خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد:

پاسخ به اعتراض‌ها درباره آزمون HSE/ هدف «عدم وقوع حادثه» در پیمان‌های شهرداری است تا شهروندی آسیب نبیند

پاسخ به اعتراض‌ها درباره آزمون HSE/ هدف «عدم وقوع حادثه» در پیمان‌های شهرداری است تا شهروندی آسیب نبیند
کد خبر : ۱۵۷۱۶۵۷

رئیس دبیرخانه HSE سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در واکنش به اعتراض‌ها درباره آزمون HSE گفت: ما نیاز داریم که مجموعه پیمان‌های شهرداری به نحو مطلوب مدیریت شوند. هدف این است که در پیمان‌های شهرداری حادثه‌ای رخ ندهد و شهروندی آسیب نبیند. اگر کارشناسی بتواند در این مسیر گام بردارد ما نیز مایل هستیم که با او در شهرداری ادامه همکاری داشته باشیم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، شهرداری در تدارک برگزاری آزمون ارزیابی حرفه‌ای کارشناسان HSE پیمانکاران و بهره برداران است که ثبت‌نام آن از شنبه اول دی آغاز شد. این آزمون که بنا بود 5 ماه پیش برگزار شود پس از اعتراض کارشناسان HSE به تعویق افتاد.

دلایل مخالفت معترضان با آزمون HSE

یکی از این کارشناسان در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا گوشه‌ای از دلایل مخالفت خود را این‌گونه بیان کرد: روند سابق کار این‌گونه بود که با توجه به ماهیت هر پروژه، اداره HSE کارشناسان را به سامانه یا دبیرخانه HSE معرفی می‌کرد تا آزمونی از آنها گرفته شود و صلاحیت‌شان تایید گردد. این روال از ابتدا اشتباه بود، زیرا کارشناسان دارای مدارک مرتبط هر سال باید آزمون می‌دادند و مثل نظام مهندسی نبود که به یک‌بار آزمون بسنده کنند. از پارسال تصمیم گرفته شده که آزمون به‌صورت جامع برگزار شود.

وی توضیح داد: نخستین مسئله‌ای که ما با این آزمون داریم این است که به رشته‌هایی خارج از این حوزه اجازه شرکت در آزمون داده شده است. در توزیع رشته‌ها عنوان رشته‌های نیمه‌مرتبط را درج کرده‌اند که مدیریت شهری، صنایع، عمران، معماری، مکانیک و یا حتی مهندسی شیمی را شامل می‌شود. این رشته‌ها تنها چند واحد مرتبط با HSE را در دانشگاه می‌گذرانند. ذیل عنوان رشته‌های مرتبط نیز رشته‌هایی مانند سم‌شناسی، بهداشت محیط و بهداشت عمومی را آورده‌اند که کارشان چیز دیگری است و در بحث ایمنی حرفی برای گفتن ندارند.

وی ادامه داد: برای اینکه بتوانیم تأیید شویم وضعیت بیمه بررسی می‌شود و کسی که پوشش بیمه‌ای تمام‌وقت داشته باشد تنها می‌تواند یک پروژه پاره‌وقت در شهرداری بگیرد یعنی من برای اخذ تأییده باید بیمه خودم را قطع کنم تا بتوانم در فهرست آزمون وارد شوم.

او در توضیح سایر ایرادات وارده بر آزمون گفت: نکته دیگر این است که روند طبیعی آزمون‌ها این است که مجموعه‌ای از خارج آن را برگزار کند اما صفر تا صد این آزمون را خود شهرداری برگزار می‌کند. چه کسی می‌تواند تضمین دهد که سؤال‌ها درز نکنند؟ مشکل دیگر ما این است که هیچ حقوقی برایمان تعریف نکرده‌اند و بدون مشخص شدن وضع حقوق ما می‌خواهند این آزمون را برگزار کنند.

چرایی اجازه شرکت در آزمون به رشته‌های نیمه‌مرتبط

سید سجاد موسوی، مدیردبیرخانه HSE سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در پاسخ به اعتراض‌ها و در تشریح موضوعات آزمون ارزیابی حرفه‌ای کارشناسان HSE و دادن اجازه شرکت در آزمون به رشته‌های نیمه‌مرتبط اظهار کرد: به این دلیل ما رشته‌های مرتبط با حوزه سلامت را برای شرکت در آزمون مجاز اعلام کرده‌ایم که رشته‌های مرتبط با حوزه سلامت متنوع هستند. بهداشت حرفه‌ای، بهداشت محیط، بهداشت عمومی، مهندسی بهداشت محیط و سم‌شناسی محیط تعدادی از این رشته‌ها هستند. کسانی که در این رشته‌ها تحصیل کرده‌اند مباحث شیمی، محیط و بهداشت را در واحدهای درسی خود گذرانده‌اند و در حوزه سلامت جزء رشته‌های مورد تایید هستند و می‌توانند در این آزمون شرکت کنند.

مدیر دبیرخانه HSE سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران  خاطرنشان کرد: شرکت در آزمون به معنای قبولی نیست. اگر این افراد آزمون کتبی را پاس نکنند، رد خواهند شد.

وی ادامه داد: دانش‌آموختگان رشته‌هایی که از آن‌ها نام برده شد و یا رشته‌های دیگری مثل سلامت در ترافیک، سلامت و رفاه اجتماعی و رشته‌های بحران در آزمون شرکت می‌کنند. اگر کسی موفق شد که آزمون را پاس کند، طبیعی است که یا تجربه این کار را دارد، یا دوره‌های تکمیلی را گذرانده یا اینکه حداقل تخصص لازم را داشته که بتواند از سد آزمون بگذرد.

نزدیک به ۷۰۰ نفر نیروی HSE می‌خواهیم

موسوی ادامه داد: ما به تعدادی که نیروی HSE در شهرداری تهران نیاز داریم متخصص صرف این رشته HSE موجود نداریم. ما نزدیک به ۷۰۰ نفر نیروی HSE می‌خواهیم. شما ۷۰۰ نفر نیروی تخصصی پیدا کنید که این رشته را خوانده باشد و حاضر باشند با شرایط پیمانکاری، به صورت مقطعی  در شهرداری فعالیت داشته باشد.  

موسوی گفت: کارشناسان رشته HSE عموما در صنایع نفت و گاز و یا ساخت و ساز مشغول به فعالیت هستند. ما چگونه می‌توانیم این فاصله را پوشش دهیم؟ از کجا می‌توانیم باقی نیروهای مورد نیاز خود را تأمین کنیم؟ وزارت کار در آئین‌نامه مربوط به کمیته‌های حفاظت فنی و بهداشت کار نیز اعلام کرده در صورتی که رشته‌های مرتبط با موضوع نباشند، می‌توانید از رشته‌های نیمه مرتبط استفاده کنید؛ به شرطی که بقیه موارد را داشته باشند.

نظرخواهی از دانشگاهیان برای برگزاری آزمون ارزیابی حرفه‌ای HSE

مدیردبیرخانه HSE تأکید کرد: ما برای این تصمیمی که گرفته‌ایم بررسی‌های جامعی را انجام داده‌ایم، نظر دانشگاهی‌ها را گرفتیم، اسناد مختلف را بررسی کرده‌ایم و در نهایت برای این رشته‌ها به این جمع‌بندی رسیده‌ایم.

وی در مورد متقاضیان دارای مدرک کاردانی گفت: با توجه به درخواست متقاضیان ما به این جمع‌بندی رسیدیم که این مقطع تحصیلی نیز به جمع مقاطع مورد پذیرش اضافه گردد و در حال حاضر متقاضیان مقطع کاردانی رشته های مرتبط مجاز به ثبت نام در آزمون هستند.

پاسخ به گسترده بودن منابع آزمون

موسوی درباره گسترده بودن منابع آزمون توضیح داد: 2500 صفحه‌ای که گفته می‌شود اشتباهی است که در ویرایش قبلی بوده است. تعداد منابع قبلی در نوبت قبلی که اعلام کرده بودیم (پنج - شش ماه قبل) زیاد بود. اما اکنون تعداد منابع را از ۱۴ عنوان کاهش داده و به سه مورد منحصر کرده‌ایم؛ یک، دستورالعمل‌های HSE  شهرداری، دو، مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان و سوم، کتاب کلیات مهندسی بهداشت حرفه‌ای آقای دکتر چوبینه. متقاضیان با مراجعه به سایت ثبت نام می توانند به منابع دسترسی داشته باشند.

موسوی در پاسخ به این سوال که اگر این ایرادها وارد نبوده علت تأخیر ۵ ماهه در برگزاری آزمون پس از امضای کارزار چه بوده است؟ گفت: ما می‌خواستیم کیفیت کار را بالا ببریم؛ ما چندین جلسه با اساتید تخصصی دانشگاه، یعنی اعضای هیئت علمی بورد HSE در دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تهران، دانشگاه ایران و دانشگاه آزاد گذاشتیم. اتفاقاً من می‌خواهم این را حتماً به اطلاع دوستان برسانم که همه تصمیماتی که گرفته شده اعم از تصمیم‌گیری در مورد منابع، رشته‌ها و اینکه هر کدام از آیتم‌های آزمون چه امتیازی دارد، اساتید تخصصی حوزه HSE این ۴ دانشگاه مرجع و مادر کشور گرفته‌اند. اسناد و صورت جلسات آن نیز موجود است.

