خبرگزاری کار ایران

کتاب چهره‌نگاری درباری منتشر شد

کتاب چهره‌نگاری درباری منتشر شد
کد خبر : ۱۵۰۲۱۱۶

کتاب چهره‌نگاری درباری به کوشش کیانوش معتقدی و علیرضا بهارلو منتشر شد. در این کتاب نزدیک به صد اثر شاخص از انواع هنرهای تصویری سلطنتی و عامیانه و مذهبی عصر قاجار معرفی و تجزیه و تحلیل شده است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، کتاب چهره‌نگاری درباری (هنر قاجار در گنجینه‌های روسیه تزاری) به کوشش کیانوش معتقدی و علیرضا بهارلو منتشر شد.

«کیانوش معتقدی» یکی از نویسندگان کتاب چهره‌نگاری درباری در این رابطه به ایلنا گفت: هنر قاجار یکی از ادوار مهم تاریخ هنر ایران است که در چند دهه اخیر بیش از پیش مورد توجه متخصصین و پژوهشگران هنر ایران قرار گرفته است. در کتاب چهره‌نگاری درباری (هنر قاجار در گنجینه‌های روسیه تزاری) آثار مهم و کمترشناخته‌شدهٔ قاجاری در گسترهٔ جغرافیایی روسیهٔ تزاری موجود در موزه‌های ارمیتاژ، سن‌پترزبورگ، مسکو و موزهٔ ملی گرجستان بررسی شده است.

او گفت: دوران قاجار، عصر شکوفایی نقاشی و وفور تصویر بود. در این میان، توجه به تولید پرتره های سلطنتی و همزمان، گسترش تصویر قدرت در فضای دربار و جامعۀ عصر فتحعلی‌شاه موجب شکوفایی هنرهای دیداری در سطوح مختلف شد.

به گفته معقتدی، با آغاز عصر ناصری و گسترش روابط ایران با غرب، ورود و ظهور رسانه‌های هنری جدید (عکاسی و چاپ) و سفرهای فرنگ شاهان و رجال قاجار به اروپا، سبک چهره‌نگاری درباری دستخوش تحولات ساختاری و معناییِ تازه‌ای شد. مطالعه و بازخوانیِ تاریخ نقاشی ایران در عصر قاجار از دیدگاه دوگانۀ تاریخ هنر و فرهنگ مادی، آخرین فصل از تاریخ سنّتیِ تحولات تصویر در جهان ایرانی است.

نویسنده کتاب چهره‌نگاری درباری با اشاره به اینکه هنر قاجار به عنوان دستاورد دوران متأخرِ تاریخ ایران و هنری که با سیاست، جامعه، ادبیات و باورهای دینی پیوندی نزدیک داشته، از ظرفیت‌های بالقوّه و ویژگی‌های منحصربه‌فردی برخوردار است، ادامه داد: یکی از ویژگی‌های مهم در هنر نیمۀ اول قاجار، خلق الگوهای جدید با مضامین درباری بود که پس از تأیید شاه و تثبیت آن در ساختار کارگاه سلطنتی، به دفعات بازتولید می‌شد.

کتاب چهره‌نگاری درباری (هنر قاجار در گنجینه‌های روسیه تزاری)، به کوشش کیانوش معتقدی و علیرضا بهارلو با هدف بررسی و ارزیابی مجموعه‌های مذکور، که عمدتاً در زمان سلطنت فتحعلی شاه و محمدشاه قاجار در ایران خلق و به مجموعه‌های روسیۀ تزاری وارده شده‌اند، اختصاص دارد.

 شایان ذکر است که فصل آخر کتاب، تکمله‌ای کوتاه بر تداوم سنّتهای تصویریِ آرمان‌گرایانۀ دورۀ اول قاجار و سرآغاز زایش سبک و رویکردهای نوین در حوزۀ تصویرگری عینیِ عصر ناصری است که با گذشتۀ خود تفاوت‌های بصری آشکاری دارد. در این مجلّد، نقاشی‌های سلطنتی قاجار (گنجینه‌های روسیه) ذیل دو مؤلفۀ موضوع و مضمون طبقه‌بندی شده‌اند و برای هر بخش، متنی توصیفی ـ تحلیلی ارائه شده است.

در این میان برای گزینش تصاویر و نشان دادن روند تحولات تصویری، از سه منبع بهره گرفته شده: مراجعه و بازدید از موزه‌ها، مطالعه و بررسی کتاب‌ها و کاتالوگ‌ها، و مراجعه به درگاه‌های اینترنتی موزه‌ها و مجموعه‌ها.

کتاب حاضر در قطع وزیری، ۱۶۰ صفحه رنگی گلاسه توسط نشر خانه فرهنگ و هنر مان منتشر و به بازار نشر ارایه شده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز