوباره گریبانگیر داوطلبان و دانشجویان خواهد شد. اکنون که داوطلبان در کنکور شرکت میکنند و بحث انتخاب رشته پیش میآید و مشخص نیست که وضعیت شهریهها در دانشگاه آزاد به چه شکل است، چگونه میتوان مطمئن بود که سال آینده دوباره رقم مشابهی که خارج از توان پرداخت داوطلبان و دانشجویان است اعلام نمیشود و ثبتنام دانشجویان به مشکل نمیخورد؟
به عنوان نماینده مجلس نمیدانستم درباره افزایش سه برابری دانشگاه آزاد باید به کجا تذکر داد!
وی افزود: از سوی دیگر میبینیم که هیچ نهاد نظارتی مشخصی در قوه مجریه وجود ندارد. تکلیف مشخص نیست و بهطور خاص کمیسیون آموزش باید وارد عمل شود یا کمیسیون فرهنگی به موضوع ورود کند. کدام کمیسیون مسئول این کار است؟ آنها میگویند که یک نهاد عمومی غیردولتی هستند، اما باید زیر نظر یک نهاد دیگر باشند. اکنون مشخص نیست که اگر اشکالاتی در دانشگاه آزاد وجود داشته باشد، ما باید با کدام وزارتخانه یا نهاد طرف باشیم. من خودم تذکری را که وارد سامانه قانونگذاری کردم، نمیدانستم که کدام وزیر را مورد خطاب قرار دهم و ناچار شدم خود رئیسجمهور را خطاب تذکر قرار دهم. این تذکر را به رئیسجمهور دادم که چرا شهریههای این دانشگاه بهطور ناگهانی و بدون اعلام قبلی، سه برابر شده است؟
رحیمی تصریح کرد: وقتی در وزارت علوم اشکالی ببینم، وزیر علوم باید به آن پاسخ دهد، اما دانشگاه آزاد که زیر نظر وزارت علوم نیست و من نمیتوانم از ایشان مطالبه کنم. باید مشخص کنیم که چه نهادی نظارت دارد. البته این طرح باید در صحن مطرح شود و به رای گذاشته شود و از آنجا که نمایندگان ما انقلابی و طرفدار تودهی مردم هستند حتما هم رای خواهد آورد.