کسی که در آزمون پذیرفته شود تا دو سال مجاز به کار است

وی در مورد نیاز کارشناسان این حوزه به شرکت مکرر در آزمون برخلاف متقاضیان عضویت در نظام مهندسی که تنها یک‌بار آزمون می‌دهند، گفت: کسی که در این آزمون پذیرفته شود تا دو سال مجاز به کار است. در صورتی‌که در ارزیابی سالانه این افراد مشکلی ایجاد نشود، می‌توانیم برنامه‌ریزی کنیم که ادامه کار آن‌ها نیز با شهرداری مشکلی نداشته باشد، اما اگر کارکرد و عملکرد آن‌ها در ارزیابی سالیانه مناسب نباشد، حتما از لیست مورد تایید ما خارج خواهند شد.

موسوی چگونگی ارزیابی سالیانه را این‌گونه توضیح داد: اینکه در منطقه‌ای که فرد مشغول به کار است مدیر HSE منطقه یا سازمان و شرکت نسبت به عملکرد آن کارشناس HSE رضایت داشته باشد. گزارش‌ها و بازدیدهای او در حین انجام عملکرد، به‌موقع باشند. حوادثی رخ ندهند که که دلایل آن به نقص کارِ کارشناس برگردد، در دوره‌های آموزشی شرکت کند. این موارد روی هم نمره ارزیابی عملکرد این کارشناس را نشان می‌دهد، اگر این نمره بالای ۶۰ باشد فرد می‌تواند به کار خود ادامه دهد.

هدف «عدم وقوع حادثه» در پیمان‌های شهرداری است تا شهروندی آسیب نبیند

وی خاطرنشان کرد: ما نیاز داریم که مجموعه پیمان‌های شهرداری به نحو مطلوب مدیریت شوند. هدف این است که در پیمان‌های شهرداری حادثه‌ای رخ ندهد و شهروندی آسیب نبیند. اگر کارشناسی بتواند در این مسیر گام بردارد ما نیز مایل هستیم که با او در شهرداری ادامه همکاری داشته باشیم.

مدیر دبیرخانه HSE سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در توضیح دلیل برگزاری صفر تا صد آزمون به دست شهرداری به جای واگذاری آن به سازمان امور استخدامی گفت: ما همین آزمون را در مقیاس کوچک به صورت هفتگی برگزار می‌کنیم. شما اگر بخواهید در مجموعه‌ای مشغول به کار شوید فرمی از شما می‌گیرند یا مصاحبه‌ای برایتان ترتیب می‌دهند؛ روند کار شهرداری نیز این‌گونه است. اگر یک کارشناس HSE به ما معرفی شود و بخواهد پیمانی را از شهرداری بگیرد، او را مورد ارزیابی قرار می‌دهیم.

او توضیح داد: این روند به‌صورت هفتگی برقرار بوده و اتفاق جدید و خاصی در حال رخ دادن نیست. تنها تصمیم گرفته‌ایم آزمون را به‌صورت جامع برگزار کنیم زیرا شیوه قبلی زمان‌بر بود و از زمان معرفی کارشناس تا گذراندن مراحل مختلف و مصاحبه دو ماه از وقت او به هدر می‌رفت که این نه به نفع کارشناس بود و نه به سود پیمان. برای رفع این مشکل تصمیم گرفتیم یک یا دو بار در سال آزمون را به‌صورت جامع برگزار کنیم.

نظراتشان کارشناسان HSE  را شنیدیم و مواردی را اصلاح کردیم

موسوی تصریح کرد: در پاسخ به اینکه می‌پرسید چرا پنج ماه طول کشید، ما حتی قبل از برگزاری آزمون، تعدادی از کارشناسان HSE را به جلسه دعوت کردیم، نظراتشان را شنیدیم و بر اساس نظرات آن‌ها مواردی را اصلاح کردیم. ما حداقل دو هفته یک بار با متخصصان این حوزه جلسه گرفتیم. به هر حال ممکن است پنج یا ۱۰ درصد هم خطا داشته باشیم، ولی خطای ما بیش از این نمی‌شود. ۸۵ تا ۹۰ درصد این روند برای ما قابل اطمینان است، زیرا از اساتید نظر خواسته‌ایم و تجربه‌های قبلی از بدنه داریم.

این مقام مسئول در سازمان مدیریت بحران ادامه داد: ما بستر را باز کرده‌ایم. هر کارشناس HSE که مایل است در این آزمون شرکت کند. چه اشکالی دارد؟ ما قائلیم که کارشناس HSE توانمند و از رشته‌ای مرتبط، نمره بیشتری می‌گیرد و احتمال قبول شدن او در آزمون و مصاحبه خیلی بیشتر است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز